Uzsāk "Altum" mājokļu garantiju programmu jaunajiem speciālistiem

AS “Swedbank” un AS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” (“Altum”) no ceturtdienas, 1.marta, sāks piedāvāt mājokļu garantiju programmu jaunajiem speciālistiem, trešdien preses konferencē sacīja “Swedbank” Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.

Jauns piedāvājums tiem, kas vēlas savu mājokli - Altum jaunajiem speciālistiem

FOTO: Shutterstock.com

Jauns piedāvājums tiem, kas vēlas savu mājokli - Altum jaunajiem speciālistiem

Jaunajiem speciālistiem aizdevums mājokļa iegādei vai būvei būs pieejams ar garantiju līdz 20%, ko nodrošinās “Altum”.

Dūcis skaidroja, ka tādējādi būtiski samazināsies pirmā iemaksa sava mājokļa iegādei vai būvei. Piedāvājums ir izstrādāts, ņemot vērā pieprasījuma pieaugumu pēc sava mājokļa, kas ir īpaši izteikts trīsdesmitgadnieku vidū.

“Swedbank” veiktā aptauja liecina, ka tuvāko divu gadu laikā iegādāties savu mājokli plāno 22% jauno profesionāļu, bet vēl 35% to gribētu, taču šobrīd viņiem nav tādu iespēju. Tieši pirmās iemaksas trūkums 41% jauno speciālistu attur no sava mājokļa iegādes.

Jaunā mājokļu garantiju programma attiecas uz cilvēkiem, kuri ir ieguvuši augstāko vai profesionālo izglītību, vecuma grupā no 18 līdz 35 gadiem. Pieejamais garantijas apjoms ir līdz 20%, bet ne vairāk kā 50 000 eiro apmērā.

Atbilstoši “Swedbank” datiem pieprasījums pēc aizdevuma mājokļa iegādei pēdējo gadu laikā turpina pieaugt, piemēram, šogad janvārī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, iesniegto pieteikumu skaits hipotekārā kredīta saņemšanai audzis par 45%.

“Swedbank” piešķirtā finansējuma apmērs mājokļa iegādei pērn audzis par piektdaļu, sasniedzot 170 miljonus eiro. Teju pusi (47%) no visiem mājokļu iegādes darījumiem veikuši jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem, kas ir galvenā mērķauditorija attīstības finanšu institūcijas “Altum” paplašinātajai mājokļu garantijas programmai.

 

Reklāma
Reklāma

Piesakoties paplašinātajai Altum atbalsta programmai, arī jaunajiem speciālistiem pirmā iemaksa vairs nebūs tik liels šķērslis lēmumam par mājokļa iegādi.

 

“Interese par savu mājokli atgriežas, it īpaši darba tirgū pieprasītu jauno speciālistu vidū, un tam ir trīs galvenie iemesli. Pirmkārt, ir pieauguši mājsaimniecību ienākumi, jo pēdējā gada laikā vērojams noturīgs darba algu pieaugums praktiski visās nozarēs, un pieprasījums pēc izglītotiem darbiniekiem turpina augt. Otrkārt, salīdzinoši zemas aizdevumu likmes, kas cilvēku lēmumu bieži izšķir par labu sava mājokļa iegādei nevis īrei. Treškārt, spēkā esošā garantiju programma ģimenēm ar bērniem ir veicinājusi izpratni par šādu aizdevumu priekšrocībām, jo tieši grūtības uzkrāt pietiekami lielu pirmo iemaksu bieži vien ir bijis galvenais iemesls atlikt sava mājokļa iegādi. Taču tagad, piesakoties paplašinātajai Altum atbalsta programmai, arī jaunajiem speciālistiem pirmā iemaksa vairs nebūs tik liels šķērslis lēmumam par mājokļa iegādi, turklāt ņemot vērā, ka kredīta maksājums par tipveida dzīvoklis nupat līdzinās īres tirgus cenām,” norāda Normunds Dūcis, Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā.

“Swedbank” dati liecina, ka jaunie speciālisti visbiežāk pērk divu un trīs istabu dzīvokļus platībā līdz 55 kvadrātmetriem (38%) un līdz 75 kvadrātmetriem (32%). Aptuveni piektā daļa izvēlas mājokli jaunajos projektos, turklāt katrs desmitais – pēdējo divu gadu laikā uzbūvētajos jaunajos projektos.

Kopumā 81% jauno speciālistu pērk tieši dzīvokļus. Apjoma ziņā visvairāk darījumu notiek Rīgā (59%). Populārākie rajoni ir centrs (17% no visiem darījumiem), Purvciems (9%), Āgenskalns, Imanta, Ziepniekkalns, Pļavnieki un Ķengarags (katrs – 5%). Vidējā aizņēmuma summa ir 58 000 eiro, bet vidējais aizņēmuma atmaksas termiņš ir 23 gadi.