Tiesa: Nemaksāt vecāku pabalstus pašnodarbinātajiem ar ienākumiem atbilst Satversmei

Norma, kas paredz pašnodarbinātai personai tiesības saņemt vecāku pabalstu vienīgi tad, ja tā bērna kopšanas dēļ nav guvusi ienākumus, atbilst Satversmes 110. pantam. 

Tiesa arī noraida varbūtību, ka valsts pret visiem vecākiem nav izturējusies vienlīdzīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Tiesa arī noraida varbūtību, ka valsts pret visiem vecākiem nav izturējusies vienlīdzīgi.

Tā 15. februārī nolēma Satversmes tiesa (ST).
Šādu lēmumu ST pieņēma pēc tam, kad pieteikuma iesniedzēja – pašnodarbināta advokāte Sanita Bokta-Strautmane – norādīja, ka Maternitātes un slimību apdrošināšanas likumā iestrādātais liegums vienlaikus gūt ienākumus no profesionālās darbības un saņemt vecāku pabalstu esot pretrunā bērna vislabākajām interesēm un ka ar apstrīdēto normu pārkāpts tiesiskās vienlīdzības princips.

 

ST vērtēja, vai valsts, ar apstrīdēto normu nosakot pašnodarbinātām personām tādu vecāku pabalsta saņemšanas priekšnoteikumu, ka tās bērna kopšanas laikā negūst ienākumus, ir izpildījusi no Satversmes 110. panta izrietošo pienākumu nodrošināt ģimenes sociālās aizsardzības sistēmu.

Attiecībā uz pašnodarbinātām personām nav iespējams izveidot tādus pabalsta piešķiršanas priekšnoteikumus, kas pilnīgi atbilstu katras personas reālajai situācijai.


Savā vērtējumā ST norāda, ka valsts bija izveidojusi sociālās aizsardzības sistēmu jaunajiem vecākiem, kompensējot ienākumu samazināšanos, kas radušies bērnu kopšanas dēļ. Tomēr “attiecībā uz pašnodarbinātām personām nav iespējams izveidot tādus pabalsta piešķiršanas priekšnoteikumus, kas pilnīgi atbilstu katras personas reālajai situācijai”. “Personai neiestājas sociālais risks un tās ģimene nezaudē finansiālu nodrošinājumu, ja šī persona bērna kopšanas laikā turpina profesionālo darbību un ienākumu gūšanu. Tādējādi likumdevējam bija saprātīgs pamats uzskatīt, ka pašnodarbināta persona, kas bērna kopšanas laikā turpina gūt ienākumus, pati spēj gādāt par savu ģimeni,” komentē tiesa.

 

Reklāma
Reklāma

“Turklāt pieteikuma iesniedzējas ģimenei līdz brīdim, kas bērns sasniedza viena gada vecumu, bija paredzēta iespēja saņemt maternitātes pabalstu, paternitātes pabalstu, bērna piedzimšanas pabalstu un krīzes situācijā – arī sociālo palīdzību pamatvajadzību apmierināšanai,” teikts tiesas spriedumā.

Tiesa arī noraida varbūtību, ka valsts pret visiem vecākiem nav izturējusies vienlīdzīgi. 

 

Avots: www.lsm.lv