Daudzi bērni slimnīcās nonāk tikai psihiatru nepieejamības dēļ

Lielākajai daļa bērnu, kas šobrīd atrodas Latvijas psihoneiroloģiskajās slimnīcās, nemaz nevajadzētu tur būt. Bet tā notiek tādēļ vien, ka regulāri psihiatra apmeklējumi ārpus stacionāra ārstu trūkuma dēļ nav iespējami, vēsta portāls lsm.lv

 

FOTO: Shutterstock.com

Šādu situāciju atzīst gan Bērnu psihiatrijas klīnikas vadošais speciālists, gan Veselības ministrija. Ministrija sola uzlabojumus, taču tūlītēji risinājumi nav iespējami.  
 

Daudzviet reģionos speciālists vispār nav pieejams
Latvijā sertifikāts darbam bērnu psihiatrijā patlaban ir 49 ārstiem. Septiņi no viņiem darbojas tikai kā tiesu psihiatrijas eksperti, vairāki jau ir pensijā, daži specialitātē nestrādā. Aktīvā darbībā paliek ap 30 ārstu. Aptuveni puse no viņiem ir tā saucamie “lauku psihiatri” - ārsti, kas darbojas ārpus lielajām pilsētām, pārsvarā pieņemot pieaugušos, nevis bērnus. Rezultātā bērnu psihiatrija kā pamatdarbs ir vien 16 ārstiem, no kuriem 10 vismaz uz kādu daļu slodzes strādā Bērnu psihiatrijas klīnikā Rīgā.

Vairāki no šiem speciālistiem daļēji vai pat pilnībā darbojas privātajā sektorā. Bērnu slimnīcas psihiatrijas klīnikas ārsts Ņikita Bezborodovs atzīst – speciālistu trūkums ir katastrofāls.

“Mūsu iestādē Rīgā rindas pie bērnu psihiatra ir ap trīs līdz četriem mēnešiem. Citās Latvijas pilsētās daudzās vietās bērnu psihiatrs vispār nav pieejams,” situāciju raksturoja Bezborodovs.


Ambulatorās palīdzības trūkums noved slimnīcās
Eksperti arī norāda – liela daļa problēmas slēpjas apstāklī, ka Latvijā attiecībā uz psihiskajām saslimšanām milzīgs uzsvars ir uz ievietošanu psihoneiroloģiskajās slimnīcās. Taču reāli tur būtu jāatrodas tikai ļoti nelielai daļai pacientu. Lielākajai daļai daudz veiksmīgāka ārstēšana būtu savā vidē jeb ambulatori.  

Bērniem smago, slimnīcā ievietojamo diagnožu sarakstā ir vien nedaudzas. Ārsts min, piemēram, smagas psihozes vai pašnāvības tieksmes. Nepamatota ievietošana slimnīcā galvenokārt saistīta ar ambulatoras palīdzības nepieejamību.

Veselības ministrijā šim skatījumam piekrīt un atzīst arī, ka uzsvara pārlikšana no ievietošanas slimnīcās un ārstēšanu veselīgā vidē ir valsts politikas jautājums.


Tajā virzienā arī tiekot strādāts.
“Lai šīs komandas tiktu stiprinātas, lai būtu izglītotas māsas, lai komandā būtu psihologs, un arī iespējas dienas centriem vai dienas stacionāra apstākļiem. Dienas centri, kur cilvēki vienkārši pavada laiku un ar kaut ko nodarbojas, bet dienas stacionārā saņem specifisku ārstēšanu, savai diagnozei atbilstošu,” mērķus ieskicēja Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktors Ēriks Miķītis.

Divi šādi dienas stacionāri Rīgā savu darbību jau esot attaisnojuši. Jūtami uzlabojumi valsts mērogā pēc ministrijas pārstāvja teiktā varētu sekot tuvāko četru gadu laikā.

Reklāma
Reklāma

Komentējot situāciju Ainažu psihoneiroloģiskajā slimnīcā, Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško intervijā LTV raidījumā “Tieša runa” atzina, ka daļu no slimnīcā esošajiem bērniem var nemaz neievietot stacionārā, taču viņiem ir vajadzīgs pienācīgs atbalsts ikdienā.

Turklāt tādā gadījumā slimnīcā bērnu skaits samazinātos, un tad arī personāls varētu nodrošināt pacientiem vajadzīgo aprūpi.

Tāpēc ministrija piedāvā stiprināt psihiatru prakses pilsētās, piemēram, ar logopēdiem, psihiatrijas māsām. Savukārt Ainažu slimnīca var būt kādas citas slimnīcas filiāle, piebilda Mūrmane-Umbraško.


Katastrofālo speciālistu trūkumu nozarē ir izgaismojuši Tiesībsarga biroja un Veselības inspekcijas atklātie pārkāpumi bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā „Ainaži”.

Tiesībsarga birojs pārbaudē bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži” konstatējis virkni cilvēktiesību pārkāpumu. Pārbaudē konstatēts ārstu trūkums, nepietiekams uzturs bērniem un pašu pacientu vardarbība. Iestādes vadība pārmetumus noraida, sakot, ka pārmetumi nav patiesi.

 

Avots: Lsm.lv