"Viņš histērijā raudāja!" Vienpadsmitgadīgā salaspilieša mamma atklāj dīvainā autobusa reisa detaļas

11 gadus vecs bērns, vēloties pēc skolas doties mājup, iekāpa nepareiza maršruta autobusā. Vēlāk šoferis izsēdināja bērnu no transportlīdzekļa viņam nezināmā vietā. Puisēns un vecāki tobrīd bija izmisumā. Bērna māte uzskata, ka šāda rīcība ir bezatbildīga. Viņasprāt, ja sabiedriskā transporta firmas bargi nesodīs, bezatbildība atkārtosies, kā rezultātā var notikt līdzīga traģēdija, ko Latvija pieredzēja pērnvasar, kad piecgadnieks no Liepājas izkāpa no autobusa nezināmā vietā, no kurienes aizklīda un vēlāk nomira.

No autobusa nezināmā vietā izsēdina 11 gadus vecu zēnu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No autobusa nezināmā vietā izsēdina 11 gadus vecu zēnu.

“Viņš rīkojās bezatbildīgi un riskēja ar bērna drošību,” tā SIA ”Galss Buss” sabiedriskā autobusa šofera rīcību raksturo Laura, kuras 11 gadus vecais dēls pēc skolas pēcpusdienā Salaspilī iekāpis autobusā, lai dotos mājup citviet tajā pašā pilsētā. No pieturas pilsētas centrā puisēns vienmēr dodas mājup, bet šoreiz viņš iekāpis cita maršruta autobusā. To sapratis pēc vairākiem nobrauktiem kilometriem.

Puisēna mamma Laura stāsta, ka, ”kad viņš saprata, ka nomaldījies, zvanīja man. Teica, ka iekāpis nepareizā autobusā. Es protams, uzreiz prasīju, vai logā bija plāksnīte ar nepieciešamo maršrutu. Viņš teica, ka nebija, bet iekāpa, jo tajā laikā bija jābūt pareizajam autobusam. Tad es teicu, lai iedod klausuli vadītājam, lai saprastu, kur brauc, kad brauks atpakaļ, ko vispār tagad darīt. Es klausulē dzirdēju, kā mans bērns pieiet pie vadītāja, bet sapratu, ka vadītājs nereaģē.”

Tāpat Laura dēlam devusi rīkojumu vērsties pie citiem pasažieriem, tomēr pēc dzirdētā viņa sapratusi, ka arī viņi neieklausās zēnā.
Nepārtraukti uzturot sarunu ar dēlu, noskaidrojas, ka autobuss vēlāk piestāj galapunktā, citā apdzīvotā vietā – Saulkalnē.

”Es visu šo laiku biju nepārtrauktā saziņā ar dēlu. Es visu laiku teicu viņam, lai iedod klausuli šoferim, bet bija saprotams, ka nav nekādas jēgas. Tad bērns man teica, ka autobuss apgriezies braukšanai atpakaļ uz Salaspili. Es jau biju pusceļā no Rīgas, visu laiku turpināju ar viņu sarunāties. Viņš man stāstīja, kur viņi brauc, kur viņš ir. Pēkšņi dēls man saka, ka šoferis man lika izkāpt. Es prasīju bērnam, kur, bet viņš teica, ka nezina,” par satraucošajiem notikumiem stāsta Laura.

 

Izsēdina nezināmā vietā
Bērnu SIA ”Galss Buss” šoferis izsēdināja Salaspilī, rotācijas aplī, vietā, kura puisēnam ir nezināma. Jāatzīmē, ka izsēdināja ceļa malā, nevis pieturā.

”Turpinājām runāt, kamēr braucu pakaļ. Pati nezināju, kur braukt. Viņš histērijā raudāja. Varēja notikt jebkas. Tagad mašīnās ierauj bērnus, viņš varēja nosalt, viņš varēja kaut kur aiziet vai pat nepiezvanīt man satraukuma dēļ,” par dēla pārdzīvojumiem, kad izsēdināts no autobusa, pastāstīja Laura.

Par laimi, mātei pēc kāda laika izdodas atrast dēla atrašanās vietu.

Puisēna mamma pēc notikušā vērsusies pie uzņēmuma SIA ”Galss Buss” vadības, tomēr nekādu skaidrojumu līdz šim nav saņēmusi. Laura ar iesniegumu vērsusies Valsts policijā, lūdzot uzsākt kriminālprocesu par bērna atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī. Pašlaik saistībā ar notikuši likumsargi veic resorisko pārbaudi.

 

No kameras baidās
Pārvadātājfirmas SIA ”Galss Buss” vadība kategoriski atsakās stāties kameras priekšā. Uzņēmuma pārstāvis telefoniski pastāstīja, ka pēc notikušā veiktas pārrunas ar šoferi, kurš priekšniecībai klāstījis citu versiju. Viņš taisnojies, ka bērns līdz pat galapunktam esot klusējis par to, ka iekāpis nepareizā maršruta autobusā, telefoniski runāt ar māti neesot piedāvājis.

Reklāma
Reklāma

”Galapunktā [šoferis] apskatīja autobusu. Tur sēdēja šis bērns. Pienāca pie viņa, pateica, ka te ir galapunkts. Bērns atbildēja, ka viņš saputroja autobusus, tagad nezina, kur atrodas. Tad šoferis teica, ka aizvedīs viņu līdz kādai vietai, kuru bērns pazīst, tur viņu izlaidīs. Viņš aizveda bērnu līdz aplim, paprasīja bērnam, vai viņš zina, kur tālāk jāiet. Viņš pateica, ka zina, kur jāiet. Vēl šoferis viņam parādīja, uz kuru pusi ir Salaspils centrs. Bērnam ir 11 gadu, izskatījās jēdzīgs, viņš arī aizgāja,” šofera versiju atstāsta SIA ”Galss Buss”.

Bērna māte Laura gan teic, ka uzņēmuma pārstāvju teiktais esot meli, jo visu esot laiku bijusi saziņā ar bērnu, esot dzirdējusi notiekošo autobusā.

 

Ekspertu viedoklis
Autotransporta direkcija, kas tiesīga sodīt pārvadātājus par pārkāpumiem, sakās, ka par sankciju piemērošanu lems pēc policijas izmeklēšanas.

Tāpat Z. Plone norāda, – ja bērns ir apjucis, nomaldījies vai iekāpis nepareizajā autobusā, jāpiesaista Valsts policija.
 

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Krastiņa stāsta: ”Jāsadarbojas gan fiziskām, gan juridiskām personām, jebkurās attiecībās. Saskarsmē prioritāri jānodrošina bērna tiesības un intereses. Tā labākā situācija būtu tad, ja šoferis kopā ar bērnu un viņa vecākiem būtu šo jautājumu risinājuši. Respektīvi, bija jāsarunā, kur atrodas bērns, kurā vietā iespējams bērnu nogādāt, vai – kur vecākiem iespējams saņemt bērnu. Tas ir jautājums starp trijām iesaistītajām pusēm. Bērns nespēj orientēties vidē, kurā atrodas. Stresa situācijā pārdzīvo. Tajā brīdī bērns nespēj adekvāti pieņemt lēmumu, kas notiks, ko darīt. Pieaugušajam ir jāiesaistās.”

 

Avots: Bez Tabu, www.skaties.lv