Interesanti! Par ko pērn izmaksātas lielākās apdrošināšanas atlīdzības

Swedbank apkopojusi datus par lielākajām apdrošināšanas atlīdzībām, kuras par dažāda veida  ķibelēm 2017. gadā saņēmuši Latvijas iedzīvotāji. Tāpat dati liecina, ka apdrošināšanas polises tiek noslēgtas arvien plānveidīgāk, tām kļūstot par finanšu instrumentu budžeta plānošanā.

Dzīvības apdrošināšanas atlīdzību izmaksu visbiežākie iemesli bija asinsrites slimību (33%) un audzēju izraisīta nāve (33%). Šajos gadījumos lielākās atlīdzības bija 115 000 eiro un 75 000 eiro.

FOTO: Shutterstock.com

Dzīvības apdrošināšanas atlīdzību izmaksu visbiežākie iemesli bija asinsrites slimību (33%) un audzēju izraisīta nāve (33%). Šajos gadījumos lielākās atlīdzības bija 115 000 eiro un 75 000 eiro.

“Mūsu apkopotie dati par aizvadītajā gadā pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem apliecina – neviens no mums nav pasargāts no dažādām dzīves likstām, un teiciens “ar mani jau tā nenotiks” nebūt neatbrīvo no atbildīgas rīcības jeb risku apzināšanas un apdrošināšanas. Dati rāda, ka zādzības, lai arī zaudējumu apmēra ziņā iespaidīgas, tomēr nav biežākās nelaimes, kas var mūs piemeklēt. Visbiežāk tie ir cauruļvadu plīsumi daudzdzīvokļu mājās, automašīnu bojājumi, piemēram, lielveikalu stāvvietās, vai traumas, kas gūtas ģimenes atpūtas brauciena laikā. Pozitīvi, ka iedzīvotāji arvien vairāk sāk apzināties šos riskus un izvēlas apdrošināšanu kā finanšu instrumentu budžeta plānošanā,” norāda Dzintars Kalniņš, Swedbank Riska apdrošināšanas atbalsta daļas vadītājs. 

 

Biežākie riski mājoklī – cauruļvadu plīsumi kā bieds pašiem un kaimiņiem
Mājokļu apdrošināšanas jomā gandrīz puse no 2017. gadā pieteiktajiem negadījumiem (47%) bija saistīti ar cauruļvadu bojājumiem, kas izraisīja noplūdi – par bojājumiem, kas radušies šādā veidā, mājokļa īpašniekam vidēji tika izmaksāti 645 eiro. Tāpat salīdzinoši bieži atlīdzībai ir pieteiktas nejauši bojātas sadzīves ierīces (15%), piemēram, plīsusi plīts keramiskā virsma vai kritiena rezultātā bojāta mazā elektrotehnika. Lielākās atlīdzības, kas izmaksātas par nelaimē cietušu mājokli, ir saistītas ar ugunsgrēka radītiem bojājumiem privātmājai (44 000 eiro), ugunsnelaimē cietušu dzīvokli (23 000 eiro) un apzagtu dzīvokli, zaglim iekļūstot caur pirmā stāva balkonu (38 000 eiro).

 

No krītoša koka līdz nozagtam BMW 
KASKO polišu īpašnieku vidū visbiežāk pieteiktie negadījumi bija saistīti ar automašīnas bojājumiem (48%), kas gūti ne vien ceļu satiksmes negadījumu rezultātā, bet arī uzkrītot nolūzušam kokam, sniegam no mājas jumta u.tml.  Vidējā izmaksātā atlīdzība šādos gadījumos bija 1272 eiro. Bieži atlīdzība ir pieprasīta arī par diennakts tehniskās palīdzības sniegšanu (27%) un salona logu bojājumiem (17%). Šogad lielākās KASKO atlīdzības ir izmaksātas par nozagtu BMW automašīnu (38 800 eiro), ceļu satiksmes negadījumā bojātu Nissan markas automašīnu (22 600 eiro), kā arī par Audi markas automašīnu (22 000 eiro), kas nobrauca no ceļa pēc sadursmes ar dzīvnieku.

 

Reklāma
Reklāma

Ķibeles, kas uzklūp ceļojot
Ceļojumu apdrošināšanas jomā visbiežākie riski saistīti ar ceļojuma atcelšanu vai tā piespiedu pārtraukšanu (34%), par ko vidējā atlīdzība bija 322 eiro. Tāpat bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība (29%) ar vidējo atlīdzību 731 eiro, savukārt vidēji 409 eiro izmaksāti par bagāžas nozaudēšanu, bojājumu vai zādzību (24%). Lielākās izmaksātās summas ceļojumu apdrošināšanas gadījumos bijušas par muguras traumu, kas gūta slēpojot (9400 eiro), nozagtu somu ar vērtīgām personiskajām mantām (4000 eiro), kā arī ceļgala traumu (2100 eiro).

 

Traumas visbiežāk gūst sadzīviskās situācijās
Apdrošināšanas atlīdzība visbiežāk tikusi izmaksāta par salīdzinoši vieglām traumām – muskuļu un saišu bojājumiem (29%), šūtām brūcēm (14%) un smadzeņu satricinājumiem (6%) – vidējā atlīdzība šajos gadījumos sastādīja 107 eiro. Visbiežāk traumas tika gūtas sadzīves negadījumu rezultātā (69%), sporta aktivitāšu laikā (13%) un transporta negadījumu rezultātā (7%). Lielākā izmaksātā atlīdzība – 5000 eiro par traumu, kas gūta ceļu satiksmes negadījumā.
  
Savukārt dzīvības apdrošināšanas atlīdzību izmaksu visbiežākie iemesli bija asinsrites slimību (33%) un audzēju izraisīta nāve (33%). Šajos gadījumos lielākās atlīdzības bija 115 000 eiro un 75 000 eiro.