Reanimācijā nokļuvis 4.klases skolēns, kas, iespējams, aizrāvies ar pašnāvniecisko spēli

Pagājušajā nedēļā kāds 4. klases skolēns mēģinājis  izdarīt pašnāvību. Vecākiem zēnu izdevies izglābt un pašlaik viņš jau nepilnu par savu dzīvību nedēļu cīnās BKUS Reanimācijas nodaļā, šorīt ziņo Latvijas radio ziņu dienests. 

Zēns, kas izmēģinājis spēli, bijis teicaimnieks un sportists.

FOTO: Shutterstock.com

Zēns, kas izmēģinājis spēli, bijis teicaimnieks un sportists.

Zēna veselības stāvoklis ir kritisks, taču iemeslus, kādēļ viņš slimnīcā atrodas,  skaidrot slimnīca atteicās, paklausot vecāku vēlmi saglabāt konfidencialitāti.
 

Skolas, kurām mācījies zēns, direktore, no plašākiem komentāriem atsakās un draud pat ar tiesvedību. Skolas direktore gan apstiprina informāciju, ka zēns pašlaik uzturas reanimācijā un pastāv aizdomas, ka, iespējams, zēns aizrāvies ar kādu izaicinājumu spēli internetā, kuras noteikumi ir ļoti nežēlīgi un ved uz pašnāvību.
 

Lai gan arī iepriekš skolas direktore pedagogus par spēles bīstamību esot informējusi, šonedēļ sasaukta ārkārtas sapulce. Tajā piedalījušies skolas psihologi, sociālais pedagogs un zēna klases audzinātāja, taču nevienam neesot bijušas aizdomas, ka zēns spētu sev ko nodarīt. Viņš bijis teicamnieks un sportists.


Tomēr interese un zināšanas par interneta spēli ir daudziem zēna vienaudžiem, kas liecina par tās plašo izplatību. To apstiprina arī daži sarunu fragmenti no no sarunas ar kādas citas Rīgas skolas piektās klases skolēniem. "Beidzas ar to, ka tev ir jānolec no mājas vai jāizdara pašnāvība jebkādā citā veidā.” 

„Arī man bija tāda ziņkārība, bet ir jāatrod tai ziņkārībai arī robežas. Var uzzīmēt sev uz rokas ar pildspalvu, nevis ka tu sāc kaut ko skrāpēt sev. Mums jau viena klasesbiedrene izmēģināja vienkārši uzzīmēt, ne jau skrāpēt ādā.”


Rīgas domes Izglītības departaments galvaspilsētas skolām tagad izsūtījis brīdinājuma vēstuli. Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Dace Āķe gan stāsta, ka pašlaik zvanus par bīstamo spēli vairs nesaņemot: "Pēdējās nedēļas laikā neesam saņēmuši vairs zvanus par šo jautājumu. Redzam, ka patiesībā tā intensitāte strauji ir noplakusi. Tas ir signāls ikvienam pieaugušajam domāt par to, ko bērns internetā dara. Inspekcijas sagatavoto informāciju gan mēs paši, gan Valsts izglītības satura centrs ir nosūtījis visām Latvijas skolām caur izglītības pārvaldēm,” viņa norāda.

Reklāma
Reklāma


Valsts policijas Prevencijas nodaļas priekšnieks Andris Rinkevics iepriekš radio stāstīja, ka, policija saņemtos signālus par spēles kaitējošo un agresīvo raksturu pārbaudījusi, taču secināts, ka noziedzīga nodarījuma neesot. Neesot arī trešās personas, kas dotu norādījumus nodarīt sev pāri. Gadījumu, kuru policija pašlaik izmeklē, pagaidām nekomentē un aicina to pagaidām arī nesaistīt ar konkrēto spēli. Tikmēr aizdomu gadījumā zvanīt uz Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni aicināti arī vecāki un skolas personāls.