Modē jauniešiem nāk veselību postošs "sāls un ledus izaicinājums"

Asinsvadu, muskuļu un dziļāko audu neatgriezeniski bojājumi – mediķi brīdina par sekām, kas var būt tā dēvētajam sāls un ledus izaicinājumam, šodien ziņās vēsta LNT rīta raidījums "900 sekundes". 

Kadrs no Youtube video

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no Youtube video

Stāsts ir par to, ka bērni saujā vai pie kādas citas ķermeņa daļas piespiež sāli un ledu, uzvarētājs ir tas, kurš spēj ilgāk paciest sāpes. Bieži vien bērni izaicinājumu nofilmē un, cerot uz vairāk klikšķiem, materiālu ievieto sociālajos tīklos.
 

“Noteikumi ir tādi, ka sāls vienkārši ir jāuzber uz rokas, jāpieliek ledus un jātur”, tā Youtube kanālā izvietotā video sniedz pamācības kāds bērns. 

 

Sāls un ledus kombinācijā veidojas ķīmiska reakcija, kurā attīstās aukstums līdz mīnus 17 grādiem


Sāls un ledus izaicinājums radās pirms vairākiem gadiem un ir guvis popularitāti arī Latvijā. Internetā redzami video ar bērniem un jauniešiem, kuri piedalās sāls un ledus izaicinājumā, kas atsevišķos gadījumos var beigties bēdīgāk nekā plānots.


Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Gunta Laizāne norāda, ka “sāls un ledus izaicinājumā” ķīmiskas reakcijas dēļ rodas ļoti zema temperatūra: "Sāls un ledus kombinācijā veidojas ķīmiska reakcija, kurā attīstās aukstums līdz mīnus 17 grādiem. Var būt nejūtīgi ādas rajoni, muskuļu bojājumi, asinsvadu bojājums, dziļāko audu struktūras bojājums.”

Latvijas slimnīcā nav reģistrēti gadījumi, kad kāds pēc sāls un ledus izaicinājuma būtu vērsies pēc palīdzības. Taču internetā ir redzami gadījumi, kad ārvalstīs izaicinājuma dalībnieki ir guvuši sāpīgu pieredzi. Mediķe norāda, ka sekas var būt smagas un paliekošas.

Reklāma
Reklāma


Bērni visbiežāk šādā veidā cenšas gūt vienaudžu atzinību pat ja tie ir video skatījumi internetā, norāda psiholoģe. Uzzinot, ka jūsu bērns veicis ledus un sāls izaicinājumu, nekādā gadījumā nevajag viņu nosodīt.


Daina Dziļuma, centra “Dardedze” psiholoģe, aicina nesākt pārmest bērnam šādu rīcību, ja reiz kas tāds ir pamanīts. “Bērns noslēgsies un sapratīs, ka šī ir tā sfēra, kuru es nevaru pārrunāt ar vecākiem.”
 

Labākais veids ir veltīt laiku bērnam un interesēties par viņa gaitām internetā, draudzīgas sarunas ir labākais veids kā izvairīties no atsvešinātības un novērst negadījumus.


Ja nu reiz “sāls un ledus izaicinājums” nogājis greizi un redzams, ka bojājumi paši no sevis nepāries, mediķi aicina noteikti vērsties pēc palīdzības traumpunktā.