Bērnu slimnīca sākusi vecāku apmācības, lai caur vēnu barojami bērni var uzturēties mājās

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca uzsākusi jaunu praksi - vecāku apmācības par parenterālo barošanu, kas pacientiem ar šādu nepieciešamību dos iespēju uzturēties mājās nevis slimnīcas palātā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Līdz šim parenterālā barošana jeb barības vielu uzņemšanu caur vēnu tika veikta tikai slimnīcas apstākļos un to veica apmācīts personāls. Tā kā uzturvielas jāuzņem ik dienu, bērniem ilgstoši nācās uzturēties slimnīcā.
 

“Ir diagnozes, kur parenterālā barošana ir galvenais iemesls, kādēļ bērnam jāuzturas slimnīcā. Lai uzlabotu bērna pašsajūtu, kā arī lai ģimenei būtu iespēja būt kopā, guvām pieredzi Varšavas bērnu slimnīcā, kur jau 20 gadus ir ieviesta programma “Mājas parenterālā barošana”. Ar Varšavas kolēģu atbalstu, šāda programma ir ieviesta arī pie mums, Bērnu slimnīcā,” stāsta bērnu gastroenteroloģe Dr.I.Puķīte.
 

Programmas “Mājas parenterālā barošana” ietvaros Bērnu slimnīcas speciālisti apmāca bērna vecākus, kā pievienot, atvienot sistēmu ilgstošas darbības katetram, caur kuru nonāk barošanas maisījums bērna organismā. Apmācību noslēgumā vecāki veic ieskaiti jeb eksāmenu, kur viņu prasmes novērtē Bērnu slimnīcas speciālisti.

Šobrīd programmu apguvušas un mājas apstākļos ar bērnu uzturas četras ģimenes. Bērnu stāvoklis tiek uzraudzīts vismaz reizi nedēļā atbilstoši diagnozei. Programmā iesaistīti daudzi Bērnu slimnīcas speciālisti – ārsti, aprūpes personāls, klīniskie farmaceiti un sociālie darbinieki.
 

Reklāma
Reklāma

Parenterālā barošana ir veids, kā bērns, kurš nevar caur gremošanas traktu uzņemt pārtiku, saņemt nepieciešamās uzturvielas infuzīvi jeb ar sistēmas palīdzību caur centrālo vēnu. Pārtikas vietā tiek ievadīti dažādi maisījumi, kas satur organismam būtiskas vielas un vitamīnus.