Aprit mēnesis, kopš Babītē četri dogi saplosīja meitenīti. Suņu vairs nav, traģēdijā vainīgie tiek meklēti

Četri Bordo dogi, kuri 4. novembrī līdz nāvei Babītē sakoda piecgadīgu meitenīti pirms trim nedēļām ir iemidzināti un apbedīti dzīvnieku kapsētā „Citi medību lauki”. Policija joprojām traģēdiju izmeklē un pagaidām sīkākas detaļas par ierosināto kriminālprocesu neatklāj.

Kuces, kuras pirms mēneša līdz nāvei saplosīja piecgadīgu meitenīti (attēlā – bērns un suņi pirms dažiem gadiem) ir iemidzinātas. Policijā turpinās kriminālprocess, kura laikā tiek meklēta atbilde: kas traģēdijā vainojams – agresīvie suņi vai pieaugušo bezatbildība. Foto no Sandevito.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kuces, kuras pirms mēneša līdz nāvei saplosīja piecgadīgu meitenīti (attēlā – bērns un suņi pirms dažiem gadiem) ir iemidzinātas. Policijā turpinās kriminālprocess, kura laikā tiek meklēta atbilde: kas traģēdijā vainojams – agresīvie suņi vai pieaugušo bezatbildība. Foto no "Sandevito".

 

Jau ziņots, ka 4. novembrī četri suņi izdzēsa kādas mazas meitenītes dzīvību. Bordo šķirnes dogi bija mirušā bērna ģimenei piederīgi, piedalījušies suņu izstādēs un nākuši no suņu audzētavas „Sandevito”. Jāpiebilst, ka suņu audzētavas mājaslapā bija publicēta šo dogu fotogrāfija kopā ar maziem bērniem.


 
Valsts policija informēja, ka piecus gadus vecās meitenes un trīs gadus veca zēna vecāki savus bērnus atstāja pieskatīšanai vecmammai un devās prom. Savukārt pēc tam vecmamma devās uz darbu, atstājot bērnus vecvecmammas uzraudzībā. Kamēr sieviete tīrījusi pagalmā sniegu, bērni turpat netālu pikojās un spēlējās ar četriem ģimenes Bordo dogiem. Pēkšņi suņi kļuvuši agresīvi, uzbruka meitenei un sāka viņai kost. Vecvecmamma centusies suņus nomierināt un aizsargāt meiteni, taču meiteni no lielajiem suņiem neizdevās paglābt. Policija par notikušo ierosināja kriminālprocesu.

 

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Gita Gžibovska pavēstīja: „Saistībā ar notikušo turpinās izmeklēšana. Par suņu bīstamību tiek lemts Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). No suņu saimnieces esam saņēmuši informāciju, ka suņi ir iemidzināti, taču tiek gaidīts dokumentāls pierādījums”.
 
Tomēr PVD spriedumam par suņu bīstamību vairs nekādas jēgas nav. Oficiāls apstiprinājums tam, ka suņi iemidzināti, nav, bet tā ir tikai formalitāte.

Nedēļu pēc traģēdijas suņus iemidzināja, nesagaidot nekādus ekspertu izvērtējumus par viņu bīstamību.

PVD pārstāve Ilze Meistere informēja: „Dienesta rīcībā ir informācija, ka visi četri suņi, nesagaidot bīstamības izvērtēšanu, ir eitanizēti. Lai pārliecinātos, ka ar suņiem nav veiktas nelikumīgas darbības un ka tie tiešām eitanizēti, PVD ir aicinājis veterinārārstu, kas šīs darbības veicis, ierasties PVD, lai tas sniegtu paskaidrojumus un pierādījumus eitanāzijas faktam”.


 
Vija Klučniece: suņus pirms nāves spīdzināja
Latvijas Kinoloģiskā federācijas vadītāja Vija Klučniece uzskata, ka suņi traģēdijā nav vainojami. Pie traģēdijas vainojami dzīvnieku saimnieki. Klučniece Kasjauns.lv pastāstīja: „ Vēlreiz vēlos uzsvērt – suņi nebija nikni. Ja tā būtu bijis, tad sakosti tiktu arī vecvecmamma un brālītis. Suņu rupjo, sunisko rotaļu rezultātā bojā gāja bērns un pie vainas ir tikai un vienīgi pieaugušie, kuri atstāja bērnus kopā ar suņiem, pie tam suņu nelielu baru, kuri rotaļājoties arī cits citam sāpīgi iekož”.

Reklāma
Reklāma


 
Jāpiebilst, ka dogi (visas kuces, divas 8 un 11 gadus vecas, sterilizētas, bet divas bija jaunākas) pēc traģēdijas tika nogādāti Slokas dzīvnieku patversmē un tur pirms viņu iemidzināšanas viņi, pēc Klučnieces vārdiem, tika spīdzināti: „Suņi nedēļu tika turēti pilnīgi neatbilstošos apstākļos – neapkurinātās telpās, uz klona grīdas, netīrībā, bez pastaigām, kad ārā temperatūra sasniedza – 5, -7 grādus. Vai tāpēc, ka tā notika, viņus vajadzēja spīdzināt? Kurš ir par to atbildīgs?” Suņus, kuri pieraduši dzīvot kopā un ir jau cienījamā vecumā, humānāk būtu bijis uzreiz iemidzināt nevis mocīt patversmē, kur viņiem jādzīvo stresā un šausmās, nesaprotot par ko.

Kinoloģe Vija Klučniece uzskata, ka principā šīs šķirnes suņi nav bīstami.


 Klučniece iepriekš norādījusi, ka ir pārliecināta, ka suņi nav atzīstami par bīstamiem. Viņa atklāja, ka suņu saimniece ir Ventspils dzīvnieku audzētāju biedrībā, kas savukārt ir Kinoloģiskās federācijas sastāvā. Suņi bija piedalījušies izstādēs, kas nozīmē, ka ir mācīti un neizrāda agresivitātes pazīmes.

Klučniece pastāstīja notikušā detaļas, kas noveda pie traģēdijas, – bērns ticis iesaistīts suņu rotaļā. Eksperte norāda, ka Bordo dogiem ir liels svars, bet intelekts kā trīsgadīgam bērnam. Tā kā suņi ir lieli un masīvi, tad parasti tādiem raksturs ir mierīgs un tie ir mazkustīgāki. „Tā bija traģiska apstākļu sagadīšanās, kad viena no kucēm rotaļājoties – bērni pikojās, mezdami suņiem sniega pikas – leca pēc meitenītes cepures bumbuļa un nogāza bērnu zemē. Citi suņi iedomājās, ka tur notiek kautiņš, un metās bērnu plicināt, dauzīties. Faktiski tā bija rotaļa, kā to dara suņi,” bilda Klučniece.


 
Savukārt suņu audzētava „Sandevito”, no kurienes nāca dogi, kuri saplosīja meitenīti, pēc visa spriežot, ir likvidēta. „Sandevito” mājaslapa un profili sociālajos tīklos dzēsti.

 

Avots: www.kasjauns.lv