Svarīgākās izmaiņas, kas skars ģimenes 2017. gadā

2017. gada budžets ir apstiprināts. Ko tas sola ģimenēm? 

Reālu labumu izjutīs četru un vairāk bērnu ģimenes.

FOTO: Shutterstock.com

Reālu labumu izjutīs četru un vairāk bērnu ģimenes.

 

  • Minimālā alga Latvijā nākamgad būs 380 eiro, kas ir par 10 eiro vairāk nekā šogad. 
  • No 1. janvāra ģimenes valsts pabalstu par ceturto un nākamajiem bērniem palielinās līdz 50,07 eiro mēnesī pašreizējo 34,14 eiro vietā. Kā zināms, ģimenes valsts pabalsta apmērs par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 eiro mēnesī. 
  • No nākamā gada 1. aprīļa palielināts valsts atbalsts apgādnieku zaudējušiem bērniem – apgādnieka zaudējuma pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālos apmērus.
  • Lai iegūtu bezdarbnieka pabalstu, sākot ar nākamo gadu, būs jāstrādā vismaz 12 no pēdējiem 16 mēnešiem. Līdz šim, lai pretendētu uz pabalstu, bija jānostrādā vismaz deviņi mēneši 12 mēnešu periodā. Grozījumi apdrošināšanas bezdarba gadījumam likumā ir pieņemti īpaši ar mērķi ierobežot sezonālo strādnieku iespējas iegūt bezdarbnieka pabalstu.
  • Vairs nebūs jāmaksā auto un motociklu reģistrācijas nodoklis, taču transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 2009.gada jaunākiem auto sāks aprēķināt pēc CO2 daudzuma izplūdes gāzēs. Nodokļa atvieglojumi paredzēti daudzbērnu ģimenēm par vienu spēkratu un lauksaimniekiem par ražošanā izmantoto tehniku – nodoklis jāmaksā attiecīgi 50% un 25% apmērā.
  • No nākamā gada pakāpeniski sāks ieviest minimālo sociālo iemaksu slieksni. No 2018.gada sociālās iemaksas rēķinās no minimālās algas, bet nākamgad no 3/4 minimālās algas. Tas skars mazo algu saņēmējus. Tiesa, atsevišķām sabiedrības grupām paredzēti atvieglojumi.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.lsm.lv