Mediķi aicina rudenī no odu kodumiem sargāt bērnus un suņus

Šī mēneša septembra sākumā daudzus ir pārsteigusi neredzēta kukaiņu aktivitāte. Odi kļuvuši daudz agresīvāki. Mediķi īpaši aicina uzmanīt bērus, jo apmēram trešdaļai mazuļu ir alerģija no odu kodumiem, vēsta LNT ziņu raidījums "900 sekundes"

Latvijā mīt apmēram 30 sugas dzēlējodu. Lielākoties tie mīt pie dīķiem, ezeriem un upēm.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā mīt apmēram 30 sugas dzēlējodu. Lielākoties tie mīt pie dīķiem, ezeriem un upēm.

Iestājusies atvasara, Latvijas iedzīvotājiem ir atnesusi ne tikai sauli un siltās ūdenstilpnes, bet arī agresīvus odus.

Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis norāda, ka tas gan nav nekas īpašs – septembra sākumā cilvēki jau ir interesējušies, kāpēc atkal ir odi. Tas ir saistīts ar siltu atvasaru. Tā kā vasara bija samērā lietaina, tad tieši tagad – atvasaras posmā, tiek aktīvāka odu kāpuru pārtapšana pieaugušos odus.

 

Tāpēc alergologi atgādina, ka bērnu ratiņu novietošana ēnainās vietās zem kokiem tiešā veidā apdraud mazuļus. 


Latvijā mīt apmēram 30 sugas dzēlējodu. Lielākoties tie mīt pie dīķiem, ezeriem un upēm. Īpaši aktīvi odi ir ēnainās vietās. Tāpēc alergologi atgādina, ka bērnu ratiņu novietošana ēnainās vietās zem kokiem tiešā veidā apdraud mazuļus. 


Alergoloģe Ieva Cīrule stāsta, ka sevišķi traki tas ir mazajiem zīdainīšiem, kas atstāti plikiņi guļam ēnā zem koka. Ja līdzās ir mitruma avots, bet bērniņš nav apsegts ar kādu aizsargtīklu, tad odi viņu pamatīgi sakož. 

Reklāma
Reklāma


Alergoloģe arī norāda, ka katram trešajam bērnam ir alerģija uz odu kodumiem. Īpaši smagi ir gadījumi, kad bērni ar netīrām rokām un nagiem sakasa koduma vietu un tur veidojas infekcija un iekaisums. Tad tur var palikt arī rētas.

Pēdējo divu gadu laikā Latvijā no odu kodumiem cieš arī suņi. Vetārste Margarita Miļca stāsta, ka moskīti, kas novēroti arī Latvijā, pārnēsā samērā nopietnu slimību – dirofilaria repens un dirofilaria imidis. Suņi ir starpsaimnieki. Tie ir parazīti, kas cirkulē zemādā, veidojot mezgliņus. Viens no parazītiem pieaugušā stadijā dzīvo sirds muskulī un izraisa sirds mazspēju, var veidot trombus un suns iet bojā. Nekādu simptomu sākuma stadijā nav novērojami. Slimību atklāj nejauši veicot asins analīzes. 

Entamologi prognozē, ka odu daudzums kļūst mazāks ap oktobri, kas temperatūras kļūs zemāks.