Mirušā puisēna nāves iemeslu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā izmeklēs apmēram mēnesi

15. augustā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā miris divus gadus vecs bērns, kas slimnīcā nogādāts pēc applaucēšanās ar kafiju. Sākotnēji puisēns nogādāts Vidzemes slimnīcā, bet pēc tam Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur pēc medicīniskām manipulācijām viņam palicis slikti. Reanimācijas pasākumi nelīdzēna un bērniņš nomira. 

Bērnam tika veikta ārstnieciska procedūra standarta īslaicīgā vispārējā anestēzijā, pēc kuras bērns stabilā stāvoklī un jau sākot mosties, kopā ar vienu no vecākiem tika pārvietots uz palātu tālākai ārstēšanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnam tika veikta ārstnieciska procedūra standarta īslaicīgā vispārējā anestēzijā, pēc kuras bērns stabilā stāvoklī un jau sākot mosties, kopā ar vienu no vecākiem tika pārvietots uz palātu tālākai ārstēšanai.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) divus gadus vecā bērna nāvi varētu izvērtēt aptuveni mēnesi. Bērnu slimnīcā izveido Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupu nelaimes gadījuma izvērtēšanai, portālu mammamuntetiem.lv informēja BKUS pārstāve Daiga Rauba. 
 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā 16.augustā izveidota Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupa , kas veiks gadījuma analīzi un ekspertīzi 15.augustā notikušajam nelaimes gadījumam , kura laikā neskaidru iemeslu dēļ bērnam sākās nopietni veselības sarežģījumi un ārstiem neizdevās glābt viņa dzīvību. Pacientu drošības gadījumu grupā iesaistīti Pacientu drošības sistēmas, anestēzijas, ķirurģijas un aprūpes speciālisti, kā arī virsārsti.
 

Izvērtēšana tiek organizēta atbilstoši starptautiski pieņemtajai kārtībai par negadījumu izskatīšanu slimnīcās, ievērojot tā sauktās Pamatcēloņu analīzes metodi, kas ne tikai noskaidro notikušā cēloņus, bet arī pārskata iespējamos riskus, slimnīcas iekšējos procesus, noteikumus, kārtības, resursus, darba organizēšanas jautājumus, vecāku informēšanas procesu, pacientu aprūpes standartus, jo īpaši, pēc augsta riska manipulācijām, kā arī nosaka tādas rīcības un papildu aizsargmehānismus, lai līdzīgs negadījums neatkārtotos.

Reklāma
Reklāma


Precīzai apstākļu noskaidrošanai svarīgs būtu autopsijas slēdziens. Slimnīca respektēs likumisko pārstāvju viedokli šajā jautājumā. Līdzīgus gadījumus citās valstīs slimnīcu praksē izvērtē no 30 – 45 dienām. BKUS Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupa darbu sākusi un plāno pabeigt mēneša laikā. Pacientam tika veikta ārstnieciska procedūra standarta īslaicīgā vispārējā anestēzijā, pēc kuras bērns stabilā stāvoklī un jau sākot mosties, kopā ar vienu no vecākiem pārvietots uz palātu tālākai ārstēšanai.


Sākotnēji problēmas konstatētas netika. Stundu pēc manipulācijas māte izsauca personālu, jo bērns bija bez dzīvības pazīmēm, nekavējoties tika uzsākti reanimācijas pasākumi. Diemžēl bērnu reanimatologiem neizdevās glābt.