Notiks bezmaksas informatīvs pasākums par dzemdes kakla vēža profilaksi

Trešdien, 17. augustā, plkst. 17.00 Fon Stricka villā notiks bezmaksas informatīvs pasākums par dzemdes kakla vēža profilaksi un sieviešu veselību. Pasākums noris valsts organizētās informatīvās kampaņas par vēža profilaktiskajām pārbaudēm ietvaros un to var apmeklēt ikviens interesents.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja ekspertu lekcijās uzzināt noderīgu informāciju par dzemdes kakla veselību, profilaksi, simptomiem un sūdzībām, kas var liecināt par dzemdes kakla audzēju un nepieciešamību vērsties pie ārsta, kā arī uzdot ekspertiem interesējošos jautājumus.
 

Latvijas ginekologu un dzemdības speciālistu asociācijas un Latvijas kolposkopijas biedrības valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes docente, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas kolposkopijas references centra ārste Jana Žodžika un ķirurgs-ginekologs Androniks Mitildžans, kurš veic dzemdes kakla priekšvēža saslimšanu un kolposkopijas izmantošanas iespēju pētniecību stāstīs par dzemdes kakla veselību, vēža profilaksi un valsts organizēto skrīninga programmu, kas sniedz iespēju konstatēt izmaiņas jau priekšvēža stāvoklī.
 

 

 

Runās par priekšvēža izmaiņas ārstēšanas iespējām un rezultātiem, kā arī sniegs iespēju uzzināt kādi ir pirmie dzemdes kakla vēža simptomi un šīs saslimšanas iespējas. 

Reklāma
Reklāma


Dzemdes un olnīcu vēža pacienšu biedrības “GINO” vadītāja, onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāve Solvita Rubene dalīsies ar pieredzes stāstiem par bailēm, neizlēmību un citām sajūtām, kas ietekmē lēmuma pieņemšanu par profilaktisko pārbaužu veikšanu, un gadījumos, ja ir aizdomas par dzemdes kakla audzēju vai tas ir diagnosticēts.
 

Lai pieteiktos pasākuma bezmaksas apmeklējumam, aicinām rakstīt e-pastu uz agnese.liepina@vmnvd.gov.lv vai zvanīt 67043787. Pasākuma norises vieta: Fon Stricka villa Aristida Briāna ielā 9, Rīgā. 


Pasākums noris informatīvās kampaņas „Rūpes par veselību ir ģimenes laime!” ietvaros, kuru īsteno Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests. Tās mērķis ir aicināt rūpēties par savu veselību un veikt valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes. Kampaņā tiek īpaši uzsvērts, ka profilaktisko pārbaužu veikšana ir svarīga ne vien pašam cilvēkam, bet arī viņa ģimenes locekļiem un citiem tuviniekiem, kuriem rūp viņa veselība, jo slimības gadījumā tā emocionāli un tieši ietekmē ikvienu ģimenes locekli.


No valsts budžeta līdzekļiem noteiktos vecumos tiek apmaksātas dzemdes kakla, krūts un zarnu (kolorektālā) vēža profilaktiskās pārbaudes. Dzemdes kakla vēža un krūts vēža profilaktiskās pārbaudes var veikt sievietes, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta. Uzaicinājums dzemdes kakla pārbaudei tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem (reizi trijos gados), savukārt krūšu pārbaudei vecumā no 50 līdz 69 gadiem (reizi divos gados). Zarnu vēža profilaktisko pārbaudi reizi gadā var veikt sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē.