Privātās un darba dzīves līdzsvara meklējumi – sabiedrībā pazīstamu cilvēku pieredze

Jau otro  gadu Bērnu aizsardzības dienā, 1.jūnijā, Latvijas uzņēmumos norisinājās Amigo iniciatīvas Laimīgām ģimenēm aizsāktā akcija Darbā bērni.

Lai veicinātu ģimenei draudzīgas darba kultūras attīstību Latvijā, kā arī palīdzētu uzņēmumiem sekmēt savu darbinieku lojalitāti, jau otro gadu tiek īstenota iniciatīva Darbā bērni.

FOTO: Shutterstock.com

Lai veicinātu ģimenei draudzīgas darba kultūras attīstību Latvijā, kā arī palīdzētu uzņēmumiem sekmēt savu darbinieku lojalitāti, jau otro gadu tiek īstenota iniciatīva Darbā bērni.

 

Jau otro  gadu Bērnu aizsardzības dienā, 1.jūnijā, Latvijas uzņēmumos norisinājās Amigo iniciatīvas Laimīgām ģimenēm aizsāktā akcija Darbā bērni, diena, kad uzņēmēji vēra durvis savu darbinieku atvasēm. Daudzos uzņēmumos šī iniciatīva norisinās visu jūnija mēnesi, rosinot diskusiju par darba un personīgās dzīves līdzsvara meklējumiem ikdienā. Lai iedrošinātu Latvijas iedzīvotājus pievienoties šai iniciatīvai, savā pieredzē par to, kā sokas ar līdzsvara rašanu ikdienā un bērnu iesaistīšanu savās ikdienas gaitās, dalījās žurnāla Četras sezonas galvenā redaktore Signe Meirāne, aktieris Dainis Grūbe, dziesminieks Jānis Holšteins un vokālās studijas Knīpas un knauķi vadītāja un horeogrāfe Sanita Sējāne.

 

Bērnu klātbūtne darbā izdaiļo ikdienu
“Balansējot starp darbu un mājām, bieži vien iesaistu savas meitenes arī savā darba dzīvē. To daru vairāku iemeslu dēļ – gan tādēļ, ka gribu vairāk pavadīt laika kopā, gan arī tādēļ, ka vēlos parādīt visu, kas notiek apkārt un pasaulē. Tas laikam ir viens no maniem laika kompensēšanas veidiem - ņemt bērnus līdzi izbraucienos, uz kādu restorānu, lai pat darbiņa laikā esam kopā. Droši vien tas ir atkarīgs no nodarbošanās specifikas, cik ļoti var iesaistīt bērnu savā ikdienā, taču varu teikt, ka manu ikdienu meitu klātbūtne darbā neapgrūtina, drīzāk izdaiļo. Ņemot viņas līdzi uz darbu, man ir iespēja uzskatāmi parādīt, ko nozīmē mans darbs, un tas dažreiz rada jautājumus, uz kuriem cenšos atbildēt pēc iespējas izsmeļošāk, un tas arī satuvina,” pieredzē dalās žurnāla Četras sezonas galvenā redaktore Signe Meirāne.

 

Privātās un darba dzīves līdzsvars ir māksla
“Mēs ģimenē smejamies - mums nav ne darba dienu, ne brīvdienu. Darba grafiks ir neprognozējams, mainīgs un neregulārs, kas reizē ir gan pluss, gan mīnuss. Lielākais pluss ir tāds, ka varam paši izplānot savu darba dienu, tādējādi vismaz viens no mums ir kopā ar bērnu. Protams, ir izņēmuma gadījumi, kad ar plānošanu neveicas un tad ņemam līdzi meitiņu gan uz mēģinājumu, gan sapulci, līdz ar to visi mūsu kolēģi Ronju jau pazīst un labprāt pakavē viņai laiku. Kolēģi vienmēr ir priecīgi satikt Ronju, un tas nevienam nesagādā neērtības, drīzāk otrādi. Ģimenes dēļ darbus atsaku reti, jo ikdienā cenšos plānot savu laiku tā, lai tā pietiek gan darbam, gan tuviniekiem. Taču gadījumā, ja piedāvājums sakrīt ar meitas jubileju, tad gan par prioritāti izvēlos meitu - tie mūsu ģimenē ir svarīgi svētki. Dzīves balansēšana ir māksla, taču tās noslēpumi ir pieejami ikvienam, galvenais ir atrast zelta vidus ceļu, kas der tieši Tev,” stāsta Jānis Holšteins.

Viens no galvenajiem dzīves līdzsvaru vaidošajiem faktoriem ir ne vien darba devēja pretim nākšana, bet arī paša cilvēka vēlme un gatavība piekāpties noteiktos brīžos.

Svarīgs ir ģimenes atbalsts

Reklāma
Reklāma
Daiņa Grūbes ģimene


“Manas labsajūtas un dzīves līdzsvara atslēga ir mana brīnišķīgā sieva. Viņa lieliski tiek galā ar visiem mājas darbiem, ļaujot man pilnībā nodoties darbam teātrī. Lai arī daudz laika nākas pavadīt darbā, savu prombūtni es cenšos kompensēt ar 100% uzmanību bērniem savā vienīgajā brīvdienā - pirmdienā. Uzskatu, ka ir ļoti svarīgi veltīt uzmanību bērniem savā brīvdienā, lai arī cik noguris esi - viņi to novērtē. Taču brīžos, kad man ir vairāk brīvā laika, kas parasti iekrīt ziemas periodā, Reina izlaiž bērnu dārzu un mēs kopā braucams uz Riekstu kalnu slēpot un baudīt tēva-meitas kopīgi pavadīto laiku. Bērni tik ātri aug, tāpēc, cenšos pavadīt kopā pēc iespējas vairāk laika, lai nepalaistu garām svarīgākos dzīves brīžus. Protams, arī mūsu ģimenē, kā jebkurā citā, reizēm rodas grūtības ar laika plānošanu, taču vienmēr cenšamies ņemt vērā katra ģimenes locekļa vēlmes un vajadzības un rast kompromisu. Viens no galvenajiem dzīves līdzsvaru vaidošajiem faktoriem ir ne vien darba devēja pretim nākšana, bet arī paša cilvēka vēlme un gatavība piekāpties noteiktos brīžos,” stāsta divu meitiņu tēvs un aktieris Dainis Grūbe.

Ģimenei nav jāizjūt manas dienas laikā uzkrātās sliktās emocijas, ja tādas ir.

Ģimenei nav jājūt dienas laikā uzkrātās sliktās emocijas
“Ir ļoti grūti sabalansēt mājas dzīvi ar darbiņu. Bērnu vokālajā studijā Knīpas un Knauķi vadu ne tikai vokālās nodarbības, bet pildu arī horeogrāfa un menedžera pienākumus. Līdz ar to darba jautājumi tiek risināti 24 stundas diennaktī. Bieži vien tikai pēc 19:00 vakarā tiek atbildēts uz visiem telefona zvaniem un sūtītas atbildes uz e-pastiem. Pārbraucu mājās un kādu laiku sēžu mašīnā, lai visus jautājumus nokārtotu, tad uzlieku smaidiņu un dodos pie ģimenes. Ģimenei nav jāizjūt manas dienas laikā uzkrātās sliktās emocijas, ja tādas ir. Taču esmu ļoti pateicīga savai ģimenei, kas ir ļoti saprotoša un vienmēr atbalsta. Es necenšos kompensēt ģimenei laiku, ko pavadu darbā ārpus sava darba laika. Šajā ziņā mums ir paveicies. Visi esam līdzīgi domājoši un darbojamies vienā frontē, bieži vien savu darba dienu pavadu kopā ar saviem bērniem. Kopā koncertējam, gatavojamies projektiem, viens otru atbalstam, mēģinām, pamācām, ierakstām dziesmas, svinam svētkus un brīvajā laikā kopā apmeklējam kultūras pasākumus. Arī brīvdienas vienmēr pavadām kopā, lielākoties draugu vai radu pulkā, taču jau kā ģimene, ne kolēģi,” iedvesmo bērnu vokālās studijas Knīpas un knauķi vadītāja un horeogrāfe Sanita Sējāne.

 

Lai veicinātu ģimenei draudzīgas darba kultūras attīstību Latvijā, kā arī palīdzētu uzņēmumiem sekmēt savu darbinieku lojalitāti, jau otro gadu tiek īstenota iniciatīva Darbā bērni, ko rīko Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm sadarbībā ar Labklājības ministriju, Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūtu, pētījumu kompāniju TNS un citiem uzņēmumiem. Ikviens Latvijas uzņēmums, liels vai mazs, ir aicināts iesaistīties, iedvesmoties vienkāršām idejām, kas palīdzēs radīt ģimenei draudzīgu vidi uzņēmumā. Kā arī kādā jūnija dienā, uz darbu aicinot nākt kopā ar saviem bērniem. Organizatori uzņēmumus īpaši  aicina dalīties ar savu labās prakses piemēru, sūtot to uz e-pastu darbaberni@laimigamgimenem.lv, un tas tiks publicēts iniciatīvas mājaslapā www.laimigamgimenem.lv, lai iedvesmotu arī citus uzņēmējus.