Lojālam darbiniekam – gādīgs darba devējs: iedvesmojoši uzņēmumu labās pieredzes stāsti

Uzņēmuma rūpes par darbinieku darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējām visvairāk novērtē esošie darbinieki.

Lojālam darbiniekam – gādīgs darba devējs:  iedvesmojoši uzņēmumu labās pieredzes stāsti

FOTO: Shutterstock.com

Uzņēmuma rūpes par darbinieku darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējām visvairāk novērtē esošie darbinieki. Latvijā 43% darba ņēmēju atzīst, ka viņu darbavietā netiek nodrošinātas darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas, liecina TNS pētījumu kompānijas veiktais pētījums par ģimenes un darba dzīves saskaņošanu. Tomēr jautājums ar katru gadu tiek diskutēts arvien plašāk, un uzņēmēji meklē arvien jaunus veidus, kā nākt pretī darbiniekiem, vienlaikus stiprinot savu darbinieku piederības sajūtu uzņēmumam. Labās prakses pieredzē dalās pieci Latvijas uzņēmumi, kam ir bagātīga pieredze darbinieku lojalitātes veicināšanā.

 

Kāpēc svarīgi izzināt darbinieku vajadzības?

“Pētījumu kompānijas TNS novērojumi liecina, ka ģimene spēj pozitīvi ietekmēt darba rezultātus. Galu galā - ja darbinieks vairāk raizējas par to, ka nav, kur atstāt bērnus sarežģītā situācijā, tas viennozīmīgi novērš uzmanību no darba. Tāpēc mēs vienmēr atbalstām elastīgu darba grafiku vai kolēģa vēlmi atnākt uz darbu ar bērnu – šim nolūkam mums īpaši aprīkota bērnu istaba. Lai apzinātu darbinieku vajadzības, katru gadu veicam darbinieku apmierinātības un ekspektāciju pētījumu, kurā jautājam darbinieku vēlmes un viedokli par jau paveikto, lai uzlabotu jau esošo sistēmu darbinieku darba un ģimenes līdzsvara veidošanai un motivēšanai. Šādi varam būt droši, ka rīkotās aktivitātes ir tieši tas, ko kolēģi vēlas. Tāpat apzināmies, ka vecāku sirdsmieram ir svarīgi zināt – brīvlaikā ar viņu atvasi viss ir kārtībā un bērns ir nodarbināts. Tāpēc vasaras un rudens brīvlaikā rīkojam jau par tradīciju kļuvušās dienas nometnes, kuru laikā darbinieku bērni dodas ekskursijās un apgūst dažādas noderīgas prasmes. Līdzi var doties arī vecāki, un šis laiks, ko viņi pavada kopā ar bērniem, ir arī apmaksāta brīvdiena,” stāsta Laura Vendele, pētījumu kompānijas TNS mārketinga vadītāja.

 

Ieguldījums darbinieku ģimeņu labklājībā atmaksājas

“Pie mums strādā 270 darbinieki. Tas nozīmē, ka vismaz 270 ģimeņu labklājība ir atkarīga no mūsu uzņēmuma,” stāsta Ventspils nafta termināla (VNT) komunikācijas projektu vadītāja Janīna Biteniece. “Bez jau ierastajiem labumiem, ko piedāvā vairums Latvijas uzņēmēju, piemēram, ģimenes sporta spēlēm, papildu brīvdienas, pabalsta 1. septembrī vai, stājoties laulībā, gādājam par labumu saņemšanu arī darbinieku ģimenēm. Piemēram, atbalstām sporta klubus, kuros nodarbojas darbinieku bērni, kā arī katru gadu darbinieki kopā ar savām ģimenēm piedalās Ventspils pilsētas svētku gājienā un velosezonas atklāšanā. Tas rada daudz patīkamu emociju un kopības sajūtu.Tāpat svarīga tradīcija uzņēmuma dzīvē ir atvērto durvju diena, kad darbinieku bērni un radinieki nāk ciemos un skatās, kur strādā un ar ko nodarbojas viņu tuvinieki. Bērniem ir svarīgi zināt, kas notiek aiz VNT turniketa. Ko darbā dara tētis vai mamma? Atvērto durvju diena ir lieliska iespēja, lai parādītu, cik liela loma katram darbiniekam ir rezultāta sasniegšanā. Šīm un citām uzņēmuma īstenotajām aktivitātēm viennozīmīgi ir ietekme uz darbinieku apmierinātību, ko pierāda mūsu pašu veiktās darbinieku apmierinātības aptaujas rezultāti. Ar pārliecību varam teikt, ka VNT ikviens darbinieks ir vērtība un priecājamies, ka šādu aktivitāšu rezultātā darbinieki uzņēmumā jūtas motivētāki, kā arī arvien aktīvāk iesaistās VNT darbības uzlabošanā.”

 

Neaizmirstiet darbiniekus, kuri ir bērna kopšanas atvaļinājumā, – viņi arī ir jūsējie

“Mēs, Latvijas Televīzijā (LTV), daudz uzmanības veltām efektīvai darbinieku darba un ģimenes dzīves saskaņošanai. Esam bērniem draudzīgs uzņēmums – ja darbiniekam darbā līdzi ir bērns, tas nekad netiek uztverts kā nosodījums, bet vienmēr pozitīvi un atbalstoši. Turklāt darbinieki var nākt uz darbu, līdzi ņemot savas mazās atvasītes un būt droši – bērnam būs kur palikt un kam par viņu parūpēties. Šim nolūkam mums ir piedāvāta gan bērnu istaba ar pieskatītāju, gan bērnu laukums LTV teritorijā. Par vērtīgu iespēju, ko daudzi arī izmanto, darbinieki atzīst strādāšanu no mājām. Tas ļauj sabalansēt privāto un darba dzīvi, kas brīžiem var šķist grūts uzdevums, sevišķi žurnālistu darbā. Īpaši mīļa tradīcija mums ir Bēbju sveikšanas svētki, kas katru gadu norisinās 1. jūnijā. Tad tiek sumināti LTV darbinieku attiecīgajā gadā jaundzimušie. Šādi pasākumi ļauj nezaudēt saikni ar darbiniekiem, kas ir devušies bērnu kopšanas atvaļinājumā. Tā varam viņiem parādīt, ka atceramies un gaidām viņus atpakaļ darbā. Šogad nolēmām šo pasākumu paplašināt un iesaistīties "Amigo iniciatīvas Laimīgām ģimenēm" organizētajā iniciatīvā "Darbā bērni", 1. jūnijā aicinot LTV darbiniekus nākt uz darbu ar atvasītēm, lai pavadītu dienu kopīgās aktivitātēs un iepazītu LTV,” pieredzē dalās Inga Doveika, Latvijas Televīzijas sekretariāta vadītāja.

Reklāma
Reklāma

 

Darbinieki var paļauties uz atbalstu ikdienā

“Mūsu uzņēmumā strādā galvenokārt jauni cilvēki, un liela daļa no viņiem ir vecāki. Katru gadu Amigo bērnu pulciņam pievienojas vismaz viens mazulis, tādēļ labi zinām, kādas ir vecāku rūpes dažādos bērnu vecumos. Darbinieki augstu novērtē uzņēmuma atbalstu un pretimnākšanu ikdienā. Tās ir ikdienišķas situācijas - svētku pasākumi bērnudārzos vai skolās, pulciņu koncerti, vizītes pie ārstiem - vienlaikus tik svarīgas ikviena vecāka dzīvē – būt kopā ar bērnu tad, kad tas ir nepieciešams vai bērnam nozīmīgos brīžos. Šo atbalstu darbinieki novērtē, atbildīgi izturoties pret saviem pienākumiem un paveicot darbu attālināti, vai pielāgojot darba laiku citās dienās. Tādējādi ieguvēji ir visi. Lai izveidotu uzņēmumā ģimenei draudzīgu darba vidi, galvenais ir vēlēšanās un abpusēja ieinteresētība,” stāsta Amigo valdes priekšsēdētājs Artūrs Freimanis.

 

Bērniem darbā būt!

“Mēs Starptautiskajā lidostā Rīga rīkojam vairākas aktivitātes darbiniekiem ar viņu ģimenes iesaisti. Taču ir viena tradīcija, ko ir īpaši iemīļojuši mūsu kolēģi un viņu bērni - Bērnu diena, kas norisinās 1. jūnijā un pulcē ap 130 bērniem vecumā no 1.5 līdz 18 gadiem. Todien lidostas darbinieki uz darbu ņem līdzi savas atvases, kurām dienas gaitā sagatavotas dažādas aktivitātes vecāku darba vietā. Katru gadu mainām Bērnu dienas programmu, lai interesanti būtu arī tiem bērniem, kas nenāk pirmo reizi. Piemēram, šogad bērnus Mācību centrā sagaidīs Donalds Daks un tīģeris. Datorklasē mazie lidostas viesi varēs iejusties rentgena operatora lomā, bagāžā meklējot neatļautus priekšmetus. Savukārt Mazajā mākslas akadēmijā mazie ķipari varēs demonstrēt savas glezniecības prasmes un veikt citas radošās aktivitātes. Jāpiebilst, ka šī ir viena no iemīļotākajām bērnu aktivitātēm, kuras rezultātā katru gadu tiek radīti daudzi krāsaini un koši mākslas darbi. Protams, neatņemama sastāvdaļa ir bērnu ekskursija pa lidostu. Iespaidiem bagātus mirkļus sagādā ugunsdzēsēju komanda un Mehanizācijas nodaļa, demonstrējot gan perona tehniku, gan veicot paraugdemonstrējumus. Arī Gaisa kuģu apkalpošanas nodaļa parasti sarūpē interesantu un izzinošu programmu ar tehnikas apskati un iespēju bērniem ar tiem nedaudz pavizināties. Bērniem tas ļauj saprast, ar ko vecāki nodarbojas, kāpēc mamma vai tētis vakarā, pārnākot mājās, ir noguruši un ne vienmēr grib spēlēties,” komentē Sarmīte Rinmane, Komunikācijas vienības vadītāja, VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga””.

 

Aicinām uzņēmumā rīkot "Darbā bērni" dienu

Lai veicinātu ģimenei draudzīgas darba kultūras attīstību Latvijā, kā arī palīdzētu uzņēmumiem sekmēt savu darbinieku lojalitāti, jau otro gadu tiek īstenota iniciatīva "Darbā bērni", ko rīko "Amigo iniciatīva Laimīgām ģimenēm" sadarbībā ar Labklājības ministriju, Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūtu, pētījumu kompāniju TNS un citiem uzņēmumiem. Ikviens Latvijas uzņēmums, liels vai mazs, ir aicināts iesaistīties, iedvesmoties vienkāršām idejām, kas palīdzēs radīt ģimenei draudzīgu vidi uzņēmumā, kā arī 1.jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā uz darbu aicinot nākt kopā ar saviem bērniem. Kopīgas tradīcijas veicina ģimenes laimi. Savukārt vecāku intereses, tāpat kā kopīgu tradīciju trūkums bērnībā iet roku rokā ar vēsām, atsvešinātām attiecībām ar paša bērniem pieaugušā vecumā, secināts ikgadējajā Laimes un ģimenes attiecību mērījumā "Amigo laimes indekss". Zīmīgi, ka tie Latvijas cilvēki, kas savu bērnību atceras kā nelaimīgu piecas reizes biežāk (57%) atzīst, ka vecāki nekad viņiem nestāstīja par savu nodarbošanos. Iniciatīvas vadmotīvs ir tāds, ka darbs nedrīkst radīt šķēršļus laimīgai ģimenes dzīvei. Tāpēc aicinām iesaistīties iniciatīvā "Darbā bērni" un radīt patīkamas un sirsnīgas atmiņas saviem darbiniekiem un kolēģiem.