Svarīga informācija vecākiem, kuru bērni uzturās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā

Šī gada martā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Vecāku mājai apritēja seši pastāvēšanas gadi. Šajā laikā tajā palīdzību saņēmuši teju 3000 bērnu tuvinieku, no tiem pagājušajā gadā atbalsts sniegts 792 cilvēkiem. 
Vecāku mājā ir 8 istabas un 21 gultas vieta, taču tās izmanto ne tikai nakšņošanai, bet Vecāku mājā ir iespējams saņemt arī speciālistu konsultācijas un atbalstu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vecāku mājā ir 8 istabas un 21 gultas vieta, taču tās izmanto ne tikai nakšņošanai, bet Vecāku mājā ir iespējams saņemt arī speciālistu konsultācijas un atbalstu.

Vecāku māja pagājušajā gadā sniegusi palīdzību kā strādājošiem, tā arī nestrādājošiem vecākiem, cilvēkiem ar invaliditāti, pensionāriem, studentiem, kā arī daudzbērnu ģimeņu piederīgajiem. 


Pasaulē ir ap 400 vecāku mājas, kas darbojas kā papildus serviss pie bērnu slimnīcām. BKUS Vecāku mājā biežāk uzturās vecāki, kuru bērni ārstējas onkoloģijas nodaļā un neonatoloģijas nodaļā, kā arī intensīvās terapijas nodaļā. Dienas laikā te ir vieta, kur atpūsties, pagatavot maltītes, izmazgāt drēbes, kā arī pašam ieiet dušā. Tas ir bez maksas un šo iespēju var izmantot ikviens bērna tuvinieks vai aprūpētājs, kamēr mazulis atrodas slimnīcā. Par nakšņošanu ir neliels līdzmaksājums - līdz 4 euro par diennakti. Trūcīgām un maznodrošinātām personām uzturēšanās Vecāku mājā ir bezmaksas, māmiņām dzemdību atvaļinājumā, daudzbērnu ģimeņu un vienīgajiem vecākiem, bezdarbniekiem, cilvēkiem ar invaliditāti, studentiem un pensionāriem uzturēšanās līdzmaksājums ir 1,40 eur par diennakti.
 

Par nakšņošanu ir neliels līdzmaksājums - līdz 4 euro par diennakti. Trūcīgām un maznodrošinātām personām uzturēšanās Vecāku mājā ir bezmaksas, māmiņām dzemdību atvaļinājumā, daudzbērnu ģimeņu un vienīgajiem vecākiem, bezdarbniekiem, cilvēkiem ar invaliditāti, studentiem un pensionāriem uzturēšanās līdzmaksājums ir 1,40 eur par diennakti.

 

Katru dienu Vecāku mājā strādā kāds no speciālistiem – psihologs, sociālā darbiniece, kā arī kapelāns. Tāpat 2015. gadā Vecāku mājā darbojušies 78 brīvprātīgie, kopā brīvprātīgajam darbam veltot 2860 stundas. 

„Vecāku mājas komandas uzdevums ir sniegt atbalstu vecākiem, tādējādi palīdzot nodrošināt arī veiksmīgāku bērna atveseļošanās procesu, jo atpūties, izgulējies, paēdis, emocionāli un garīgi atbalstīts vecāks spēj veiksmīgāk parūpēties un atbalstīt savu bērnu tā atveseļošanās procesā,” stāsta Vecāku mājas vadītāja Ilze Jozēna, piebilstot, ka uzturēšanās Vecāku mājā ģimenēm ļauj ietaupīt arī finansiālos resursus. 
 

Māmiņa un tētis, kas Vecāku mājā uzturas jau vairāk nekā divus mēnešus, stāsta: „Dzīvojamies šeit jau kādu laiciņu. Mēs domājam, ka Vecāku māja ir ļoti jauka vieta. Tā dod iespēju abiem vecākiem uzturēties bērna tuvumā, kas ir svarīgi. Personālā strādā ļoti atsaucīgi un gaiši cilvēki, kas mēģina uzturēšanās brīdi padarīt pēc iespējas vieglāku.” Tāpat viņi uzsver, ka nozīmīgi ir tas, ka Vecāku māja ir parūpējusies par visu, ja gadās slimnīcā ierasties pēkšņi, nesagatavojoties – ir pieejama virtuve, trauki un pat dažādi produkti, kā arī šeit padomāts par veļas mazgāšanu un gludināšanu, un higiēnas precēm. 

Reklāma
Reklāma


„Bērnu slimnīca bez Vecāku mājas vairs nav iedomājama. Tūkstošiem bērnu vecāku un tuvinieku šeit ir saņēmuši mierinājumu un uzmundrinājumu, kopā piedzīvoti gan skumji, gan priecīgi brīži, kuros vienmēr esam centušies sniegt sirsnīgu, cilvēcisku un arī profesionālu atbalstu. Savukārt mēs esam pateicīgi SIA „Maxima Latvija”, kuri jau otro gadu rūpējas, lai mājas durvis vienmēr būtu atvērtas un mēs varētu nodrošināt palīdzību ikvienam vecākam. Ļoti ceru, ka arī turpmāk Vecāku mājai būs draugi un atbalstītāji, kas apzināsies, cik ļoti bērnu vecākiem ir nepieciešams atbalsts grūtā brīdī," stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Šogad, līdzīgi, kā iepriekšējos gados, Vecāku mājā notiks dažādi pasākumi. Jau tradicionāli gada laikā paredzētas vairākas skaistuma dienas, kad Vecāku mājas viesistabā darbojas frizieri, manikīri, masieri u.c. skaistumkopšanas speciālisti. Par tradīciju kļuvuši arī Bērnu slimnīcas dārza svētki, kas tiek rīkoti 1.jūnijā par godu Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai.

Tāpat šogad piešķirts Rīgas domes finansējums brīvprātīgo darbinieku apmācībai darbam Vecāku mājā un divu slimnīcas nodaļu rotaļu istabās. Apmācības tiks uzsāktas aprīlī un tās beigsies oktobrī. Šajā laikā brīvprātīgie darbinieki gūs ieskatu dažādās psiholoģiskās un garīgās tēmās, kuras skar darbošanos slimnīcas vidē. Vecāku māja aicina ikvienu interesentu pievienoties brīvprātīgo darbinieku pulkam.