Pirmā mājokļa kredītu iekārojuši turīgie. Plāno mainīt tā izsniegšanas nosacījumus

Valdība otrdien, 15.martā, vienojās, ka pirmā mājokļa iegādes programmai, kurā ģimenēm ar bērniem ir iespēja saņemt valsts galvojumu mājokļa kredīta saņemšanai komercbankās, tiks novirzīti papildu 859 000 eiro. Tiesa, vienlaikus Ekonomikas ministrija (EM) strādās pie risinājumiem, lai ierobežotu programmas pieejamību turīgākiem cilvēkiem.

 

FOTO: Shutterstock.com

Kā norādīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība"), tiks atkārtoti izvērtēti programmas nosacījumi, jo šobrīd programmu aktīvi sākuši izmantot arī salīdzinoši turīgi iedzīvotāji, kas neatbilst tās sākotnējiem mērķiem.
 

"Tas ir ļoti ekonomiski atraktīvs modelis tādēļ, ka samazinās pirmā iemaksa šīm garantijām. Otrs - tiek samazināta šī nodeva. Trešā lieta, kas padara mūs ļoti uzmanīgus, ka pieaug kredītu apjoms, kas izsniegts vienai personai. Tas pārsniedz jau vairāk nekā 200 000 eiro. Redzam, ka šo iespēju izmanto arī pietiekami turīgi iedzīvotāji, kāds varbūt nebija šīs programmas mērķis, lai viņus atbalstītu ar šāda veida atlaidēm," teica ministrs.

Visvairāk kredītu ar šo atbalsta programmu izsniegts Rīgā, Pierīgā, Jelgavā, Liepājā. 



Finanšu ministrija izrēķinājusi, ka pašlaik izsniegtās summas pietiks apmēram 2 mēnešiem jeb 550 jaunajām ģimenēm. Kas notiks pēc tam, nav zināms.

Valsts  maka turētēji uzskata, ka programma ir jāturpina, bet ir jāmaina nosacījumi. Piemēram, varētu ieviest slieksni iegādājamā mājokļa vērtībai. Maksimālā robeža varētu būt 60 tūkstoši eiro.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: TV-3, LSM.lv