10 mēnešus vecās meitenītes seksuālās izmantošanas lieta nodota prokuratūrai

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Aizkraukles iecirkņa darbinieki pabeiguši izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā izmeklēja Kokneses novadā izdarītu seksuālu vardarbību pret desmit mēnešus vecu zīdaini. 

FOTO: Shutterstock.com

Izmeklēšanā iegūtā informācija apstiprina, ka 2015. gada 22. augustā kādā dzīvoklī Kokneses novadā notikusi iedzeršana. Uzdzīves laikā dzīvokļa saimniece un kompānija, kas bijusi dzīvoklī, uz laiku pametuši dzīvokļa telpas. 

Dzīvoklī palicis 10 mēnešus vecs zīdainis un 1961.gadā dzimis vīrietis, kurš bijis bērna mātes dzīvesbiedrs.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka zīdaiņa mātes prombūtnes laikā 1961.gadā dzimušais vīrietis veicis netiklas darbības ar bērnu un nodarījis bērnam miesas bojājumus. Policija par notikušo uzzinājusi no mediķiem, kas bija izsaukti uz notikuma vietu, lai sniegtu zīdainim medicīnisko palīdzību.
 

Tajā pašā dienā vīrietis aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu aizturēts, bet vēlāk viņam ar tiesas lēmumu piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Izmeklēšanas laikā aizdomās turētais likuma sargiem atzinis savu vainu nodarītajā, taču motivēt savu rīcību viņš nav spējis.

Reklāma
Reklāma


Šā gada 19.janvārī Aizkraukles policisti pabeiguši izmeklēšanu un lietu nosūtījuši Zemgales apgabaltiesas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Aizdomās turētajam tiek inkriminēta seksuāla vardarbība pret personu, kas nav sasniegusi 16 gadus vecumu, ja tā izraisījusi smagas sekas. Par šādu noziegumu Krimināllikumā paredzēts augstākais soda mērs – mūža ieslodzījums – vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un probācijas uzraudzība uz laiku līdz pieciem gadiem. Patlaban cietušais bērns joprojām atrodas krīzes centrā.


Šokējošais incidents notika pērnā gada vasarā. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa TV3 raidījumam "Bez tabu" atstāstīja cietušā bērna mātes teikto saistībā ar notikušo. Meitenītes māte esot uz neilgu brīdi izgājusi no mājas, atstājot bērnu sava drauga uzraudzībā. Kad sieviete atgriezusies, viņa ieraudzījusi meitiņu kailu un asiņojošu, ar traumētiem dzimumorgānieim, tādēļ izsaukusi policiju. Slimnīcā veikta operācija - uzliktas šuves. 
 

Aptaujājot Kokneses iedzīvotājus, noskaidrojies, ka traģēdijas dienā gan cietušā bērna māte, gan viņas draugs, visticamāk, lietojuši alkoholu. Sieviete savulaik no šī drauga izšķīrusies, jo viņš to sitis, tomēr vēlāk abi atkal sagājuši kopā.


Vardarbība pret bērnu kļūst par normu, un no tās var atturēt tikai bailes no barga soda, šādu viedokli vēlāk pauda bērnu ārsts Pēteris Kļava. Viņš norāda, ka pedofīlijas gadījumi, par kuriem uzzina sabiedrība, ir aisberga redzamā daļa.