Vējoņa, Skuteļa, Šipkēvica dzīves pieredze iedvesmo skolēnus mācīties vēl čaklāk

Šonedēļ daudzās Latvijas skolā ieradīsies sabiedrībā pazīstami, mīlēti, atzīti vai vienkārši zināmi cilvēki, lai iedvesmotu skolu jauniešu mācīties. Izglītības programmas Iespējamā misija rīkotā akcija “Iedvesmo mācīties!” ilgs līdz 26. novembrim.  

F64LV

FOTO: Mammamuntetiem.lv

F64LV

40 atzītākie savas jomas profesionāļi, tostarp Valsts prezidents Raimonds Vējonis, dosies uz dažādām Latvijas skolām, lai novadītu vienu mācību stundu. 


Skolēni atzīst, ka šādas mācību stundas ne tikai iedvesmo un dod motivāciju ar jaunu sparu pievērsties mācībām, bet arī ļauj saprast ko īsti dara dažādu profesiju pārstāvji un kā viņi ikdienā pielieto skolā apgūtās zināšanas un prasmes. 
 

“Skolotāja loma mūsdienās ir ļoti tuva organizācijas vadītāja lomai - noteikt klases kopīgos mērķus, palīdzēt katram skolēnam saprast individuālos mērķus, sekot to izpildei, motivēt un nodrošināt, ka skolēniem ir iespēja tos sasniegt. Gan motivācijai, gan apguvei ļoti svarīgi ir parādīt zināšanu un prasmju pielietojumu dzīvē. Tieši šādu iespēju šonedēļ nodrošina akcijas "Iedvesmo mācīties!" viesi,” uzver Iespējamās misijas direktors Mārtiņš Kālis.


Šogad uz Iespējamās misijas sadarbības skolām Rīgā, Valmierā, Jelgavā, Siguldā, Lielvārdē, Salaspilī un citās Latvijas pilsētās dosies tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā sportisti Aigars Fadejevs, Edžus Treimanis un Alma Vītola, komiķis Jānis Skutelis, žurnālisti Gustavs Terzens un Pauls Raudseps, EY partneris Andris Lauciņš, “QUO tu domā?” līdzdibinātājs Mārtiņš Vaivars, Saeimas deputāte Ilze Viņķele, vēsturnieks Gustavs Strenga, un citi savas jomas profesionāļi un veiksmīgākie uzņēmēji.

23. novembrī Rīgas Ostvalda vidusskolā mācību stundu ar nosaukumu “Videi veselīgs dzīvesveids” vadīja Valsts prezidents un Iespējamās misijas patrons Raimonds Vējonis: “Pirms vairākiem gadiem realizētā ideja par izglītības programmas Iespējamā misija izveidi un tās veiksmīgā darbība šobrīd ir devusi nozīmīgu pienesumu Latvijas izglītības sistēmas attīstībā. Esmu patiesi gandarīts būt par šīs programmas patronu un iesaistīties tās akcijā “Iedvesmo mācīties!”. Tā man būs iespēja ne tikai diskutēt ar jauniešiem par šobrīd aktuālo tēmu – videi veselīgu dzīvesveidu, bet arī atgriezties savas profesionālās karjeras sākumā, kad arī es pildīju skolotāja misiju.”


24. novembrī Kauguru vidusskolā Jaunsardzes pulciņam mācību stundu ar nosaukumu “Kā kļūt par ģenerāli?”, vadīs NBS komandieris Raimonds Graube. "Mācīšanās nebeidzas ar skolu, tomēr tas ir vislabākais un (jā!) vieglākais zināšanu apgūšanas laiks. Vai tā būtu latviešu valoda vai matemātika, svarīgi ir mācīties ar izpratni, jautājot sev un skolotājam “kāpēc?”, vingrināties kritiski domāt un izteikt savu viedokli, un mācīties no pieredzes, savas un citu.


Tieši citu pieredzes uzklausīšana spēj atklāt lietas jaunā gaismā. Es dodos pie skolēniem, lai pastāstītu par savu pieredzi ar matemātikas klātesamību gan banku ikdienā, gan ikvienā profesijā – no ražošanas līdz pat marketingam," stāsta Swedbank klientu apkalpošanas pārvaldes Privātpersonu pārvaldes vadītājs Renārs Rūsis, kurš ceturtdien 26. novembrī Salaspils 1. vidusskolas 8. klases skolēniem vadīs matemātikas stundu.


Jau tradicionāli ar savu pieredzi dalās Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Šogad viņš viesosies Ikšķiles vidusskolā: ”Izglītība ir visspēcīgākais instruments, ar ko iespējams mainīt pasauli. Gribu aicināt jauniešus nebaidīties sapņot un izvirzīt sev ambiciozus mērķus. Tostarp, kļūt par lielu uzņēmumu vai valsts vadītājiem. Svarīgi atcerēties, ka veiksmīgs ir nevis tas, kurš piedzimst „laimes krekliņā” , bet gan tas, kurš sistemātiski un cītīgi strādā – līdz ar to, jebkurš sapnis var kļūt par realitāti.”


Motivējot savu dalību akcijā, draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks skaidro: "Iespējamā misija ir man vistuvākais veids, kā atrisināt, nevis tikai risināt lietas mūsu valstī. Protams, tas ir mazumiņš Latvijas izglītības okeānā, bet ārkārtīgi spēcīgs! Arī ikkatrs no mums var darīt kaut vienu sīku lietu, kaut reizi gadā, lai dotu savu pienesumu Latvijas izglītībai. Jau kaut vienam skolēnam mans vēstījums palīdzēs mainīt viņa dzīvi pozitīvā virzienā, tad uzskatu, ka savu uzdevumu būšu izpildījis" Savukārt Eva Ikstena-Strapcāne, kura viesosies Jaunburtnieku pamatskolā, uzsver: “Man šķiet, ka Iespējamā misija ir viena no lieliskākajām pilsoniskajām iniciatīvām, kas radusies Latvijā, lai veicinātu jaunu profesionāļu iesaisti izglītības sistēmā. Atbalstu ikvienu centienu runāt par to, kā padarīt erudītākus un domājošākus Latvijas bērnus. Ļoti priecājos par IM Latvijā, sekoju līdzi skolotāju gaitām sociālajos tīklos, savā ziņā esmu pat viņu fans!" Akcijas mērķis ir ienest profesionāļu pieredzi skolās, lai radītu skolēniem pēc iespējas pilnīgāku priekšstatu par dažādu jomu un profesiju darba ikdienu un tajās nepieciešamajām zināšanām un prasmēm. Pilnu akcijas stundu sarakstu var apskatīt šeit.


Paralēli akcijai, līdz 1. decembrim, turpinās pietikšanās Iespējamās misijas izglītības programmai, kur aicināti pieteikties dažādu specialitāšu zinoši un mērķtiecīgi jaunie profesionāļi, augstskolu absolventi un pēdējā kursa studenti, kuri vēlas attīstīt savas līderības prasmes un iedvesmot skolēnus mācīties. Pieteikties un ieteikt labus kandidātus var vietnē piesakies.iespejamamisija.lv.

Reklāma
Reklāma

 

Akcijas stundu kalendāru skatīt šeit