Satikšanās svētki 17. novembrī Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienā

17. novembris ir diena, kad visā pasaulē velta īpašu uzmanību priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem. Latvijā viņu pulkam ik gadu pievienojas apmēram 1000 bērnu, un daudzi no viņiem satiksies RCB „Saulaino dienu bibliotēkā”, lai kopā svinētu Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu. 

Apmēram 15 milj. bērnu pasaulē dzimst priekšlaicīgi. Lai veicinātu sabiedrības izpratni  par priekšlaikus dzimušo bērnu īpašo aprūpi, 17. novembris ir diena, kas daudzās pasaules valstīs jau no 2008. gada  tiek atzīmēta kā Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena.

FOTO: Shutterstock.com

Apmēram 15 milj. bērnu pasaulē dzimst priekšlaicīgi. Lai veicinātu sabiedrības izpratni par priekšlaikus dzimušo bērnu īpašo aprūpi, 17. novembris ir diena, kas daudzās pasaules valstīs jau no 2008. gada tiek atzīmēta kā Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena.

 

Pasākuma laikā būs iespēja baudīt dažādus muzikālus priekšnesumus, varēs uzzināt par mediķu jaunākajiem veikumiem priekšlaikus dzimušu bērniņu aprūpē un pauzēs baudīt svētku kliņģeri, kā arī iepazīties ar citiem bērnu vecākiem un iespējams pat atrast jaunus draugus. 

 

“Satikšanās svētki” notiks 17. novembrī no pulksten 14:00 – 17:00 Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), Rīgas Centrālās bibliotēkas „Saulaino dienu bibliotēkā” Rīgā, Vienības gatvē 45. 

 

Sanākušos uzrunās BKUS Neonatoloģijas klīnikas ārste, doc. Daiga Kviļūna, Dinamiskās novērošanas programmas vadītāja, neonatoloģe Ilona Vārpa un BKUS Neonatoloģijas klīnikas māsa Olita Lase. Savukārt muzikālus pārsteigumus sagādās Evita Zālīte, sniedzot akustisku koncertu ģitāras pavādījumā, un Inga Karpiča, kas sanākušos priecēs ar šūpuļdziesmām un spēka tautasdziesmām. 

 

Dr. Ilona Vārpa, BKUS Dinamiskās novērošanas programmas vadītāja, neonatoloģe: “Katru gadu pasaules attīstītajās valstīs tiek atzīmēta Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Šo “steidzīgo” bērniņu skaits pasaulē pieaug. Tas, cik mazus bērniņus valstī ir iespējams izkopt, ir rādītājs valsts medicīnas līmenim kopumā. Attīstoties medicīnas tehnoloģijām un zināšanām par priekšlaikus dzimušiem bērniem, izdodas palīdzēt izdzīvot ar vien mazākiem jaundzimušajiem. Sakarā ar to pasaulē pieaug priekšlaikus dzimušo un izdzīvojušo bērniņu skaits. Šiem “steidzīgajiem” bērniņiem pēc izrakstīšanās no slimnīcas ir nepieciešama īpaša uzraudzība un aprūpe, sakarā ar to ka organisma sistēmas turpina attīstīties ārpus mātes organisma.


17. novembris ir diena, kad satiekas ģimenes ar “steidzīgajiem” bērniņiem ar saviem ārstiem un māsiņām, kā arī savā starpā. Dalās ar sasniegumiem un savu pieredzi.
Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas atzīmēšana pievērš sabiedrības uzmanību šo bērnu esamībai un viņu grūtam posmam dzīvi uzsākot.”


Pasākuma laikā bērni varēs rotaļāties īpaši šim nolūkam ierīkotā telpā un izmēģināt spēkus radošajās darbnīcās. Tāpat mazos apciemos dakteris Klauns, lapsiņa un vilks. Ko viņi darīs? Nāc ciemos un apskaties! 

 

Reklāma
Reklāma

Ja zināt, ka bērniņam 3 stundu pasākums būs par garu, aicinām pievienoties pasākumam uz mazāku brīdi, nākot uz plkst. 14`00, 15`00 vai 16`00 (pilnās stundās), kad klātesošos priecēs priekšnesumi. Laikā starp priekšnesumiem būs pauzes, kad satikties, aprunāties, pateikt paldies ārstiem un māsām. 

 

Zini, ka...
...visā pasaulē priekšlaikus dzimst no 5,4 līdz 8 procenti bērnu katru gadu. Priekšlaikus dzimuša bērna vecāki ir priekšlaikus dzimuši vecāki, kam sava vecāku loma ir jāuzņemas ātrāk un izaicinošākos apstākļos kā, iespējams, sapņots un domāts. Šī situācija var radīt spēcīgu emociju gammu, gan prieku par bērniņa klātbūtni, gan bailes, bažas, pat dusmas. 

Tādā brīdī galvenais ir pieņemt esošo situāciju, vienlaikus ļaujot sev palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri ir apkārt, jo jaunā situācija ir nezināma, mulsinoša, pat biedējoša. Priekšlaicīgi dzimušam bērniņam vēl ir jāpaaugas, lai pilnībā būtu gatavs šai pasaulei un tam ir nepieciešams liels atbalsts no vecākiem un mediķiem.  Arī pašiem vecākiem ir vajadzīgs atbalsts un to ir, jāiemācās pieņemt, lai neizdegtu un nesalūztu. 

Tā ir ierasta prakse, ka priekšlaikus dzimušu bērnu vecāki apvienojas domubiedru grupās, jo „savējie sapratīs” un palīdzēs ar padomu. Pat, ja ģimenes atbalsts ir liels, nereti citu mammu un tētu pieredze, pat vienkārša aprunāšanās sniedz spēku un iedvesmo uz dzīvi lūkoties gaiši. Tālab, gaidām jūs “Satikšanās svētkos”!

 

Dr. Amanda Smildzere, neonatologs, Latvijas Neonatologu asociācijas prezidente: “Priekšlaikus dzimušo bērnu dienas atzīmēšana mums ir svarīga (tāpat kā pārējā pasaulē) vairāku iemeslu dēļ – pirmkārt, sabiedrībai ir jāzina, ka visapkārt ir daudzi mazuļi, kas piedzimuši priekšlaicīgi un vairums šo bērniņu  aug un attīstībā panāk savus laikā dzimušos vienaudžus. Parasti tūlīt pēc mazuļa nākšanas pasaulē ģimenei ir ļoti daudz uztraukuma, stresa, baiļu un vēl daudz citas emocijas un apkārtējo cilvēku atbalsts un izpratne ir ļoti svarīgi. 
Otrkārt, šajā dienā ir lieliska iespēja ģimenēm ar priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem satikties, aprunāties, dalīties pieredzē,  kā arī nedaudz atpūsties, kopīgi paklausoties sirsnīgu, emocionālu tieši šīm ģimenēm veltītu koncertu. Tikšanās reizēs vienmēr klāt ir arī māsiņas, ārsti un vecākiem ir iespēja neformālā gaisotnē uzdot jautājumus un saņemt atbildes. Šādas tikšanās vienmēr dod daudz pozitīvas emocijas".

 

Elita Svareniece, Neonataloģijas māsu apvienības prezidente: “Pats svarīgākais, kas cilvēkam dots un, ko visvieglāk zaudēt, ir veselība. Pats grūtākais, ko cilvēkam nākas piedzīvot, ir redzēt bērna ciešanas. Apmēram 15 milj. bērnu pasaulē dzimst priekšlaicīgi. Lai veicinātu sabiedrības izpratni  par priekšlaikus dzimušo bērnu īpašo aprūpi, 17. novembris ir diena, kas daudzās pasaules valstīs jau no 2008. gada  tiek atzīmēta kā Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Jau trešo gadu arī Latvijā 17.novembrī ir iespēja tikties vecākiem un mediķiem,  kuri ir tikuši pāri  dažādiem pārbaudījumiem un ir gatavi dalīties savā pieredzē, kas  mums visiem kopā dod ticību, spēku un cerību.” 


Informācija un atbalsts vecākiem, kuriem ir priekšlaicīgi dzimis bērniņš - www.piedzimuagrak.lv – Latvijas Neonatologu asociācijas un Latvijas Neonatoloģijas māsu apvienības mājas lapā.