Matemātikas skolotāja, kura meitenes apsaukāja par stulbenēm, atvainojusies

Matemātikas skolotāja, kura skolēnus visas klases priekšā saukāja par stulbeņiem, ir saņēmusi rakstisku brīdinājumu un viņa par savu rīcību atvainojusies saviem audzēkņiem. Pieredzes bagātā skolotāja ar vairāku gadu desmitu gadu stāžu savu vainu atzinusi pēc publikācijas Kasjauns.lv.

„Visstulbākā ir Dace, nākamā stulbene ir Paula,” ar šādiem vārdiem matemātikas skolotāja visas klases priekšā analizēja 11. klases kontroldarbu rezultātus.

FOTO: Shutterstock.com

„Visstulbākā ir Dace, nākamā stulbene ir Paula,” ar šādiem vārdiem matemātikas skolotāja visas klases priekšā analizēja 11. klases kontroldarbu rezultātus.

 

Skolas audzēkņu vecāki teic, ka pēc raksta Kasjauns.lv skolotāja mainījusi savu attieksmi un kļuvusi „daudz normālāka”. Kaut arī rakstā nebija minēts ne skolas nosaukums, ne skolotājas vārds, vainīgie pēc raksta sevi atpazina. 

 

Kasjauns.lv jau rakstīja par kādu pieredzes bagātas matemātikas skolotājas jau pensijas gados rupju izrunāšanās vienā no Rīgas vidusskolām. „Visstulbākā ir Dace, nākamā stulbene ir Paula,” ar šādiem vārdiem matemātikas skolotāja visas klases priekšā analizēja 11. klases kontroldarbu rezultātus, nokauninot neveiksmīgākos. Šī nav bijusi pirmā reize, kad šī skolotāja šādi pazemoja skolēnus, kuri bija „sabuntojušies” un nevēlējās iet uz stundām. Kāda meitenes mamma Kasjauns par skolotājas izrunāšanos teica: „Normālam cilvēkam tas nav izturams!” Minētais raksts izraisīja lielu Kasjauns.lv lasītāju interesi, kuru lielākā daļa komentāros nosodīja nesavaldīgos un rupjos skolotājus. Protams, sava tiesa kritiku saņēma arī „neizglītotie” skolēni. 

 

Rupjā skolotāja bērniem atvainojusies 
Kasjauns.lv rīcībā ir audioieraksts no stundas, kurā pedagoģe apsaukājusi pusaudžus. Taču gan pēc bērnu, gan vecāku lūguma Kasjauns.lv nenosauca skolu, kurā konflikts norisinājās. Tomēr gan skolas vadība, gan arī pati skolotāja publikācijā sevi atpazina un izdarīja attiecīgus secinājumus. 

 

Minētas vidusskolas direktore Kasjauns.lv teica: „Dzīves situācijas ir dažādas, un ir gadījumi, kad gan skolēni, gan skolotāji savas emocijas pauž nepieņemamā veidā. Esam analizējuši šo notikumu un skolotājas izteikumus, lai saprastu, kas un kā noticis. Esam ļoti nopietni pārrunājuši šo situāciju, to analizējuši. Skolotājai esmu izteikusi rakstisku aizrādījumu. Viņa sapratusi, ka tās rīcība bijusi nepareiza. Esam to izrunājuši gan ar bērniem, gan vecākiem. Skolotāja bērniem ir atvainojusies par savu rīcību un nepiedienīgo izrunāšanos”. 

 

Reklāma
Reklāma

Viena no apvainoto meiteņu mammām Kasjauns.lv sacīja: „Jā, skolotāja ir atvainojusies un uzrakstījusi paskaidrojumu. Tagad viņa kļuvusi daudz normālāka. Liels paldies Kasjauns.lv par publikāciju, kas palīdzēja atrisināt situāciju”. 

 

Skolotājiem par apsaukāšanos draud pamatīgas nepatikšanas 
Kasjauns.lv jau vairākkārt rakstīja, ka pēdējā laikā aizvien biežāk nākas uzklausīt bērnu sūdzības par skolotāju nesavaldību. Pedagogi bieži vien bērnus nevis māca, bet traumē. Piemēram, Mežciema pamatskolā pēc skolēnu apsaukāšanas darbu nācās atstāt sporta skolotājam. Rīgas 47. vidusskolā iedrāzās kādas skolnieces tēvs un ar siksnu iepēra savas meitas apvainotāju, bet skolotāji konfliktu nespēja novērst. Savukārt Rīgas lietuviešu vidusskolā pieaicinātais lektors - modes eksperts Gints Bude vecāko klašu meitenes nodēvējis par nestilīgām būtnēm, un skolotājas Budi esot nevis izraidījušas no skolas, bet gan atļāvušas viņam turpināt uzstāšanos. 

 

Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga norādīja, ka nav pieļaujama pedagogu lamāšanās un necienīga izturēšanās pret bērniem, to var kvalificēt kā emocionālo vardarbību pret bērniem. Tāda rīcība skolotājam var draudēt gan ar rājienu, gan arī darba uzteikšanu. 

 

Teksts: Elmārs Barkāns

Avots: www.kasjauns.lv