Riga IFF programma visai ģimenei – „Bērnu brīvdienas / Kids Weekend”

Kino apmeklējums bērnībā var būt priekpilns piedzīvojumam. Lai šo skaisto pieredzi izbaudītu ģimenes lokā, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) 17. un 18. oktobrī aicina apmeklēt bērnu filmu un pasākumu programmu „Bērnu brīvdienas / Kids Weekend”.

 

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Bērnu brīvdienu” ietvaros būs skatāmi Ziemeļvalstu, Igaunijas un Latvijas jaunākie kinodarbi, tostarp iemīļoto animācijas filmu cikla „Lupatiņi” pirmizrāde. Jaunie skatītāji, „Lupatiņu” vai citu animēto filmu varoņu iedvesmoti, varēs iemēģināt roku filmu veidošanā, piedaloties animācijas darbnīcās — tās vadīs Riga IFF draugi, studijas „Multenkulten” talantīgie animatori. Animācijas darbnīcas notiks divas dienas (17. un 18. oktobrī) no plkst. 12.00 līdz 16.00 (sestdien, 17.oktobrī, pašiem jaunākajiem kinoskatītājiem, svētdien, 18.oktobrī, – bērniem vecumā no 7 līdz 14 gadiem).

Divu dienu laikā izrādītā filmu programma ir tapusi atkārtotā sadarbībā ar Norvēģijas lielāko – Kristiansandas Starptautisko Bērnu filmu festivālu –, ņemot vērā pieredzējušo kuratoru padomus un atspoguļojot jaunākos reģiona darbus bērniem. Tā, piemēram, norvēģu ģimenes piedzīvojumu filma „Operācija „Arktika”” programmas „Bērnu brīvdienu” laikā nonāk pie skatītājiem arī savā dzimtenē Norvēģijā. Savukārt igauņu ģimenes filma „Zupas pilsētas slepenā biedrība” ir kaimiņzemes rekordiste — tā ir otrs skatītākais kinodarbs Igaunijā pēdējo 20 gadu laikā.

 

“Centieni piesaistīt festivālam gados jaunu auditoriju ir viens no sarežģītākajiem uzdevumiem, taču tas ir pūļu vērts. Jo īpaši, ja piedāvājam stāstus, kas ne tikai nodarbina jauniešu iztēli, bet arī iesaista viņus pašus un viņu ģimenes sarunā par svarīgiem jautājumiem. Skaistākā procesa daļa ir gūt prieku, vienlaikus gūstot vērtīgu pieredzi par sevi un savu vietu pasaulē,” saka programmas kuratore – žurnaliste Kristīne Giluce (nu Simsone).

 

Lai diena būtu pilnvērtīga, apzinoties to, ka ar filmas apmeklējumu vēl nav gana veselai ģimenes dienai, Riga IFF aicina līdz ar kinoapmeklējumu baudīt vēlas brokastis jeb Rīgā iecienīto “brunch” turpat kinoteātrī — restorānos Tinto un Cafe Film Noir, kuros galdi būs klāti jau no plkst. 11.00 līdz pat 16.30.

 

17. oktobra – „Bērnu brīvdienu” pirmās dienas – pēcpusdienā interesenti, īpaši vecāki un pedagogi, būs gaidīti klausīties un piedalīties diskusijā Bērnu kino: žanrs un izglītība, tajā Jāņa Norda filmas „Mammu, es tevi mīlu” gadījuma izpēte, ģimenes filmu žanra specifika un iespēja to izmantot kā izglītības instrumentu.

 

Bērnu brīvdienu filmas un seansu laiki:

Operācija „Arktika”/ Operation Arctic (2014), rež. Grēte Būe-Vāla (Norvēģija)

Norvēģu režisores Grētes Būes-Vālas debijas filma izcili iemieso Skandināvijas ģimenes kino esenci: aizraujoša piedzīvojuma veidā vēstīt par jaunākajai paaudzei būtiskām tēmām — atbildību pret apkārtējiem, īpaši ģimeni, spēju saprasties un būt godīgam. Režisores gleznaini uzņemtais kinodarbs skatītāju ved neticamā piedzīvojumā uz pašiem Norvēģijas ziemeļiem — tur, nevilšus iekāpjot nepareizajā lidmašīnā, nokļūst divas māsas ar brāli. Viņus gaida elpu aizraujošiem atklājumiem un negaidītām briesmām pilns piedzīvojums. (No 11 gadu vecuma)

Splendid Palace Lielajā zālē 17.10. pl. 13:00; 18.10. pl. 15:00

 

 

Zēns zelta biksēs / The Boy with the Golden Pants (2014), rež. Ella Lemhāgena (Zviedrija)

Pazīstamā zviedru rakstnieka Maksa Lundgrēna bērnu romāns, savulaik pārtapis Ziemeļvalstīs iemīļotā televīzijas seriālā, tagad iedzīvināts filmā, ir aizraujošs stāsts, uzspicēts intriģējoša piedzīvojumu kino veidolā. Filmas galvenā varoņa Matsa rokās nonāk neparasts atradums — viņš uziet bikses, kuru kabatās esošā nauda ir neizsīkstoša. Taču kamēr Matss priecājas par atradumu, pērkot visu, ko sirds jelkad kārojusi, viņš vēl nezina, ka zelta bikšu pāri alkst atrast kādi bīstami spēki. (No 11 gadu vecuma)

Splendid Palace Mazajā zālē 18.10. pl. 12:00

 

 

Zupas pilsētas slepenā biedrība / Secret Society of Souptown (2015), rež. Marguss Paju (Igaunija)

Desmitgadīgā Marī ir pārliecināta, ka vecāku darbs tiem ir svarīgāks par viņu — par laimi viņai ir lielisks vectētiņš — profesors, kuram piemīt tāds pat atklājēja gars kā Marī. Savukārt Mari, kopā ar draugiem bauda piedzīvojumu pilnu vasaru, līdz brīdim, kad pilsētu pārņem noslēpumaina slimība — visi pieaugušie sāk uzvesties kā bērni. Slimības sekas ir draudošas un Marī uzņemas rast risinājumu. — Igauņu režisora Margusa Paju jauneklīgā debijas filma ir nepiespiestas atmosfēras caurstrāvots, aizraujošs piedzīvojums, kas kopš pirmizrādes pavasarī Igaunijā ir kļuvusi par kaimiņvalsts visu laiku skatītāko ģimenes filmu. (No 7 gadu vecuma)

Splendid Palace Lielajā zālē 17.10. pl. 15:00; Splendid Palace Mazajā zālē 18.10. pl. 16:30

 

 

Studijas „Atom Art” animācijas filmu seanss

2011. gadā studijas „Atom Art” aizsāktā animācijas īsfilmu sērija „Lupatiņi” šajā salīdzinoši neilgajā četru gadu laika sprīdī ir kļuvusi gluži vai par bērnu kino žanra klasiku kā vietējā mērogā, tā aiz Latvijas robežām. Sirsnīgie, animācijā iedzīvinātie Lupatiņu varoņi izzina pasauli tāpat kā to „vienaudži” — paši jaunākie kino skatītāji. Šogad Riga IFF ir liecinieki Lupatiņu jaunākajiem piedzīvojumiem — festivāla laikā pirmizrādi piedzīvos četras jaunas filmas. Tajās Lupatiņi mācās rūpēties par draugiem, būvēt māju, kārtot istabu un rotaļāties.

Seansā izrādītās filmas: „Kā Lupatiņi precējās”, „Kā Lupatiņi veseļojās”, „Kā Lupatiņi būvēja māju”, „Kā Lupatiņi slēpās”, „Kā Lupatiņi kārtoja māju” (rež. Edmunds Jansons). (Pirmsskolas vecuma bērniem)

Splendid Palace Lielajā zālē 17.10. pl. 12:00

Reklāma
Reklāma

 

 

Animācijas īsfilmu seanss

Jaunākās „Lupatiņu” animācijas īsfilmas, apvienotas seansā ar Norvēģijas un Zviedrijas animācijas īsfilmām:

Ja nu… / What If...(2014), rež. Linda Hambeka, Marika Heidebeka (Zviedrija)

Animācijas filmā iedzīvināti bērnu dzejoļi, kas dzīvnieku tēlos stāsta par draudzību starp lielajiem un mazajiem un viņu kopīgajiem piedzīvojumiem. Par to, kā būtu, ja es būtu sikspārnis un tu – mans sikspārnēns, tu – blusiņa un es – lielā blusa.

Filmas pamatā – Zviedrijā bērnu iemīļota dzejas grāmata (autore un ilustratore Lēna Šēberga), un tās skaņu celiņā – “The Cardigans” solistes Ninas Pēršones iedziedātas dziesmas.

 

 

Rītputniņa un Murkšķa ziemas brīvdienas / Morningbird and Murmelton on Winter Holiday (2014), rež. Anete Seugestāda Hellande (Norvēģija)

Ko lai Matilde iesāk, kad vasarā līst un viņai jāpaliek istabā? Būtu ziema, lietus vietā jauki snigtu. Matildes sapni par tūlītējām ziemas brīvdienām spēj piepildīt vienīgi viņas mazie iedomu draugi – un kur gan citur kā ledusskapja saldētavā!

Splendid Palace Lielajā zālē 18.10. pl. 11:00 (Pirmsskolas vecuma bērniem)

 

Diskusija Bērnu kino: žanrs un izglītība

Cafe Film Noir (Splendid Palace pagrabstāvā) 17. oktobrī plkst. 17:30 - 18:30 (auditorijas jautājumi līdz plkst. 19:00).

Iepriekšēja pieteikšanās diskusijai, sūtot e-pastu uz info@rigaiff.lv.

NB! Diskusija notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

 

Biļešu cenas uz Bērnu brīvdienu un Jauniešu lietu filmu seansiem:

biļetes cena 1 personai: EUR 4,00

biļetes cena 1 personai, uzrādot „3+ Ģimenes karti”: EUR 3,00

ģimenes biļete 4 personām: EUR 12,00

biļetes cena skolēniem, studentiem un pensionāriem (uzrādot apliecību): EUR 3,00

bērniem ar invaliditāti (uzrādot apliecību): bez maksas

bērniem līdz 3 gadu vecumam (neaizņemot atsevišķu sēdvietu): bez maksas

 

 

Filmu apraksti un seansu laiki pieejami šeit: Bērnu brīvdienas un Jauniešu lietas.

 

Biļetes k/t “Splendid Palace” kasē, “Biļešu Servisa” kasēs un internetā.

 

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu, sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību un Latvijas Kinoproducentu asociāciju. Šobrīd izziņotās filmas un festivāla dažādās programmas publicētas festivāla mājaslapā rigaiff.lv, par jaunāko var uzzināt, arī apmeklējot Riga IFF šķirkļus Facebook (fb.me/rigaiff), Twitter (twitter.com/rigaiff) un Instagram (instagram.com/riga_iff) vietnēs. Programma “Bērnu brīvdienas / Kids Weekend” tapusi ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta (EEZ) programmas „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšanas un atjaunināšana” atbalstu, īstenojot projektu “Filmu programmas apmaiņa starp Rīgas Starptautisko kino festivālu un Kristiansandas Starptautisko Bērnu filmu festivālu”.