Populāras šlāgergrupas dalībnieki, iespējams, bērniem mēģina izkrāpt deju klubu

Vairāk kā 20 gadus bezpeļņas organizācija - deju klubs "Liesma"  nodarbojās ar bērnu, jauniešu un pieaugušo dejotprasmes izkopšanu. Nu kāda populāra šlāgermūziķu grupa ir iekārojusi telpas Rīgas centrā un kolektīvu mēģina no tām izspiest. Redakcija saņēma vēstuli no deju kluba dejotāju vecāku padomes ar lūgumu pievērst sabiedrības uzmanību notiekošajam. 

Foto no kasjauns.lv arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no kasjauns.lv arhīva

"Ar šo vēstuli gribam vērst sabiedrības uzmanību uz Latvijas valsts likumdošanas absurdumu, uz to, cik viegli iegūt īpašumā sev nepiederošus uzņēmumu, nekustamo īpašumu vai vietu biedrībās/nodibinājumos. Šādu darbību sauc par reiderismu*.

Biedrība „Tautas deju un mūzikas klubs „Liesma”” (turpmāk klubs „Liesma”) kā bezpeļņas organizācija reģistrēta Uzņēmumu reģistrā 1992. gada 23. septembrī. Visus šos gadus klubā esošie mākslinieciskie kolektīvi nodarbojās ar dejas mākslu. Attīstīja, izglītoja audzināja, veicināja latviešu tautas dejas attīstību, kultūras saglabāšanos, nodošanu nākamajām paaudzēm.

Dodot iespēju bērniem un jauniešiem dejot, tika audzināts jaunajos cilvēkos savstarpējā sapratne, mīlestība uz deju, cieņa pret kultūru un tradīcijām, tika attīstīti talanti un spējas. Pateicoties dejošanai, bērni un jaunieši tika audzināti par garīgiem, tikumiskiem un estētiskiem Latvijas pilsoņiem, kuri prot mērķtiecīgi plānot un organizēt savu brīvo laiku.

Ar prettiesisku, krāpniecisku un kaitniecisku rīcību grupas “Baltie lāči” solists Andris Baltacis un grupas menedžeris Arnis Rupainis ir iekļuvuši kluba „Liesma” biedrības biedros un valdē, kā rezultātā tiek mēģināts apturēt ilggadējā tautas deju un mūzikas kluba „Liesma”” darbība, kā arī, ar reiderisma paņēmieniem cenšas izkrāpt klubam „Liesma” piederošās telpas Rīgas centrā.


Tautas deju ansamblis “Liesma” 2016. gadā svinēs savu 70. jubileju. Bērnu Tautas deju ansamblis “Dzirkstelīte” aizvada 53. sezonu. Bērnu deju ansamblis „Dzīpariņš” darbojas vairāk kā 20 sezonas. Klubā „Liesma” jau 18 gadus darbojas arī vidējās paaudzes deju kolektīvs „Oglīte”, kurā lielākā daļa dejotāju ir bērnu deju ansambļu dalībnieku vecāki. Tautas deju un mūzikas kluba „Liesma” dibinātājs ir Vispārējo dziesmu un deju svētku goda virsvadītājs un bijušais TDA „Liesma” mākslinieciskais vadītājs Imants Magone. Kopš 1994. gada klubā strādā TDA „Dzirkstelīte”, VPDK „Oglīte” un kopš 2008.gada TDA „Liesma” mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs un Vispārējo dziesmu un deju svētku virsvadītājs Jānis Marcinkevičs. BDA „Dzīpariņš” vadītāja Renāte Linde ar klubu saistīta kā TDA „Liesma” dejotāja no 1971.gada. Kopā ar Imantu Magoni tika kopīgi sapņots par savu deju skolu – neatkarīgu klubu „Liesma”. Šis sapnis piepildījās,  kad tika iegūtas savas telpas Brīvības ielā 70 un tika nodibināta biedrība „Liesma”.


Līdz 2014. gada 24. aprīlim biedrības „Tautas deju un mūzikas klubs „Liesma”” biedri un valdē bija Jānis Marcinkevičs, Dzintra Knauere, Baiba Reinika. Pēc šī datuma, neizskaidrojamā, krāpnieciskā veidā, valdes sastāvs tika mainīts. No tās pazudua Dzintra Knauere un Baiba Reinika, palicis bija vien Jānis Marcinkevičs, bet viņam pēkšņi pievienojušies Arnis Rupainis un Andris Baltacis, norādot, ka jebkādas kluba darbības ir iespējamas vien ar divu valdes locekļu parakstiem, tādējādi paralizējot kluba līdzšinējo darbību. Jaunie norādijumi bija tādi, ka esošais direktors J. Marcinkevičs ir atstāts bez vienpersonīgām paraksta tiesībām. A. Rupainis un A. Baltacis, kas savā starpā ir cieši saistīti (grupas “Baltie lāči” menedžeris un grupas solists), ir no Rēzeknes, bet brīvajā laikā apceļo Latvijas pilsētas ar koncertiem, tādējādi padarot savu sastapšanu praktiski neiespējamu.


Fakts, ka biedrības sastāvs ir mainījies, nejaušības dēļ nāca gaismā vien 2014. gada jūlija mēneša otrajā pusē. Pieteikšanās policijā vai kādās citās tiesībsargājošās instancēs, lai pieteiktu nelikumīgo darbību, bija nokavēta. 
Tagad ir pagājis pusotrs gads kopš šo kungu pievienošanās biedrības „Tautas deju un mūzikas klubs „Liesma”” valdei, bet šajā laikā viņi nav spējuši sniegt kluba darbiniekiem un dejotājiem, kā arī viņu vecākiem nekādu atbildi par veidu, kādā viņi ir iekļuvuši biedrības „Tautas deju un mūzikas klubs „Liesma”” valdē, kādi ir viņu plāni attiecībā uz biedrības „Tautas deju un mūzikas klubu „Liesma”” turpmāko nākotni,  un, kā viņi ir ieplānojuši darboties statūtos paredzētajā kārtībā. Ir nepamatoti apvainoti darbinieki zādzībās, nekompetencē un citādos safabricētos jautājumos. Dotajā brīdī, ir veikta vienīgi kaitniecība, kas traucē kluba darbībai, tādējādi ietekmējot gan pasniedzējus, gan dalībniekus. Biedru rindās bez jebkāda pamatojuma ilgstoši netika uzņemti jauni biedri - ilggadējie deju pedagogi, kuri bija izteikuši šādu vēlmi. J. Marcinkevičam, kā kluba direktoram, jau ilgstoši nav pieejas kluba bankas kontam, tādējādi dejotāju vecāku maksātā dalības maksa, iespējams, netiek izmantota tam paredzētajam mērķim.

Šobrīd ir informācija, ka biedrībā ir uzņemti jauni biedri, bet A.Baltacis un A.Rupainis ignorē šo faktu. Ar nelikumīgas sapulces izsludināšanu un novadīšanu ir izslēguši no biedrības J.Marcinkeviču un D.Knaueri. R.Reinika, kas ir radniecīgās attiecībās ar šiem kungiem, no biedrības izstājās. Kā rezultātā, abi „mākslinieki” uzskata, ka ir vienīgie kluba „Liesma” īpašnieki un dalībnieki. 

Tā ir klaja ņirgāšanās par bērniem un vecākiem, kas uzticīgi ved bērnnus uz deju nodarbībām tieši pie šiem pedagogiem – J.Marcinkeviča un R.Lindes. Ir patiesas aizdomas, ka reiderisma rezultātā tiks atsavinātas telpas un izsaimniekots īpašums.

Neredzot citu iespēju, “Tautas deju un mūzikas kluba „Liesma”” bērnu deju kolektīvu dalībnieku vecāki, ir nolēmuši lūgt masu mediju palīdzību, jo patreiz viss norāda vienīgi uz „Latgales kungu” vēlmi izkrāpt no biedrības „Tautas deju un mūzikas klubs „Liesma”” telpas Rīgas centrā. Lūdzam palīdzēt!

TDA “Dzirkstelīte” un TDA “Dzīpariņš” vecāku padome

Reklāma
Reklāma

 

Reiderisms ir prettiesiska uzņēmumu pārņemšana, to mantas izsaimniekošana un darboties spējīgu uzņēmumu novešana līdz maksātnespējai. Reideri, balstoties uz it kā tiesiskiem līdzekļiem – tiesas spriedumiem, uzņēmuma valdes, dalībnieku vai akcionāru lēmumiem, privātpersonas parādzīmēm, ceļot prasības tiesās un citādi darbojoties, pretlikumīgi pārņem funkcionējošu uzņēmumu, vērtīgu privātīpašumu, vai izsaimnieko tā mantu. Nereti uzņēmuma vai īpašuma pārņemšanu ar ārēji tiesiskiem līdzekļiem papildina tādi līdzekļi kā šantāža, draudi, dažādu dokumentu viltošana, dalībnieku un amatpersonu uzpirkšana, akciju uzpirkšana, apejot pārējo dalībnieku intereses, neesošu parādsaistību radīšana un uzņēmuma novešana līdz maksātnespējaim, kā arī safabricētu prasību celšana tiesā. Latvijas likumdošana ir (nav) sakārtota tā, ka cietušais praktiski nevar pierādīt savu taisnību un nosargāt savu īpašumu vai uzņēmumu.