Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir nelaimīgi, laimes atslēga – stipra ģimene

37% Latvijas iedzīvotāju ir nelaimīgi. Starp tiem visbiežāk ir tie, kam trūkst ģimenes atbalsta un saskarsmes ar citiem - šķīrušies cilvēki, atraitņi, ģimenes bez bērniem, veci cilvēki.

Laimes un ģimenes attiecību mērījumu Latvijā Amigo laimes indekss veikusi Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm, piesakot fundamentāli jaunu pieeju sabiedrības labklājības novērtēšanā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laimes un ģimenes attiecību mērījumu Latvijā "Amigo laimes indekss" veikusi Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm, piesakot fundamentāli jaunu pieeju sabiedrības labklājības novērtēšanā.

37% Latvijas iedzīvotāju ir nelaimīgi. Starp tiem visbiežāk ir tie, kam trūkst ģimenes atbalsta un saskarsmes ar citiem - šķīrušies cilvēki, atraitņi, ģimenes bez bērniem, veci cilvēki. Savukārt laimes sajūtu veicina ciešās ģimenes attiecības, liecina pirmā padziļinātā laimes un ģimenes attiecību mērījuma Latvijā - Amigo laimes indeksa – rezultāti. Pētījumu veikusi Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm, piesakot fundamentāli jaunu pieeju sabiedrības labklājības novērtēšanā. 

Par laimīgiem Latvijā sevi uzskata 59% cilvēku, un vislaimīgākie ir jauni cilvēki, precētie pāri, cilvēki ar bērniem un tie, kuri dzīvo lielās ģimenēs – vismaz četri cilvēki zem viena jumta. Taču lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (62%) mēdz justies vientuļi, un katrs trešais baidās no vienatnes. Vientuļie cilvēki nesaņem atbalstu no līdzcilvēkiem, kas tiešā veidā ietekmē arī laimes sajūtu. Cilvēki, kas sevi uzskata par ļoti laimīgiem apmēram 20 reizes biežāk atzinuši, ka līdzcilvēku atbalstu saņem pilnīgi pietiekami.


“Pasaulē ir virkne piemēru, kas pierāda, ka iekšzemes kopprodukta pieaugumā vien nevaram mērīt dzīves kvalitāti. Laimes sajūta ir tas, kas parāda, cik labi cilvēki jūtas savā valstī. Šis pētījums nepārprotami apliecinājis – laimes pamatā ir laimīga ģimene. Amigo izveidotās iniciatīvas mērķis ir aicināt Latvijas cilvēkus aizdomāties un pārskatīt savas prioritātes. Iniciatīva sniegs savu ieguldījumu, piedāvājot ekspertu konsultācijas un praktiskus padomus ģimenes attiecību stiprināšanai, tādējādi veicinot pārmaiņas ikdienā un vairojot Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtu ģimenēs,” stāsta Amigo vadītājs Artūrs Freimanis, iepazīstinot ar Amigo iniciatīvu laimīgām ģimenēm.

 

 

 

 Skaudra aina paveras, runājot par attiecību kvalitāti ar saviem vecākiem – kamēr mammas ar saviem bērniem spēj uzturēt attiecību siltumu, tēvu un bērnu attiecības nereti ir visai atsvešinātas.

Reklāma
Reklāma


“Ģimene, ģimenes atbalsts ir kā tāda drošības sala, kas dara cilvēkus laimīgākus,” apstiprina viens no pētījuma autoriem, sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, paskaidrojot, ka pilnīgi visās aptaujāto grupās personiskās laimes mērījums bijis ievērojami zemāks (6,84 no 10), nekā Amigo ģimenes laimes indekss (7,42 no 10) jeb tas, cik cilvēks jūtas laimīgs savā ģimenē. Lai arī zem viena jumta visbiežāk dzīvo divatā vai trijatā, cilvēku skaits, ko Latvijas iedzīvotāji izjūt kā savas ģimenes locekļus ir 5 līdz 6. Vislielāko gandarījumu cilvēki pauž par savām attiecībām ar bērniem, mazbērniem, laulātajiem draugiem. Skaudra aina paveras, runājot par attiecību kvalitāti ar saviem vecākiem – kamēr mammas ar saviem bērniem spēj uzturēt attiecību siltumu, tēvu un bērnu attiecības nereti ir visai atsvešinātas. Ciešs kontakts ar tēvu ir tikai 28% aptaujāto.

“Pētījums apliecina, ka nauda laimi nenes. Tikai 24% aptaujāto finanšu problēmas norāda kā iemeslu   sarežģījumiem attiecībās. Turpretim tādi emocionāli faktori kā, piemēram, atšķirīgs skatījums uz dzīvi un kopīgu interešu trūkums (39%), kā arī kopā pavadīta laika trūkums (32%) minēti daudz biežāk. Savukārt kopīgas ģimenes tradīcijas, hobiji, regulāri ģimenes pasākumi ir tas, kas vislielākajā mērā atšķir laimīgas ģimenes no tām, kas sevi par laimīgām neuzskata. Pētījums atklāj nepatīkamu ainu Latvijas sabiedrībā, kur tikai 40% ģimeņu ir regulāras kopīgas tradīcijas un vaļasprieki, turklāt 72% Latvijas ģimenēm pietrūkst laika, ko pavadīt kopā ar bērniem,” atsaucoties uz pētījumu stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv dibinātāja, kas kļuvusi par Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm vadītāju.


Amigo laimes indeksa mērījums ir tikai pirmais solis, kas kalpos par pamatu turpmākajām Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm aktivitātēm. Latvijas sabiedrības laimes līmenis tiks monitorēts ikgadējā pētījumā. Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm mājvietā www.laimigamgimenem.lv ciešā sadarbībā ar ģimenes labklājības ekspertiem tiks piedāvāti padomi un praktiski risinājumi kā vairot saprašanos ģimenē un vairāk laika pavadīt kopā. Tāpat tiks veidotas sociālās kampaņas, kuru galvenās prioritātes 2015. gadam noteiktas ģimenes tradīciju veicināšana, tēvu lomas stiprināšana ģimenēs un rūpes par senioriem.


Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtas un ģimenes attiecību pētījums Amigo laimes indekss veikts 2014. gada decembrī veicot tiešās intervijas ar vairāk nekā 1000 iedzīvotājiem visos Latvijas reģionos.