Sievietes mirst no krūts vēža, jo baidās atzīt saslimšanu

 

Sieviešu, kas ir atklājušas un veiksmīgi izārstējušas krūts vēzi, mums līdzās ir daudz vairāk, nekā iedomājamies. Tikai ne visas ir gatavas par savu pieredzi stāstīt. Vienām kauns no sabiedrības attieksmes, citas izvēlas neizaicināt likteni.  Onkoloģe – ķirurģe Sarmīte Baltkāje ir viena no tām sievietēm, kas ārstē krūts vēža pacientes un pati ir izcīnījusi šo cīņu. Veiksmīgi!  

Vēstneses ne tikai izplatīs kampaņas informatīvos materiālus (avīzes par krūts veselību, krūšu pašpārbaudes, informatīvi izglītojošās brošūras „Saki vēzim – nē!” un krūts vēža stadiju plakātus), bet arī personīgi uzrunās sievietes pārbaudīties un rūpēties par savu veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Vēstneses ne tikai izplatīs kampaņas informatīvos materiālus (avīzes par krūts veselību, krūšu pašpārbaudes, informatīvi izglītojošās brošūras „Saki vēzim – nē!” un krūts vēža stadiju plakātus), bet arī personīgi uzrunās sievietes pārbaudīties un rūpēties par savu veselību.

Rakstu sēriju "Viss par sievietes intīmo veselību" atbalsta Lactacyd Pharma
 

Viņa ir pierādījums tam, ka slimība ir ārstējama, ja laicīgi diagnosticēta: „Es jau 50 gadus esmu onkoloģijā un saskaros ar krūts vēža gadījumiem, kas risinās gan pozitīvi, gan diemžēl ļoti negatīvi. Uz krūts vēža skrīningu joprojām ierodas tikai trešdaļa no visām sievietēm, kas saņem valsts apmaksāto uzaicinājumu. Gribu uzrunāt arī jaunās meitenes- jau šodien pārbaudiet sevi pie spoguļa, iztaustiet krūtis gan stāvus, gan guļus, pārbaudiet vai viss vizuāli izskatās kā parasti. Ir jābūt ļoti vērīgām pret savu veselību, neatkarīgi no jūsu vecuma. Vīrieši, arī jums ir jāatgādina savām sievietēm par pārbaudēm, un katram vīrietim būtu jāprot iztaustīt savas meitenes krūtis. Sievietes, nesmēķējiet, neaptaukojieties, nelietojiet hormonus bez vajadzības, jo tas viss pastiprina krūts vēža saslimšanas risku.”

Ir arī statistikas melnā puse. Onkoloģisko saslimšanu diagnosticē 1100 sievietēm, bet no šīs saslimšanas mirst ap 400 sieviešu ik gadu, informatīvās kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" atklāšanas teica onkologs Jānis Eglītis.

 

Diemžēl viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc sievietes mirst, ir novēlotā diagnoistika, kas tiek atlikta un atlikta, jo ir bail!



Diemžēl viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc sievietes mirst, ir novēlotā diagnoistika, kas tiek atlikta un atlikta, jo ir bail! Sataustot krūtī bumbulīti, kas ir tikai nieka centimetra lielumā, proti – 1. vai 2. audzēja stadijā, izārstēšanās iespējas ir teju 100%. 3. un 4. stadijā  Latvijas Psihoterapeitu biedrības vadītāja Baiba Purvlīce stāstīja, ka sievietes bieži vien baidās no diagnozes un baidās zaudēt krūti, seksualitāti vai partneri, tāpēc nevēršas pēc palīdzības. Viņa aicināja sievietes rūpēties par sevi un saprast, ka rūpes par sevi ir arī rūpes par ģimeni.


Lai veicinātu sieviešu informētību par savlaicīgu krūts veselības pārbaužu nepieciešamību, jau piekto gadu krūts vēža pacientu biedrība Vita un Latvijas Basketbola savienība organizē krūts veselības informatīvo kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!"


Kampaņas mērķis ir atgādināt sievietēm par regulārām mēneša krūts pašpārbaudēm un aicināt sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem (riska grupa ar paaugstinātu krūts vēža risku) izmantot valsts nodrošināto iespēju bez maksas reizi divos gados veikt krūts izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi. Kampaņas laikā līdz pat maija beigām norisināsies dažādi informatīvi pasākumi, aicinot sievietes uz šīm pārbaudēm, kā arī darbosies reģionālo vēstnešu kustība, kas aizsākta iepriekšējo gadu kampaņās. Bieži vien iemesls, kāpēc sievietēm vēlīni tiek atklāts krūts vēzis un viņas regulāri neveic krūts izmeklējumus, ir bailes – no ārsta apmeklējuma, pārbaudes vai sliktas diagnozes. Reģionālās vēstneses savos novados uzrunā vietējās sievietes – nebaidīties no krūšu veselības pārbaudēm, laikus veicot nepieciešamos izmeklējumus.


Ik gadu vairāk nekā 100 000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē ne vairāk kā 40 procenti sieviešu šo pārbaudi veic. Pērnajā gadā no visām sievietēm, kurām tika izsūtīts uzaicinājums veikt valsts apmaksātu pārbaudi, aicinājumam atsaucās tikai 36% sieviešu. Vidzemē gan šī atsaucība bijusi 50% gadījumu, bet Rīgā - 31%, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta vadītāja Daina Mūrmane-Umbraško. Tāpat Mūrmane-Umbraško uzskata, ka ģimenes ārstiem vairāk ir jāseko līdzi, vai viņu pacientes dodas veikt krūšu pārbaudi, kā arī sabiedrība vairāk ir jāizglīto par "zaļā koridora" iespējām saņemt tūlītējas pārbaudes un ārstēšanu, ja skrīninga programmā cilvēkam konstatēts vēzis.

Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības "Vita" dibinātāja un ķirurģe Sarmīte Baltkāja gan norādīja, ka skrīniga programmas būtu nepieciešams apmaksāt arī vecākām sievietēm, ne tikai līdz 69 gadu vecumam. Viņa stāstīja, ka nereti vēzi diagnosticē arī vecākām sievietēm, tāpēc šāds ierobežojums ir "murgs".


Informatīvā kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” noslēgsies 23.maijā ar rozā gājienu „Ejam kopā, lai dzīvotu!” no Brīvības pieminekļa līdz „Arēna Rīga”, kur kopīgi varēsim vērot labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Ķīnas sieviešu izlasēm. 

 

Plašāka informācija par kampaņu: www.pārbaudikrūtis.lv

 

Reklāma
Reklāma

REKLĀMA



Jūties pārliecināta ar Lactacyd Pharma

Lactacyd Pharma piedāvā intīmās kopšanas līdzekļu klāstu, kas ir lieliski piemēroti ikdienai,  kā arī svarīgiem brīžiem, piemēram, grūtniecības laikam un pēcdzemdību periodam. Intīmās kopšanas līdzekļi ir izstrādāti tā, lai tie atbilstu ikvienam sievietes dzīves svarīgajam posmam.
 

Lactacyd Pharma sensitive
Piemērots ikdienas lietošanai, kā arī nedaudz iekaisušai un jutīgai intīmai zonai, jo tam ir pielāgots pH līmenis un formula, kas bagātināta ar bioloģisko pienskābi.
 

Lactacyd Pharma ar antibakteriālu iedarbību
Stiprina intīmās zonas dabiskās aizsardzības spējas. Tas satur dabīgas antibakteriālas vielas, kas palīdz novērst baktēriju vairošanos, kā arī izvairīties no infekcijām un nepatīkama aromāta. Īpaši piemērots grūtniecības laikā, pēcdzemdību periodā un menstruāciju laikā. To var izmantot arī paaugstināta riska situācijās, piemēram, intensīvi sportojot, peldot vai nēsājot cieši pieguļošu apģērbu.
 

Lactacyd Pharma ar mitrinošu iedarbību
Nodrošina ilgstošu intīmās zonas ādas barošanu un mitrināšanu. Pateicoties tā unikālajai  formulai  L2G-complexTM (satur: pienskābi, gliceriloleātu un glicerīnu) tas palīdz atjaunot un pastiprināt delikātās intīmās zonas ādas dabīgo hidrolipīdu slāni. Ieteicams lietošanai menopauzes laikā un pēc tās, kā arī, lai mazinātu sausuma sajūtu intīmajā zonā grūtniecības laikā vai lietojot medikamentus.

Produkti pieejami aptiekās.