Saistībā ar divgadīgas meitenes nonāvēšanu no slimnīcas piedzen 100 tūkstoš eiro

Traģiskajam notikumam Vetspils slimnīcā ir septiņu gadu vēsture. Divus gadus vecā meitenīte toreiz slimnīcā nonācis ar nelielu apdegumu, taču slimnīcā fizioloģiskā šķīduma vietā bērnam ievadīts lielas koncentrācijas sāls šķīdums un bērns nomira, šodien ziņo Latvijas Radio.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna vecāki tiesā vērsās, lai no slimnīcas piedzītu morālā kaitējuma atlīdzību. Tiesa otrdien, 17.martā, nospriedusi, ka par labu bojāgājušās meitenītes vecākiem no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas piedzenami 100 tūkstoši eiro - Kristīnei Magnovskai un Igoram Magnovskim - katram 50 tūkstoši eiro. Kā arī atbildētājam jāsedz arī bojāgājušās meitenītes apbedīšanas izdevumi 904 eiro apmērā.
 

Cietušo advokāts Ronalds Rožkalns par spriedumu pagaidām neizsakās, jo gaida pilno spriedumu. Pilns tiesas spriedums šajā lietā būs pieejams piektdien, 20. martā. Tas 20 dienu laikā būs pārsūdzams apelācijas kārtībā.
 

2007.gadā policija sāka kriminālprocesu. 22.martā Ventspils slimnīcā bija ievietota nepilnus divus gadus veca meitenīte ar nelielu applaucējumu. Slimnīcā meitenītes stāvoklis pasliktinājies, un viņa nogādāta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, kur pāris dienu vēlāk mirusi.

Meitenīte, iespējams, mira nātrija hlorīda pārdozēšanas dēļ ‒ viņas organismā 0,9% nātrija hlorīda vietā bija ievadīts, visticamāk, 10% nātrija hlorīds.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas vadītāja Alīda Vāne atgādina par pērn iztiesāto krimināllietu, kurā tiesa lēma, ka vainīgs ir slimnīcas ārsts Dzintars Marnauza. Tāpēc par Ventspils tiesas spriedumu civillietā, ka tieši slimnīcai ir jāmaksā, Vānei ir daudz neskaidrību un maz komentāru.  

„Slimnīca uzskata, ka prasība nav pamatota, tāpēc jau arī notiek tiesa, kura izvērtē, vai ir pamatota vai nē. Tiesas spriedumu nolasīja, mums tas šobrīd nav izprotams, tāpēc gaidām pilnu sprieduma tekstu, kas būs pieejams ne ātrāk kā piektdien. Tad advokāti un slimnīca ar to iepazīsies un droši vien lemsim par pārsūdzību,” norādīja Vāne.

Reklāma
Reklāma

Bērna vecāku advokāts norāda, ka cietušie vērsās pret Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu, nevis pret ārstu, jo viņi bija veduši bērnu ārstēt nevis pie konkrēta ārsta, bet gan uz Ventspils slimnīcu, kas tagad ietilpst Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Te var vilkt paralēles ar Talsu traģēdijas lietu, kurā krimināllietā notiesāja konkrētas personas, taču civillietā kompensācijas cietušajiem par morālo kaitējumu maksāja valsts iestāde.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas vadītāja Vāne tiesas spriedumā minēto summu – kopā 100 tūkstoš eiro – sauc par ļoti lielu.

Iepriekš vairāki medicīnas tiesību speciālisti kritizējuši tiesu praksi, ka lietās, kurās mediķi vainoti par bērna zaudējumu vai nolaidības dēļ radītu smagu kaitējumu veselībai, kompensācijas bijušas nelielas, arī pat tūkstošos mērāmas, sargājot iestāžu makus.  „Jo vispirms jānodrošina taisnīgums, taisnīga atlīdzība…” - tā norādījusi Medicīnas tiesību institūta vadītāja Solvita Olsena.