Reto slimību dienā atklās divas fotoizstādes. Ģenētiķi sniegs konsultācijas bez maksas

28. februārī visā pasaulē atzīmē Reto slimību dienu. Latvijā reto slimību pacienti un ārsti reto slimību dienu sagaidīs ar divām foto izstādēm. Viena no tām veltīta cistiskās fibrozes pacientiem un būs apskatāma Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, otru izstādi varēs redzēt Rīgas Kongresu namā un tā veltīta reto slimību pacientiem un viņu vecākiem.

Publicitātes foto. Autore -  Anda Krauze

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Autore - Anda Krauze

 

Abas izstādes vieno vēlme atklāt un parādīt, ka cilvēki, kas slimo ar retām saslimšanām, ir aktīvas, interesantas, talantīgas personības, kas padara mūsu apkārtējo pasauli krāsaināku

Andas Krauzes fotoizstāde “Tepat blakus” apskatāma Rīgas kongresu namā.  Tā tēlaini vēsta par reto slimību pacientiem un viņu tuviniekiem. Izstādes mērķis ir parādīt, ka reto slimību pacienti ik dienas ir mums līdzās – tepat blakus. Dienu no dienas kopā ar viņiem ir viņu ģimenes locekļi, draugi un kaimiņi, kas palīdz tikt galā ar lielākām un mazākām problēmām, kuras rada slimība. Izstāde Kongresu namā būs apskatāma līdz 14. martam. Ieeja brīva.

Otras izstādes, kas  veltīta cistiskās fibrozes pacientiem, autore ir fotogrāfe un medmāsa Jeļena Makejeva. Pacienti, kuri neskatoties uz smagu retu slimību, cenšas dzīvot pilnvērtīgu dzīvi par spīti visām grūtībām, iedvesmoja fotogrāfi ar savu dzīves spēku un pozitīvo attieksmi. Izstādē redzamajos portretos nav skumju vai vai negatīvas emociju. Bērni un jaunieši ir aktīvi un talantīgi cilvēki, kas, neskatoties uz veselības problēmām, mācās, nodarbojas ar mākslu un sportu, jo viņiem ir tādi paši sapņi, kā visiem bērniem. Izstāde no 26. februāra mēnesi būs apskatāmā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Daudzfunkcionālajā korpusā.

Līdztekus izstādēm, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti trīs nedēļas atbildēs bērnu vecākiem uz jautājumiem, kas saistīti ar reto slimību diagnostiku, ārstniecību un bērnu aprūpes iespējām Latvijā. Jautājumus ārstiem – ģenētiķiem var sūtīt elektroniski uz e-pasta adresi  retasslimibas@bkus.lv.

Reklāma
Reklāma


Retās slimības ir dzīvību apdraudošas, hroniski novājinošas, reti sastopamas un ar augstu sarežģītas pakāpi. Pasaulē ir zināmas 6000 – 8000 reto slimību diagnozes, un tās skar aptuveni 6 – 8% iedzīvotāju. 80% no tām ir ģenētiski izraisītas saslimšanas, un 50% gadījumu tās skar bērnus. Daļa slimību nav dzīvībai bīstamas, daļu slimību simptomus iespējams novērst  lietojot medikamentus, taču lielāko daļu no tām izārstēt nevar, bet ar atbilstošu ārstēšanu un medicīnisku aprūpi, var uzlabot pacientu stāvokli. Neskatoties uz to, ka saslimšanas ir reti sastopamas, saskaņā ar aprēķiniem, Latvijā aptuveni 140 tūkstoši iedzīvotāju kādā viņu dzīves posmā skars kāda reta saslimšana.