Par nekvalitatīvu dzemdību palīdzību Jūrmalas slimnīcas ārstiem piespriež cietumsodu

Viss sākās pirms septiņiem gadiem ar jaundzimušā nāvi drīz pēc dzemdībām. Jaunā ģimene bija izvēlējusies laist bērnu pasaulē Jūrmalas slimnīcā. Dzemdību palīdzību toreiz sniedza ārsti Sergejs Gamzajans un Valdis Mozgirs.

 

FOTO: Shutterstock.com


„Ilgstošā dzemdību procesā īpaši nesanāca komunikācija ar ārstniecības personām, un pēc vairāku stundu dzemdībām bērniņš piedzima īpaši smagā stāvoklī. Bija nepieciešams veikt reanimācijas pasākumus, un pēc diennakts iestājās jaunpiedzimušā nāve,” Latvijas Radio - 1  stāsta cietušo advokāts Ronalds Rožkalns.


Pēc bērna nāves vecāki vērsās Veselības inspekcijā. Tā atklāja pārkāpumus ārstēšanā, un viņi devās policiju, kas uzsāka kriminālprocesu. Tas vairāku apstākļu dēļ ieilga gadiem, taču 2010.gadā lieta nonāca tiesā.


Tiesāšanās process bija grūts – tika nomainīts prokurorus un jaunais valsts apsūdzību uzturošais prokurors izlēma, ka kriminālprocess jāizbeidz. Tiesnese Solvita Glaudāne, kuru pērn decembrī pēc vairākiem disciplinārpārkāpumiem atcēla no tiesneša amata, lēma par kriminālprocesa izbeigšanu. Cietušie lēmumu pārsūdzēja augstākā tiesas instancē un tā lēmumu atcēla kā nepamatotu. Jūrmalas tiesai lieta bija jāskata atkārtoti.

Tiesāšanās laikā apsūdzības būtību Latvijas Radio īsi komentēja prokurore Zinaida Pavlova: „Šī lieta tieši saistībā ar profesionālo ārstniecības personu nolaidību un pienākumu nepienācīgu pildīšanu, kas izraidīja konkrētas smagas sekas, proti, noveda pie jaundzimušā nāves.”

Reklāma
Reklāma


Pirmās instances tiesā tiesāšanās nu beigusies. Tiesa lēmusi, ka abi ārsti atzīstami par vainīgiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Gamzajanam piemērota brīvības atņemšana uz gadu un trim mēnešiem, savukārt Mozgiram – uz pusotru gadu.

„Droši vien, ka šis gadījums ir zināmā mērā īpašs, jo šajās lietās, kas saistītas ar nekvalitatīvu ārstēšanu, sods, kas saistīts ar reālu brīvības atņemšanu kriminālprocesos tiek salīdzinoši reti piemērots. Un šis ir tam apliecinājums, ka tiesa vēlējusies iedziļināties, kāda ir bijusi patiesā veselības aprūpes kvalitāti, un centusies iedziļināties medicīniskajās niansēm. Un tas rezultējies ar to, ka tiesa devusi bargu vērtējumu šādam pārkāpumam,” saka cietušo advokāts.

Vai Jūrmalas slimnīcas ārsti Sergejs Gamzajans un Valdis Mozgers, pārsūdzēs tiesas spriedumu, pagaidām nav zināms. Ārstu darbavieta - Jūrmalas pilsētas slimnīca, pagaidām nav iepazinusies ar tiesas spriedumu.