Gatavojamies "Fēliksa" uznācienam. Piekrastē gaidāma sarkanā līmeņa vētra

Saskaņā ar jaunākajām prognozēm ievērojami ir pieaugusi varbūtība, ka vēja brāzmas Latvijā svetdien pārsniegs 33 m/s - tiks izsludināts sarkanā līmeņa vētras brīdinājums.

Ciklons atnesīs arī nozīmīgu ūdens līmeņa paaugstināšanos Latvijas piekrastē

FOTO: Shutterstock.com

Ciklons atnesīs arī nozīmīgu ūdens līmeņa paaugstināšanos Latvijas piekrastē

 

Gaidāms, ka teritorijas lielākajā daļā rietumu puses vējš brāzmās pārsniegs 25 m/s, sasniedzot pat 28-30 m/s, bet piekrastes rajonos gaidāmas vēja brāzmas 33-35 m/s. Kurzemē stiprākās vēja brāzmas tiks novērotas naktī uz svētdienu, bet Latvijas centrālajos un austrumu rajonos – svētdien no rīta un dienā. Pastāv ļoti augsta varbūtība, ka arī Rīgā svētdien no rīta un dienā vēja brāzmas sasniegs 25-28 m/s.
 

9. janvārī dienas laikā vēl rietumos no Lielbritānijas virs Atlantijas okeāna izveidosies ciklons „Fēlikss”, kas virzīsies uz austrumiem, ziemeļaustrumiem. Ar šo ciklonu saistītā zema spiediena ieplakā virs Skandināvijas pussalas dienvidu rajoniem rīt, 10. janvāra priekšpusdienā, izveidosies jauns ciklons, kas ātri virzīsies uz austrumiem un pieņemsies spēkā. Maksimālo spēku šis ciklons sasniegs 11. janvārī nakts otrajā pusē un no rīta, kad tā centrs atradīsies virs Igaunijas – Latvijā laika apstākļus noteiks tā dienvidu mala, kur pūtīs visspēcīgākie vēji.
 

Reklāma
Reklāma

Gaidāms, ka šis ciklons atnesīs arī nozīmīgu ūdens līmeņa paaugstināšanos Latvijas piekrastē. Ja iepriekšējās vētras laikā 2.-4. janvārī ūdens līmenis Baltijas jūras piekrastē paaugstinājās līdz 70-76 cm LAS (Latvijas augstuma sistēma), bet Rīgā līdz 100-111 cm LAS, tad tik aktīva ciklona gadījumā, kādu prognozējam šobrīd, pastāv augsts risks, ka ūdens līmenis Baltijas jūras piekrastē paaugstināsies virs 140 cm LAS, bet Rīgā pat virs 170 cm LAS.