Nodegusi četru paaudžu māja. Lūdz palīdzēt ar būvmateriāliem

Ķeguma novadā pēc postoša ugunsgrēka pirms pusotra mēneša bez pajumtes palika desmit cilvēku kuplā Baltausu ģimene, kuras četras paaudzes draudzīgi sadzīvoja „Dzelzāju” mājās. Pašlaik Baltausi apmetušies pie kaimiņiem un vēlas atjaunot savas dzimtas mājas, lūdzot ziedot līdzekļus būvmateriālu iegādei.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pagājušā gada 16.novembra vakarā ugunsgrēks nopostīja Baltausu dzimtas mājas „Dzelzāji” Ķeguma novada Tomes pagastā. Tajā naktī ģimene zaudēja visu iepriekš grūti gādāto. Uguns pilnībā nopostīja saimes māju, kur draudzīgi sadzīvoja četras Baltausu dzimtas paaudzes. Sadegusi arī visa iedzīve – gan apģērbs, ikdienā nepieciešamās lietas, gan sadzīves tehnika. 
 


„Dzelzājos” draudzīgi vienkopus, cits citam palīdzot, dalot gan priekus, gan bēdas saimniekoja dzimtas četras paaudzes, kopā desmit cilvēki - Dace Baltause ar dzīvesdraugu Edgaru un nepilnus trīs gadus veco dēliņu Matīsu, Daces māte Ineta un Daces brāļa Arņa ģimene – dzīvesbiedre Maija, abas meitiņas Santa un Samanta, Daces vecmāmiņa Velta un viņas māsa Anna. 

 

Tikko parādījās ugunsliesmas, nekavējoties tika izsaukti ugunsdzēsēji, evakuētas vecmāmiņas un bērni, kas visu negadījuma nakti pavadīja naktstērpos, sildoties automašīnā. Pateicoties ļoti ātrai mājinieku rīcībai, nelaimē necieta neviens cilvēks un mājdzīvnieks, taču uguns pilnībā nopostīja saimes māju. Kā iespējamo ugunsgrēka izcelšanās iemeslu ugunsdzēsēji norādījuši malkas krāsns skursteni. 
 

Šobrīd visa kuplā ģimene apmetusies pa ziemu neapdzīvotās mājās, ko laipni līdz pavasarim atvēlējis tuvējais kaimiņš. Tuvums ļauj aizskriet pieskatīt saimniecības ēkas un pabarot  mājdzīvniekus. Arī pēc nelaimes ģimene ļoti vēlas palikt visi kopā. Kopā dzīvojot tik ļoti sarasts – kopā tiek pieskatīti mazie bērni, aprūpētas vecmāmiņas un arī ikdienas tēriņi kopā dzīvojot sanāk mazāki. 

 

pkārtējie iedzīvotāji ģimeni raksturo kā kārtīgu un atbildīgu. Jau vairākus gadus Baltausu ģimene kopīgiem spēkiem palīdz organizēt labdarības organizācijas - Latvijas Sarkanais Krusts darbību Ķegumā, Tomē un Birzgalē - gan sestdienās strādājot izdales punktā, gan ar savu transportu piegādājot iedzīvotājiem nepieciešamās lietas. Šobrīd līdzcilvēku atbalsts ļoti nepieciešams pašu ģimenei. 

Daces ģimene un radi ir apņēmības pilni dzimtas mājas „Dzelzāji” atjaunot, taču ēkas būvniecībai no pamatiem ir nepieciešami lieli finanšu līdzekļi, kuru ģimenei nav. 

Nelaimi pārdzīvojušajiem nav viegli lūgt, bet bez sabiedrības atbalsta krāsmatu vietā jaunu māju neuzcelt. Ģimene daudz gatava darīt pašu spēkiem, paši pieprot daudzus darbus, taču nepieciešama palīdzība, lai iegādātos būvmateriālus un paveiktu pamatlietas, lai dzimtas māju atjaunotu un visiem būtu kur dzīvot. Labdari var desmit cilvēku ģimenei dot cerību un palīdzēt atgūt jumtu virs galvas. 
 

Reklāma
Reklāma

„Dzelzāju” mājinieku nelaimes stāstu ir uzklausījuši arī labdarības organizācijas Ziedot.lv darbinieki, un pēc rūpīgas iepazīšanās ar notikušā faktiem ir piekrituši palīdzēt, izveidojot ziedojumu kontu līdzekļu vākšanai mājas atjaunošanai. 
 

Pēc ugunsnelaimes vienīgi cerība uz līdzcilvēku atbalstu ļauj saņemties jaunai dzīvei. Šobrīd ģimene saviem spēkiem ir nojaukusi krāsmatas un uzsākusi pamatu atjaunošanu, un būs ļoti pateicīgi par jebkādu palīdzību dažādu nepieciešamo būvmateriālu sagādē. Aprēķināts, ka būvmateriālu iegādi būtu nepieciešams ap 15 500 eiro. Pašlaik caur Ziedot.lv saziedots teju 400 eiro. 
 

Sniegt palīdzību ģimenei var ziedojot labdarības Ziedot.lv mājas lapā vai veicot pārskaitījumu uz palīdzības kontu: 
 

Konts:  LV95HABA0551006150241 
Bankas kods: HABALV22 
Mērķis: Palīdzība pēc ugunsgrēka Ķeguma novadā 

 

Ar cietušo ģimeni var sazināties pa tālruni 22187307 (Dace Baltause).