Ko darīt, ja makā palikuši Lietuvas liti? Latvijā jau parādījušās pirmās leišu eiromonētas

Viena otra latvieša maciņā jau ir parādījušās pirmās Lietuvas eiromonētas, kuras lietuvieši paguvuši iztērēt Latvijas tirgos un veikalos. Bet ko darīt tiem, kuriem maciņā joprojām saglabājušies Lietuvas liti un centi? Kasjauns.lv skaidro, kā rīkoties?

Latvijā jau parādījušās pirmās Lietuvas eiromonētas, jo kaimiņvalsts komercbankās un pasta nodaļās, tāpat kā pie mums ieviešot eiro pirms gada, no 1. decembra tiek pārdoti eiromonētu sākumkomplekti.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā jau parādījušās pirmās Lietuvas eiromonētas, jo kaimiņvalsts komercbankās un pasta nodaļās, tāpat kā pie mums ieviešot eiro pirms gada, no 1. decembra tiek pārdoti eiromonētu sākumkomplekti.

Ja litus nevēlaties saglabāt kā suvenīrus, ir vairākas iespējas kā tos iztērēt vai samainīt pret eiro, pārsvarā gan pēc 1. janvāra to izdarīt varēs mūsu dienvidu kaimiņvalstī. Latvijā pēc 1. janvāra litus pret eiro varēs samainīt vienīgi Latvijas Bankas kasē Rīgā, Krišjāņa Valdemāra iela 1b. Oficiālais lita kurss ir 3,4528 liti pret vienu eiro. 

 

Ja jums ir pamatīgāks litu žūksnis, tad to vēl varat pagūt iztērēt Lietuvā. Iespējas vairākas: 

* līdz 15. janvārim Lietuvā veikalos, benzīntankos un citās iestādēs paralēli ar eiro varēs norēķināties arī ar litiem; 

* Lietuvas pasta nodaļās litus pret eiro mainīs līdz 28. februārim, bet komercbankās līdz 30. jūnijam; 

* savukārt Lietuvas Bankā un atsevišķās bankās pilsētās, kur nav valsts bankas nodaļas, litus pret eiro varēs mainīt mūžīgi. 

 

Ja jums bankas kontā ir rēķins Lietuvas valūtā, tad tas 2015. gada pirmajā datuma automātiski bez maksas tiks konvertēts uz eiro (tas neattiecas tikai uz rēķiniem Lietuvas, bet arī Latvijas un Igaunijas bankās). Tāpat automātiski bez maksas pēc oficiālā kursa no litiem uz eiro tiks konvertēti vērtspapīru un finanšu instrumentu portfeļi. 

Reklāma
Reklāma

Jāteic, ka Latvijā jau parādījušās pirmās Lietuvas eiromonētas, jo kaimiņvalsts komercbankās un pasta nodaļās, tāpat kā pie mums ieviešot eiro pirms gada, no 1. decembra tiek pārdoti eiromonētu sākumkomplekti. Tā kā lietuviešiem pašlaik izdevīgāk ir bez maksas par konvertāciju iegādāties eiromonētas nevis litus konvertēt pret eiro. Formāli gan Lietuvas eiro monētas kā oficiāls maksāšanas līdzeklis tiks atzīts tikai no 2015. gada 1. janvāra. 

Uz visu Lietuvas eiromonētu nomināliem ir attēlots Lietuvas valsts ģerboņa simbols – baltais bruņinieks zirgā. Kopumā izgatavots 370 miljonu monētu. 

 

Avots: www.kasjauns.lv