Dienas gaismu ierauga bērniņš, kura mamma jau divus mēnešus mirusi

Pirms nepilnas nedēļas Milānas slimnīcā pasaulē nācis mazulis, kura māmiņa jau divus mēnešus faktiski bija uzskatāma par mirušu. Kādu vārdā nenosauktu 36 gadus vecu sievieti ārsti nespēja izglābt pēc tam, kad viņai diagnosticēja asinsizplūdumu galvā. Tas notika oktobrī, sievietes 23. grūtniecības nedēļā.

Uzskata, ka bērns ārpus mātes ķermeņa var izdzīvot tikai sākot no 24. grūtniecības nedēļas.

FOTO: Shutterstock.com

Uzskata, ka bērns ārpus mātes ķermeņa var izdzīvot tikai sākot no 24. grūtniecības nedēļas.

 

Tā kā bērniņš mātes miesās auga un attīstījās normāli, tika pieņemts lēmums sievietes ķermeni faktiski izmantot tā inkubatoru. To pieslēdza pie dzīvību uzturošiem aparātiem, kas nodrošināja asinsriti un skābekļa padevi. Sievietes smadzenes gan vairs nefunkcionēja.

Šādi izdevās paildzināt grūtniecību līdz pilnām 32.nedēļām. Bērniņš – puika, nāca pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību un ir pilnīgi vesels, lai arī dzimis priekšlaicīgi. Puisēns ir 1,8 kg smags un jūtas labi, ziņo ārsti.

Ģimene, kas audzinās bērniņu, ir gan priecīgi par jauno ģimenes locekli, gan izjūt dziļas sēras par sievietes aiziešanu, tā arī neieraugot savu dēlu, stāsta mediķi.
 

Reklāma
Reklāma

Tiesa, lai arī šāds medicīnisks risinājums ir retums, tā nav pirmā reize, kad izdodas izglābt bērnu, ja māte gājusi bojā. Pirmo reizi sievietes ķermenis kā inkubators izmantot 1993. gadā ASV, kad šādi izdevās novilcināt grūtniecību vēl veselus 3 mēnešus kādai citai bojā gājušai sievietei.


Vienlaikus pasaulē aktualizējas jautājums, cik ētiski ir šādi rīkoties. Pašlaik diskusijas notiek Īrijā, kur ārsti mēģina saglabāt 17.nedēļas ilgu grūtniecību kādai 20 gadus vecai sievietes, kas ir gājusi bojā autokatastrofā. Lai arī ģimene iebilst un pieprasa neuzturēt ķermeņa funkcijas mākslīgi, ārsti savu pacienti no dzīvību uzturošiem aparātiem vēl nav atslēguši, raksta izdevums „The Irish Independent.”

Īrijas likumdošana paredz, ka ārstu uzdevums ir saglabāt augli mātes ķermenī, ja vien tas ir fizioloģiski iespējams. Uzskata, ka bērns ārpus mātes ķermeņa var izdzīvot tikai sākot no 24. grūtniecības nedēļas.


Informācija no vietnēm „Metro. Co.uk” un „Mirror.co.uk”