Bērna kopšanas atvaļinājums vīrietim, kas nav bērna tētis

Portāla lasītāja jautā, kā iespējams saņemt bērna kopšanas atvaļinājumu vīrietim, kas nav mazuļa tētis: "Manai meitiņai ir jau 5 mēneši. Bērna tēvs jau grūtniecības laikā mūs pameta, un interesi neizrada, atzīt negrib. Grūtniecības laikā iepazinos ar vīrieti, kurš mani un meitiņu ir pieņēmis. Vai viņš kā svešs cilvēks var paņemt bērna aprūpes atvaļinājumu, lai es varētu atgriezties darbā? Bērna dzimšanas ailītē bērna tēvs nav norādīts."

FOTO: Shutterstock.com

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas eksperte Vita Cinīte norāda: 
tiesības saņemt vecāku pabalstu ir:
-
vienam no bērna vecākiem;
- personai, kura adoptējusi bērnu;
- vienam no adoptētājiem, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns;
- audžuģimenes loceklim, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību;
- aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina.
 
Šo pabalstu piešķir vienai no minētajām personām, kura kopj bērnu vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus, ja šī persona ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā. To paredz likuma ”Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 panta pirmā daļa.
 
Arī bērna kopšanas pabalstu piešķir:

- vienam no bērna vecākiem;
- adoptētājam, kura adoptējusi bērnu;
- vienam no audžuģimenes locekļiem;
- personai, kurai bērns nodots pirms adopcijas aprūpē;
- aizbildnim vai citai personai, kura faktiski audzina bērnu, ja bērna personisko interešu aizsardzībai pieņemts atbilstošs bāriņtiesas lēmums.
 

Lai būtu tiesības saņemt kādu no pabalstiem, kas saistīti ar bērna kopšanu, pabalsta pieprasītājam ir jābūt noteiktā statusā, attiecībā pret bērnu, lai atbilstu normatīvajos aktos noteiktajam personu lokam. 
 

Šādu kārtību nosaka Valsts sociālo pabalstu likums un MK 2009.gada 22.decembra noteikumi Nr.1609 „Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību”.
 
Tādejādi, lai būtu tiesības saņemt kādu no pabalstiem, kas saistīti ar bērna kopšanu, pabalsta pieprasītājam ir jābūt noteiktā statusā, attiecībā pret bērnu, lai atbilstu normatīvajos aktos noteiktajam personu lokam.

Tā kā darba tiesisko attiecību regulējošā likuma „Darba likums” piemērošana ir Valsts darba inspekcijas kompetences jautājums, tad jautājāms, kas bērna aprūpētājam jādara, lai iegūtu iespēju pieskatīt mazuli? 
 

Valsts darba inspekcijas ieteikums ir vērsties dzīvesvietai tuvākajā Dzimtsarakstu nodaļā, kurā, pēc abu vecāku vienošanās (gan esošās mātes, gan personas, kas uzņemsies tēva lomu) ir iespējams veikt ierakstu labojumus vai papildinājumus bērna dzimšanas apliecībā.

Reklāma
Reklāma

 

Valsts darba inspekcijas ieteikums būtu vērsties dzīvesvietai tuvākajā Dzimtsarakstu nodaļā, kurā, pēc abu vecāku vienošanās (gan esošās mātes, gan personas, kas uzņemsies tēva lomu) ir iespējams veikt ierakstu labojumus vai papildinājumus bērna dzimšanas apliecībā. Tad, kad tiks veikts ieraksts dokumentos, tad jaunajam bērna tēvam būs likumīgas tiesības saņemt bērna kopšanas atvaļinājumu (noteiktajā likuma kārtībā).

Citādi persona, kas uzņemas tēva lomu ģimenē, likuma izpratnē netiks uzskatīta par tēvu un bērna kopšanas atvaļinājumu nebūs iespējams saņemt. Valsts darba inspekcijas iesaka jaunajai ģimenei vērsties Dzimtsarakstu nodaļā, kur saņemtu detaliz;etāku konsultāciju un varētu korekti noformēt dokumentu noformēšanu un pārējās formalitātes, lai personai, kas uzņemsies tēva lomu, tiktu piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.