Nav reģistrētas laulības, nav atbalsta valsts puses. Problēmu izgaismo Zolitūdes traģēdija

 

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa noraidīja Zolitūdes traģēdijā gājušā glābēja Edgara Reinfelda dzīvesbiedres iesniegumu par faktiskās civillaulības fakta konstatēšanu. Pilns tiesas nolēmums gaidāms 19.novembrī. šodien vēsta Latvijas radio ziņu izlaidumā.

Foto: www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.kasjauns.lv

„Tas, protams, nav rožu lapām kaisīts ceļš, tas ir diezgan grūts ceļš, bet šodien ir tiesa…” iepriekš Latvijas Radio atzina Iveta Vorza. Viņas dzīvesbiedrs Edgars Reinfelds pirms 11 mēnešiem gāja bojā, meklējot Zolitūdes veikala „Maxima” drupās cilvēkus. Edgars bija Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābējs, vada komandieris.

 

Ar Edgaru Iveta kopā bija četrus gadus, trīs no tiem arī kopā dzīvoja. Salaulāties nepaspēja. Viņa lūdza tiesu atzīt faktiskās civillaulības faktu.
 

Iveta skaidroja, kāpēc uzsāka tiesāšanos: „Tā, lai tomēr pierādītu, ka ir iespējams Latvijā pierādīt  līdztiesību arī ģimenēm, kuras dzīvo civillaulībā. Es zinu, ka Latvijā ir ļoti daudzas tādas ģimenes."
 

Reklāma
Reklāma

Pēc Zolitūdes traģēdijas Iveta saņēma skaidru signālu no valsts puses, ka Edgaram viņa nekas nav, un viņai nepienācās ne atbalsts, ne pabalsti, kā pienāktos laulātajiem. Viņa saņēma tikai rehabilitāciju. Vienīgais ceļš, kā pierādīt kopdzīvi, bija tiesa.
 

Līdzīgas lietas tiesās jau ir bijušas. Tāda ir pirms dažiem gadiem Jēkabpilī, darba pienākumus veicot nošautā policista lieta. Toreiz tiesā vērsās viņa nelaulātā dzīvesbiedre, un tiesa atzina kopdzīves faktu. Pēc tam valdība pēc Iekšlietu ministrijas rīkojuma nolēma ne tikai radiniecei, bet arī dzīvesbiedrei izmaksāt vienreizēju pabalstu saistībā ar amatpersonas bojāeju.