Valsts sāks galvojumu izsniegšanu mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem

Lai atvieglotu ģimenēm ar bērniem iespēju nodrošināt pirmo iemaksu kredītam mājokļa iegādei vai būvniecībai, Ministru kabinets 5.augustā apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos un virzītos noteikumus par valsts atbalsta programmu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni.

Programmas ietvaros 2014. gadā plānots piešķirt galvojumus aptuveni 220 personām. Foto iesūtīja portāla lasītāja Aina Zesere.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Programmas ietvaros 2014. gadā plānots piešķirt galvojumus aptuveni 220 personām. Foto iesūtīja portāla lasītāja Aina Zesere.

Valsts a/s “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum” izsniegs (uz laiku līdz 10 gadiem) un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Programma sāks darboties pēc valsts a/s “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum” un komercbanku savstarpējo līgumu noslēgšanas - 2014. gada 2. pusgadā, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja EM.

Galvojuma apmērs būs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē – 10 % (maksimālais galvojuma apmērs -10 tūkst. eiro), ja ģimenē ir viens bērns; 15 % (maksimālais galvojuma apmērs - līdz 15 tūkst. eiro), ja ģimenē ir divi bērni; un 20 % (maksimālais galvojuma apmērs - līdz 20 tūkst. eiro), ja ģimenes apgādībā vai tajā dzīvo trīs un vairāk nepilngadīgi bērni.

Altum galvojumu izsniegs pēc tam, kad aizdevējs būs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts.

Programmas uzsākšanas finansējums ir 332678 eiro, bet ir plānots piesaistīt papildu finansējumu no 2014. gada 1. septembra, piesaistot finansējumu no piešķirto uzturēšanās atļauju ienākumiem valsts budžetā. Programmas ietvaros 2014. gadā plānots piešķirt galvojumus aptuveni 220 personām.

Reklāma
Reklāma

Mājoklis ir viena no cilvēku pamatvajadzībām, taču tā iegāde lielai daļai mājsaimniecību, tai skaitā ģimenēm ar bērniem, joprojām ir finansiāli apgrūtināta vai pat neiespējama.

Ekonomikas ministrija regulāri saņem iedzīvotāju iesniegumus, kuros norādīts, ka ģimenēm nav iespējams iegādāties nekustamo īpašumu, jo nav iespējams sakrāt līdzekļus pirmajai iemaksai hipotekārajam kredītam. Arī Latvijas Komercbanku asociācijas aprēķini liecina, ka Latvijā ģimenei ar vidēji augstiem ienākumiem ir nepieciešami 11 gadi, lai sakrātu līdzekļus pirmās iemaksas veikšanai divu istabu dzīvokļa iegādei.