Nejēdzīgs, tomēr iedvesmojošs eksperiments: kā cilvēki tevi uztver, kad esi un kad neesi krāsojusies

Kāda jauna sieviete ieinteresējās par sabiedrības apmātību ar “perfekto izskatu” un veica eksperimentu, kurā dokumentēja cilvēku attieksmi, eksperimentējot ar kosmētikas apjomu uz sejas. 21 gadus vecā Kalifornijas Universitātes studente Brintona Pārkere (Brinton Parker) stāsta, ka veikt šo eksperimentu viņu iedvesmoja apkārtējo patstāvīgā kritika par cilvēku ārējo izskatu, kas ir ļoti izplatīta šajā “selfiju laikmetā”.

Eksperiments apliecināja, ka lietotais kosmētikas daudzums ietekmē ne tikai pašas sievietes pašsajūtu, bet apkārtējo attieksmi pret viņu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Eksperiments apliecināja, ka lietotais kosmētikas daudzums ietekmē ne tikai pašas sievietes pašsajūtu, bet apkārtējo attieksmi pret viņu.

Vienas nedēļas garumā studente apmeklēja skolu, izmantojot dažāda spilgtuma kosmētiku. Meitene apmeklēja skolu, esot pilnīgi dabiska, uzliekot ikdienas meikapu un vakara meikapu lai noteiktu, kā cilvēki attiecas pret viņu, viņai izskatoties citādāk.

“Tā kā esmu sociāls cilvēks, cilvēki, ar kuriem saskaros ikdienā skolā, neizjuta nekādus aizspriedumus, un viņi nekautrējās izteikt savu viedokli skaļi.”

 

FOTO: Diena bez kosmētikas.

 

Pirmdien Brintone apmeklēja skolu absolūti bez kosmētikas. Meitene izteicās, ka jutās mazliet nervoza iet uz skolu bez kosmētikas, jo ir pieradusi to lietot. Viņa nebija pārsteigta, kad skolā klasesbiedri viņu apbēra ar jautājumiem “Vai tev bija smaga nedēļas nogale?” un kafejnīcas darbiniece viņai piedāvāja kafiju, izsakot, ka izskatās, ka meitenei tas noderētu.

 

FOTO: Diena, kad kosmētika uzklāta minimāli.

 

Reklāma
Reklāma

Otrā eksperimenta dienā Brintone uzkrāsojās dabiski. Šis izskats esot vistuvāk tam, kā viņa krāsojas ikdienā, paskaidrojot, ka viņas ikdienas kosmētikas rutīna sastāv no konsīlera, bāzes pulvera, skropstu tušas, acu zīmuļa, vaigu sārtuma un lūpu balzāma. Meitene atzīst, ka otrajā eksperimenta dienā saņēma daudz komplimentu, pārsvarā gan no sieviešu dzimuma. “Tu šodien izskaties tik glīti! Kādu skropstu tušu tu lieto?”, viena klasesbiedrene jautāja. Cita izteica komlimentu: “Tu šodien esi ļoti skaisti uzkrāsojusies.”

 

FOTO: Diena, kad kosmētika lietota visuzkrītošāk.

 

Pēdējā eksperimenta dienā Brintone gāja vistālāk un izgreznoja savu seju ar tonālā krēma kārtu, bronzeri, sejas krēmu un izceļošu acu kosmētiku. Brintone atzina, ka bija ieinteresēta redzēt cilvēku reakciju uz šo izskatu. “Es jutos atbrīvota, kad biju uzlikusi izceļošu kosmētiku bez acīmredzama iemesla un jutos kā Bijonsē, tik vien kā atrodoties klasē.” Kā jau studente gaidīja, šis ārējais izskats izpelnījās visvairāk komentāru. “Tu izskaties gatava nedēļas nogalei!” kāds puisis izteicās. Citi pieņēma, ka viņas sapucētais izskats liecināja par kādu īpašu notikumu. Kafejnīcas darbiniece pajautāja, vai studente uzstāsies skolas teātra uzvedumā. Un, kad meitene pēc skolas devās iepirkties, pārdevēja meiteni noturēja par vidusskolas absolventi, sakot: ”Vai tev šodien ir izlaidums? Tu izskaties ļoti skaisti.”

 

Rakstu publicēšanai sagatavojusi Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv

Ekrānuzņēmumi no www.dailymail.co.uk