Šoks! Pilngadīgu bērnu neieskaita kopējā ģimenes bērnu skaitā

Diezgan liela netaisnība - izrādās, ka pilngadīgs bērnsm netek ieskaiīts kopejā bērnu skaitā, kas, piemēram, nākamgad atsauksies arī uz ģimenes valsts pabalsta apmēriem. 

vai patiesi pilngadību sasniedzis bērns vairs nav sava vecāka atvase? Foto iesūtīja portāla lasītāja Agnese Frīdberga.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

vai patiesi pilngadību sasniedzis bērns vairs nav sava vecāka "atvase"? Foto iesūtīja portāla lasītāja Agnese Frīdberga.

 

Vakar publicējām pozitīvu ziņu - no 2015.gada tiks palielināti ģimenes valsts pabalsti par otro, trešo un katru nākamo bērnu. Likums paredz atgriezties pie šo pabalstu diferencēšanas, un nauda šim mērķim jau budžetā ir apstiprināta. Šobrīd minētais pabalsts ir 11 eiro par bērnu, bet no nākamā gada pabalsts par otru bērnu būs divkāršā apmērā jeb 22 eiro, bet par trešo un nākamajiem bērniem - trīskāršā apmērā jeb 33 eiro.

 

Raksts guva lielu lasītāju interesi, tostarp starp komentētājiem.

Lūk, viena sieviete uzdeva ļoti interesantu jautājumu:

"Mani interesē tikai vēl viena nianse attiecībā uz šo, ja pirmais bērna paliek pilngadīgs (pieņemsim, tālāk nemācās un valsts par viņu nemaksā vairs šos 11 EUR), tad otrais bērns paliek par pirmo un saņem 11, trešais par otro utt., vai tomēr otrs nepilngadīgais joprojām būs otrais bērns, trešais - trešais?".

 

 

Atbild Labklājības ministrijas speciālists Maksims Ivanovs:

"Pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā neieskaita:

 - bērnu,  par  kuru  mātei  un tēvam pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;

 - aizbildnībā  esošu bērnu, par kuru pabalstu saņem sociālās rīcībspējas vecumu sasniegušie nepilngadīgie vecāki;

Reklāma
Reklāma

- pilngadību  sasniegušu bērnu, par kuru ģimenes valsts pabalsta izmaksa ir izbeigta, ja ģimenes valsts pabalstu piešķir par bērnu, kuru ģimene faktiski  audzina,  pamatojoties  uz  bāriņtiesas  lēmumu,  kā arī par aizbildnībā esošu bērnu.

 

Līdz ar to, pilngadīgu bērnu neieskaita kopejā bērnu skaitā.


Pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā ieskaita, bet pabalstu un

piemaksu neizmaksā:

 - par  bērnu,  kurš  izbraucis no Latvijas Republikas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī;

 - par  bērnu,  kurš  ievietots  valsts,  pašvaldības  vai  privātā bērnu aprūpes  un  audzināšanas  iestādē un atrodas pilnā iestādes apgādībā, bet kura vecākiem nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;

 - par  bērnu, kura personisko interešu aizsardzībai pieņemts bāriņtiesas īpašs  lēmums  par pabalsta izmaksas pārtraukšanu personai, kura bērnu faktiski neaudzina.".

 

 

Rakstu par pabalsta palielināšanu lasi šeit