Pedofils par piecgadīga bērna izmantošanu atstāts brīvībā. Prokurore skaidro, kāpēc

Divus gadus cietumsodu nosacīti par piecgadīgas meitenītes seksuālu izmantošanu Tukuma rajona tiesa piespriedusi tādēļ, ka šādu sodu pieprasījusi prokurore Aivija Kārkliņa. Viņa portālam pietiek.com skaidrojusi, kādēļ varmākam pieprasījusi tik niecīgu sodu?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jau ziņojām, ka 29. aprīlī Tukuma rajona tiesa slēgtā sēdē izskatīja krimināllietu, kurā par piecus gadus vecas meitenes seksuālu izmantošanu bija apsūdzēts kāds vīrietis, un viņam piesprieda divu gadu cietumsodu nosacīti, piemērojot pārbaudes laiku uz trim gadiem. Tāpat vīrietim uzlika par pienākumu apmeklēt konsultācijas pie sertificēta ārsta un rīkoties pēc viņa norādījumiem. Viņam arī tika noliegts tuvoties cietušajai. Taču visādi citādi notiesātais pedofils būs brīvs savā rīcībā. 

 

Salīdzinot ar nodarīto, tas ir neizprotami niecīgs sods, un tiesas lēmums sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi. Izrādās, ka salīdzinoši niecīgais sods apsūdzētajam piespriests nevis tādēļ, ka veiksmīgi darbojušies viņa advokāti, vai tā bijusi tiesas iniciatīva, bet tāpēc, ka tieši šādu sodu pieprasījusi apsūdzības puse - prokurore Aivija Kārkliņa. Tieši viņa panāca to, ka apsūdzētais palika brīvībā. 

 

Tukuma rajona tiesā pietiek.com noskaidroja, ka tik salīdzinoši maiga soda piespriešana nav bijusi tiesas iniciatīva, šādu sodu pieprasījusi apsūdzības uzturētāja - prokurore Aivija Kārkliņa. Pati prokurore pietiek.com teica - šai lietai nevajagot pievērst uzmanību, šis sods esot adekvāts, un nevajagot spriest par lietu, nezinot tās būtību. 

 

„Nevar visas lietas mērīt ar vienu mērauklu,” sacīja prokurore, turklāt, ja „cilvēkam ir garīga rakstura traucējumi”. Pēc tam gan Kārkliņa pietiek.com norādīja, ka gadījumā, ja publiski tiks izpausts, ka apsūdzētajam ir garīga rakstura traucējumi, par to izpaudēju var saukt pie atbildības par sensitīvas informācijas izpaušanu. Uz jautājumu, vai viņa uzņemas atbildību, ka šis vīrietis neapdraud citus bērnus, prokurore Kārkliņa neatbildēja, paziņojot, ka viņai zvana otrs telefons un viņa nevarot runāt. 

 

Saskaņā ar prokuratūras iepriekš sniegto informāciju apsūdzētais - 1984. gadā dzimis vīrietis izmantojis to, ka kaimiņos pie vecmāmiņas ciemojās piecgadīga meitene. 

Reklāma
Reklāma

Izmantojot meitenes nespēju izprast notiekošo un nespēju pretoties, viņš apmierinājis savas dzimumtieksmes pretdabiskā veidā un veicis ar viņu netiklas darbības (nejaukt ar izvarošanu!). Šādi apsūdzētais ar meiteni ir izrīkojies vairākas reizes, tā saskaņā ar celto apsūdzību atstājot sekas viņas psihiskajai veselībai. Turklāt varmāka izteicis meitenei draudus, kā arī pieprasījis par viņa rīcību nevienam nestāstīt. 

 

Krimināllikums par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. 

 

Avots: www.kasjauns.lv