Policija latu un eiro pārejas periodā konstatējusi tikai vienu krāpšanas gadījumu

Pirmā eiro ieviešanas nedēļa Latvijā aizvadīta bez būtiskiem drošības apdraudējumiem. Valsts policija (VP) konstatējusi tikai atsevišķus pārkāpumu gadījumus. Šobrīd policijas redzeslokā nonākuši tikai  atsevišķi gadījumi, kad apgrozībā parādījušās, iespējams, viltotas eiro banknotes, kā arī konstatēts viens krāpšanas gadījums.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

 

Kā norāda Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs, Valsts policija eiro ieviešanas gaitā ir apzinājusi visus iespējamos drošības riskus un rūpīgi tiem gatavojusies jau ļoti laicīgi. Policijas darbinieki visā Latvijā joprojām strādā pastiprinātā režīmā, lai naudas pārejas posms būtu drošs visiem iedzīvotājiem un komersantiem. Jau sākot no 27.decembra, VP policija īpašu uzmanību pievērš vietām, kur sastopama lielāka naudas plūsma -  kredītiestādēm, bankomātiem, Latvijas pasta filiālēm un citām vietām, kur koncentrējas lielas naudas summas. Šajā darbā tikai decembrī bija iesaistīti  3569 VP darbinieki.

 

VP rīcībā ir vairāk nekā 100 detektori, kas operatīvi ļauj noteikt, vai eiro banknote nav viltota. Šādus detektorus iegādājusies arī virkne uzņēmēju - ne vien lielie tirdzniecības tīkli, bet arī  mazās un vidējās tirdzniecības vietas un tirgi, portālu mammamuntetiem.lv informē VP preses pārstāve Zane Arāja.

 

Policija vēlreiz aicina  iedzīvotājus būt īpaši piesardzīgiem un sargāt savus maksājumu karšu datus, kā arī rūpīgi iepazīties ar eiro pretviltošanas pazīmēm.

 

Iespējams, viltotās eiro banknotes pēc naudas nodošanas ir konstatētas degvielas uzpildes stacijā un veikalā Rīgā, kā arī bankas filiālē Cēsīs.


Reklāma
Reklāma

Savukārt no krāpniekiem ir cietusi 65 gadus veca sieviete. VP esot vērsusies sieviete, kura pastāstījusi, ka gada sākumā viņai pa tālruni piezvanījis vīrietis, kurš uzdevies par bankas pārstāvi un piedāvājis palīdzību latu samainīšanai uz eiro. Uzticoties krāpniekam, sieviete nosauca viņam savus elektroniskās bankas kodus. Jau krietni vēlāk sieviete konstatēja, ka no viņas bankas konta pazudusi  pensija - 281 eiro. Par notikušo sākts kriminālprocess.

 

Neraugoties uz to, ka šobrīd konstatēto pārkāpumu skaits ir niecīgs, policija aicina iedzīvotājus nezaudēt modrību un  atcerēties dažus nosacījumus, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamām situācijām:

- Nekādā gadījumā nemaini naudu pie svešinieka. Maini to  pasta nodaļā vai bankā!

- Nevienam neatklāj savus personas vai maksājumu kartes datus. Atcerieties, ka bankas nekad nepārbauda tava konta stāvokli vai drošību, prasot telefoniski nosaukt datus.

- Neuzglabā mājās lielas naudas summas. Nestāsti citiem par saviem ietaupījumiem vai plāniem, kad un kur gatavojies naudu mainīt.

- Neturi makā lielas naudas summas. Pēc maiņas naudu noglabā apģērba iekškabatās.

- Uzmanies no kabatzagļiem. Ja pie tevis atrodas liela naudas summa, izvairies no braukšanas sabiedriskā transportā, neeji uz veikalu vai tirgu.