14 gadīga zviedriete vēlas panākt vārdsavienojuma "miesaskrāsa" nozīmes maiņu

Kāda 14 gadus veca zviedru skolniece valstiskā līmenī pacēlusi diskusiju par vārdsavienojumu "ādas krāsa". Miesaskrāsas kleita, ādas krāsas nagulaka - tie ir ierasti ikdienas termini mūsdienu pasaulē. Taču zviedriete Tara pieprasījusi izskaust šos terminus no šiltēm uz preču iepakojumiem, vēstī portāls kasjauns.lv.

Zviedru skolniece vēlas panākt, ka  marķējums miesaskrāsas tonis tiktu aizstāts ar vārdu bēšs. Foto: www.moonparlour.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zviedru skolniece vēlas panākt, ka marķējums "miesaskrāsas tonis" tiktu aizstāts ar vārdu "bēšs". Foto: www.moonparlour.lv

 

 

"Brūns, melns un... miesas krāsas" - šie ir vārdi, ar kuriem arī Latvijā apzīmē lietu un vielu krāsu. Kādai 14 gadus vecai skolniecei Zviedrijā šādi apzīmējumi šķita nepiemēroti un kaitinoši, raugoties uz uzņēmuma "Universal Color and Chemicals" ražotajām krāsām. Viņa savos jaunos gados uzņēmusies iziet visus nepieciešamos procesus, lai panāktu, ka marķējums "miesaskrāsas tonis" tiktu aizstāts ar vārdu "bēšs".

 

Jaunkundze savu prasību iesniegusi Zviedrijas tiesībsargājošajās instancēs. "Nosaucot kādu toni par ādas toni, tiek parādīts, ka šis tonis ir norma," sacīja 14 gadus vecā Tara. Taras sūdzība pirmām kārtām guva atbalstu viņas pašas skolā, kura gan netiek nosaukta personas aizsardzības labad. Daudzi skolēni, kuru ādas krāsa ir tumsnēja, esot laimīgi par savas kolēģes drosmi, jo šiem tumšajiem bērniem skolā jāzīmē ar krāsām, no kurām viena saucas "miesas krāsa". Kā miesas krāsa tā ir? 

 

Reklāma
Reklāma

Skolnieces tēvs savas meitas aktivitātes pilnībā atbalsta un atzīmē, ka Tara vienmēr izcēlusies ar tolerances izjūtu, allaž cīnījusies par vienlīdzību un noliedzot rasismu. Šajā zviedru ģimenē esot kāda adoptēta meitene, kuras ādas krāsa ir tumša, un, iespējams, ar šo iniciatīvu Tara cenšas darīt labu tieši viņai.

 

Konkrētais krāsu ražotājs, pret kuru vērsusies zviedru skolniece, pagaidām savas klientes aktivitātes nekomentē.

 

Avots: www.kasjauns.lv