Ekoskolu skolēni rīkojas!

Jau otro gadu 7. novembrī visā pasaulē norisinājās Ekoskolu Globālā rīcības diena. Vairāk kā 11 miljoni Ekoskolu audzēkņi kopā ar saviem skolotājiem veido pasākumus, kuros aicina sabiedrību uz videi draudzīgu rīcību.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Arī Latvija aktīvi piedalās, iesaisties arī Tu!

 

Ar vairāk kā 100 pasākumiem arī Latvijas Ekoskolas piedalās Globālajās rīcības dienās, kas Latvijā norisinās no 4. – 8. novembrim. 

 

Pasākumus rīko gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan pamatskolas un vidusskolas, kā arī pirmā augstskola, kas iesaistījusies Ekoskolu tīklā – Vidzemes augstkola, kurā 8. novembrī notiks Ekoskolu apbalvojuma - Zaļā Karoga pacelšanas svētki, savukārt pēcpusdienā interesenti aicināti uz improvizācijas teātri par veselīga uztura tēmu un interaktīvo spēli “Ceļojums pa Gauju”. Valmierā, 7. novembrī, pie kultūras nama paredzēta arī zibakcija "Katrs grams ir svarīgs".

 

Arī citviet Latvijā Ekoskolu skolēni šo dienu laikā rīkos sabiedrībai atvērtus pasākumus - Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolā paredzēts divu šefpavāru šovs “Veselīgi bez uguns”, Kārķu Ekoskola projektēs un aicinās izmēģināt nākotnes auto, bet Daugavpils 30. Pirmsskolas izglītības iestādē notiks pasākums “Burkānu jampadracis Sprīdīša mājās”, kur tiks svinēta visjautrākā Burkāna dzimšanas diena ar dziesmām, rotaļām un dāvanām, radošajām darbnīcām un tiks gatavoti veselīgi salāti no Latvijā audzētiem burkāniem. 

 

Kā stāsta Daugavpils 30. PII Ekoskolas Ekopadomes koordinatore Anita: “Šī ir mūsu pirmā kopīgā Rīcības diena, ko vēlamies atzīmēt no visas sirds, lai tā paliktu ilgi atmiņā. Visi mūsu bērni ar lielu prieku ir gatavi Rīcības dienai.“

 

Citviet notiks tikšanās ar pašvaldību pārstāvjiem, ārstiem, tiks rīkotas talkas, radošās darbnīcas, zibakcijas u.c. pasākumi. Sīkāku informāciju par pasākumiem visā Latvijā iespējams aplūkot Rīcības dienu kartē: www.draugiem.lv/ricibasdiena/

 

Skolēni un politiķi diskutē par risinājumiem skolu ēdināšanas sistēmā

 

Reklāma
Reklāma

Šī gada tēma Rīcības dienām Latvijā – vietējā un ekoloģiskā pārtika skolu ēdienkartēs. Tieši tādēļ uz diskusiju Saeimā 4. novembrī ieradās pieci savu novadu pārstāvji – jaunieši, kuri bija gatavi pastāstīt par Rīcības dienu aktivitātēm novadā, kā arī vērst uzmanību ēdināšanas sistēmas nepilnībām savās skolās un kopīgi meklēt risinājumus. Diskusijā tika apspriesti ne tikai jautājumi par iepirkumu procedūru skolu ēdnīcām, bet arī informācijas aprites problēmām, kā arī bioloģisko saimniecību situāciju un lomu Latvijas iedzīvotāju “pabarošanas” kontekstā.

 

Diskusija bija kā turpinājums Lielpusdienām “Veseli ēduši”, kas 2. oktobrī norisinājās  Zemkopības ministrijā, un kur vairāk kā 300 skolēni no Latvijas Ekoskolām, kā arī Latvijā populāri pavāri aicināja ministriju un dažādu organizāciju pārstāvjus kopīgi gatavot sapņu skolas pusdienas, no vietējiem produktiem, kurus līdzi atveda skolēni. Pasākumu atklāja Zemkopības Ministre Laimdota Straujuma, un tas kalpoja kā diskusiju aizsākums arī jautājumam par strīdīgo Skolas Augļa programmu. 

 

Liela nozīme vecākiem

Jau otro gadu atzīmējot Rīcības dienu Latvijā, jāuzsver vecāku atbalsta nozīme pasākumu tapšanā. 

 

Ekoskolu bērni un jaunieši kļūst par daļu no zaļajām pārmaiņām savā izglītības iestādē un tās apkārtnē. Tiek dibināta Ekopadome, pētīta skolas ietekme uz vidi, meklēti risinājumi un veiktas dažādas videi draudzīgas aktivitātes, iesaistot vecākus, pašvaldības un, protams, draugus un radus! 

 

Tādēļ aicinām atbalstīt mūsu zaļo cerību asniņus – bērnus un jauniešus, kuri aicinās aizdomāties par lietām, kas ikdienā var nešķist tik svarīgas. 

 

Ekoskola – nākotnes skola!

 

Ekoskola ir izglītības iestāde, kas piedalās starptautiskā Vides izglītības fonda Ekoskolu programmā un savu mācību procesu, skolas ikdienu virza uz videi draudzīgu rīcību, izglītību un ilgtspējīgu dzīvošanu. Latvijā Ekoskolu programmā darbojas  jau vairāk kā 140 izglītības iestādes, savukārt pasaulē to jau ir vairāk kā 50 000.

 

 

Ekoskolu Globālās rīcības dienas organizē Vides izglītības fonds. Informatīvi atbalsta www.draugiem.lv un www.mammamuntetiem.lv