Rīgas Doma baznīcā notiks priekšlaikus dzimušiem bērniņiem un viņu vecākiem veltīts svētbrīdis

17.novembrī jau otro gadu Latvijā atzīmēs Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu. Lai pateiktu paldies visiem bērniņiem, kuri ienākuši šajā pasaulē, ģimenēm un līdzcilvēkiem, ārstiem, māsām un visiem profesionāļiem, kuri palīdz un ir līdzās vismazākajiem, 17.novembrī plkst.18 Rīgas Doma baznīcā tiek rīkots muzikāls svētbrīdis.

Mans mazais pasteidzās piedzimt 27.grūtniecības nedēļā, sverot 1,060 kg. Maza cukura paciņa, stāsta kāda māmiņa. Foto autore: Inga Šterna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mans mazais pasteidzās piedzimt 27.grūtniecības nedēļā, sverot 1,060 kg. Maza cukura paciņa, stāsta kāda māmiņa. Foto autore: Inga Šterna.

 

 

Baznīcā uzstāsies operdziedātāja Evita Zālītee, saksofonists Artis Sīmanis, ērģelniece Kristīne Adamaite un vokālā grupa Schola Cantorum Riga. Ieeja bezmaksas.

 

Priekšlaikus dzimušās meitiņas mamma Linda par 17. novembri: "Šī diena man ir īpaša, jo atminamies ne vien savu brīnumu, bet visus Latvijas un  vispasaules priekšlaikus dzimušos bērniņus. Šie bērni ir īpaši visādā nozīmē. Es šajā dienā vēlētos laikam vienkārši paklusēt."

 

Priekšlaicīgi dzimušie bērni ģimenei ir fizisks, emocionāls un arī finansiāls pārbaudījums. Simboliskās aktivitātes, kas norisināsies 17. novembrī, ir atbalsts viņiem, lai paustu vecākiem, ka viņi nav vieni cīņā par bērna dzīvību un veselību. 

 

"Mans mazais pasteidzās piedzimt 27.grūtniecības nedēļā, sverot 1,060 kg. Maza cukura paciņa. Slimnīcā pavadījām teju trīs mēnešus, bet, sasniedzot 2 kg, pārbraucām mājās. Tūlīt mazajam būs jau divi gadiņi. Viņš ir ļoti dzīvespriecīgs, pļāpā savā valodā, stabili rāpo un lēnām stutējas kājās. Protams, ka darbošanās ar mazo ir nesamērīgi lielāka, bet es zinu un ceru, un arī ārsti saka, ka viss būs kārtībā. Tikai ar pacietību un mīlestību pret mūsu mazo ķiparu, jo mēs viņu tik ļoti mīlam," stāsta mamma Evija.

 

Reklāma
Reklāma

Katru gadu aptuveni 15 miljoni bērniņu visā pasaulē piedzimst priekšlaicīgi. Eiropā gada laikā pāragri piedzimst aptuveni 500 000 mazuļi. Latvijā 2011.gadā pāragri dzimuši 1 100, savukārt 2012.gadā 1155 bērni. Tie ir aptuveni 6% no kopējā dzimušo bērnu skaita gadā. Pasaules Veselības organizācija definējusi, ka priekšlaicīgi dzimušie mazuļi ir tie, kas dzimuši līdz 37.grūtniecības nedēļai. 

 

Lai vērstu uzmanību pāragrai dzimšanai un tās iemesliem, jau otro gadu Latvijā 17. novembrī tiks atzīmēta Pasaules Priekšlaikus dzimušo bērnu diena. Citviet pasaulē tā tiek atzīmēta kopš 2011. gada. 17. novembris par Pasaules priekšlaikus dzimušo bērnu dienu izvēlēts, jo tā ir īpaša un emocionāla diena vienam no Eiropas Priekšlaikus dzimušo bērnu fonda dibinātājiem - pēc viņa priekšlaikus dzimušo trīnīšu nāves 2006.gadā, viņš kļuva par tēvu veselai meitiņai, kas dzima 2008.gada 17.novembrī. 

 

Priekšlaicīgi dzimušie mazuļi ir īpaši, jo ir pasteigušies. Šiem bērniņiem ir augstāks mirstības risks, veselības problēmas ir dziļi specifiskas, jo rodas uz nepilnīgi attīstītu orgānu fona. Viņiem biežāk iespējamas hroniskas plaušu saslimšanas, redzes traucējumi, barošanas problēmas, pat vienkāršs vīruss var izrādīties nāvējošs. Šiem bērniem ir lielāks cerebrālās triekas risks (ar kustību traucējumiem), vēlāk var parādīties mācīšanās un uzvedības traucējumi.

 

Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas aktivitātes Latvijā organizē Latvijas Neonatologu biedrība. 

 

Raksts tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani".