Šodien policija īpašā kampaņā kontrolēs drošības jostu un bērnu sēdeklīšu lietošanu

Šodien policija visā Latvijā pastiprinātu uzmanību pievērsīs tik būtiskajām, bet nereti piemirstajām drošības prasībām - drošības jostu, bērnu sēdeklīšu un aizsargķiveru lietošanai. Policijas analīze liecina, ka šogad jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, negadījumos bojā gājušo skaits pieaudzis par vairāk nekā 46%. Izvērtējot apstākļus, secināts, ka lielā daļā negadījumu nav lietoti minētie drošības līdzekļi.

Bērnus automašīnā drīkst pārvadāt tikai speciālos autosēdeklīšos. Un tas nav tāpēc, lai policija nepieķertu, bet gan Jūsu mazuļu drošībai!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnus automašīnā drīkst pārvadāt tikai speciālos autosēdeklīšos. Un tas nav tāpēc, lai policija "nepieķertu", bet gan Jūsu mazuļu drošībai!

 

 

Šodien paredzēti plaši reidi gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās, lai pirms jaunā mācību gada sākuma pārliecinātos un atgādinātu gan vadītājiem, gan pasažieriem par šo elementāro drošības prasību ievērošanu.

 

"Mūsu mērķis rītdien noteikti nav sodīt vai sarakstīt pēc iespējas vairāk protokolu,” stāsta Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. "Svarīgākais ir izrunāt, izskaidrot un atgādināt, cik būtiski ir piesprādzēties, izmantot bērnu sēdeklīšus un lietot ķiveres. Īpašu uzmanību pievērsīsim arī aizmugurē sēdošajiem pasažieriem. Tas viss tiešā veidā saistāms ar iespējamām smagām vai traģiskām sekām avāriju gadījumā."

 

Ar šausmām ikdienā skatos uz tām māmiņām, kas ved bērnus bez sēdeklīšiem vai pat tur klēpī, vadot automašīnu. Tas ir nepieļaujami!


 

N.Krapsis arī atzīst, ka kopumā, vērtējot situāciju vairāku gadu griezumā, tā pēdējā laikā ir uzlabojusies, taču nedrīkst atslābt, jo vēl joprojām netrūkst vieglprātīgu un tuvredzīgu cilvēku. "Ar šausmām ikdienā skatos uz tām māmiņām, kas ved bērnus bez sēdeklīšiem vai pat tur klēpī, vadot automašīnu. Tas ir nepieļaujami! Tā vienkārši nedrīkst būt. Tāpēc arī mēs atkal un atkal vēlamies atgādināt par šo tēmu."

 

Šā gada septiņos mēnešos par bērnu sēdeklīšu nelietošanu policija noformējusi 525 protokolus. Pērn analogā laika periodā - 443 protokolus, portālu mammamuntetiem.lv informēja Valsts policijas preses pārstāve Lita Juberte.

 

Savukārt par drošības jostu un aizsargķiveru nelietošanu šogad septiņos mēnešos noformēti 20 253 protokoli, 2012.gadā tādā pašā periodā - 20 705 protokoli.

Reklāma
Reklāma

 

Analizējot negadījumu apstākļus, redzams, ka liela daļa no cietušajiem pasažieriem negadījuma brīdī nav lietojuši drošības jostu.

 

Policija norāda, ka aptuveni trešdaļa negadījumos ievainoto ir pasažieri, kas nav ievērojuši drošības līdzekļu lietošanas prasības. Pagājušajā gadā ceļu satiksmes negadījumos tika ievainoti 1360 pasažieri, kas ir 32% no kopējā negadījumos ievainoto skaita gadā. Savukārt no pērn bojā gājušajiem 177 cilvēkiem 30 bijuši pasažieri. Analizējot negadījumu apstākļus, redzams, ka liela daļa no cietušajiem pasažieriem negadījuma brīdī nav lietojuši drošības jostu.

 

Veicot pēdējo gadu statistikas datu analīzi, iespējams izdalīt trīs lielās cietušo grupas – tie ir transportlīdzekļa vadītāji, gājēji un pasažieri. 2011. gadā pavisam negadījumos bojā gāja 179 cilvēki, no tiem 62 vadītāji, 60 gājēji un 33 pasažieri. Pērn dati bijuši līdzīgi – no 177 bojā gājušajiem 64 bijuši vadītāji, 59 gājēji un 30 pasažieri.

 

Sodi

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram galvā nav aizsprādzētas aizsargķiveres, - izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 20 latu apmērā.

 

Par to noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu (bērnu sēdeklītis), - izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 10 latu apmērā.