Pusgada laikā Rīgā aizgādības tiesības pār bērniem pārtrauktas 83 gadījumos

Šā gada pirmajā pusē Rīgas Bāriņtiesa jau ir pieņēmusi 83 vienpersoniskos lēmumus par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākiem, bērnu izņemšanu no aizbildņa ģimenes un aizbildņa atstādināšanu no pienākumu pildīšanas, kā arī bērna izņemšanu no audžuģimenes. Visvairāk šādu neatliekamu gadījumu bāriņtiesā nonāk no policijas, visbiežāk - par bērna atstāšanu novārtā.

Policija bieži ziņo par bērniem, kuri atstāti novārtā, un vecāku rīcība var apdraudēt viņu dzīvību un veselību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Policija bieži ziņo par bērniem, kuri atstāti novārtā, un vecāku rīcība var apdraudēt viņu dzīvību un veselību.

 

Saskaņā ar Bāriņtiesu likumu, ja atklājas, ka bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos, kā arī tad, ja bērna turpmākā atrašanās ģimenē var apdraudēt viņa pilnvērtīgu attīstību, bāriņtiesas priekšsēdētājs, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieks vai bāriņtiesas loceklis vienpersoniski pieņem lēmumu par bērna aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākiem; bērna izņemšanu no aizbildņa ģimenes un aizbildņa atstādināšanu no pienākumu pildīšanas; bērna izņemšanu no audžuģimenes.

 

Likumā noteikts, ka bāriņtiesas pienākums ir 15 dienu laikā sasaukt bāriņtiesas sēdi, lai koleģiāli izlemtu, vai bērnam būtu jāatgriežas atpakaļ vai jānodrošina viņam ārpusģimenes aprūpe pie aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu namā.

 

Bērns uzturējās antisanitāros apstākļos, nekārtībā, dzīvoklī tobrīd nebija arī pārtikas. Bērns tika nogādāts krīzes centrā, viņš bija novājināts un izbadējies, ļoti netīrs un par situāciju ģimenē runāt nevēlējās, jo bija ārkārtīgi noguris.

 

"Vislielāko daļu informācijas par neatliekamiem gadījumiem bāriņtiesai nodod policija, kas pašlaik, vasaras periodā, bieži ziņo par bērniem, kuri atstāti novārtā, un vecāku rīcība var apdraudēt viņu dzīvību un veselību. Līdz ar to bāriņtiesa spiesta pieņemt vienpersonisko lēmumu, pārtraucot tādiem vecākiem aizgādības tiesības", saka Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs, piebilstot, ka nepilnas šīs nedēļas laikā ir pieņemti jau četri vienpersoniskie lēmumi.

 

Ir gadījums, kad bērnus atveda atpakaļ uz bērnunamu no audžuģimenes: 16 un 10 gadu veci bērni vērsušies Rīgas Bāriņtiesā ar sūdzībām par varmācību, pazemošanu, cieņas un goda aizskaršanu no audžuvecāku puses.

 

Reklāma
Reklāma

Vienā gadījumā no dzīvesvietas Rīgā izņemts nepilngadīgs 11.gadu vecs bērns, jo viņa māte atradās alkohola reibumā. Bērns uzturējās antisanitāros apstākļos, nekārtībā, dzīvoklī tobrīd nebija arī pārtikas. Bērns tika nogādāts krīzes centrā, viņš bija novājināts un izbadējies, ļoti netīrs un par situāciju ģimenē runāt nevēlējās, jo bija ārkārtīgi noguris. Motivācija steidzamajai lēmuma izpildei šajā lietā bija bērna veselības un attīstības apdraudējums, jo vecāki nav nodrošinājuši atbilstošu bērna aprūpi un uzraudzību, līdz ar to bija nepieciešams vecākiem pārtraukt bērna aizgādības tiesības, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Rīgas pašvaldībā.

 

Ir gadījums, kad bērnus atveda atpakaļ uz bērnunamu no audžuģimenes: 16 un 10 gadu veci bērni vērsušies Rīgas Bāriņtiesā ar sūdzībām par varmācību, pazemošanu, cieņas un goda aizskaršanu no audžuvecāku puses. Vēlāk ir noskaidrots, ka abi audžuvecāki nav gatavi un nespēj risināt konfliktus ar speciālistu palīdzību un atsakās no bērnu turpmākās aprūpes savā audžuģimenē. Ņemot vērā minēto, lai novērstu turpmāku iespējamo bērnu emocionālo un fizisko apdraudējumu, kā arī palikšanu bez dzīves vietas, Bāriņtiesa pārtrauca bērnu aprūpi audžuģimenē un bērni tika nogādāti drošos apstākļos – krīzes centrā.

 

Šā gada pirmajā pusgadā Rīgas bāriņtiesa ir pieņēmusi 83 vienpersoniskus lēmumus, bet pagājušajā gadā kopā - 143.

 

Rīgā darbojas trīs krīzes centri, kuri sniedz īslaicīgu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju krīzes situācijā nonākušiem bērniem vecumā no 2 līdz 18 gadiem un ģimenēm ar bērniem, tostarp mātēm ar bērniem un tēviem ar bērniem. Vēl divi konsultatīvie krīzes centri nodrošina klātienes sociālpsiholoģiskās individuālās un grupu konsultācijas, un diennakts krīzes tālruņa pakalpojums krīzes situācijā nonākušām personām.

 

Rīgas pašvaldība finansē septiņus pašvaldības un septiņas līgumorganizāciju bērnunamus, kuri nodrošina mājokli, pilnu aprūpi un sociālo rehabilitāciju bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam.