Kā lasot, jāņuzāles, neiedzīvoties lielos sodos

Tuvojas vasaras saulgrieži, kas tradicionāli saistās arī ar došanos pļavā pēc jāņuzālēm. Bet der atgādināt, ka starp jāņuzālēm jūnija vidū zied arī vairāki aizsargājami augi. Latvijas aizsargājamie augi ir dažāda veida savvaļas orhidejas - zegužpirkstītes, dzegužpuķes, dzegužkurpītes un naktsvijoles. 

Visas Latvijā augošās savvaļas orhidejas ir aizsargājamas. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visas Latvijā augošās savvaļas orhidejas ir aizsargājamas. Publicitātes foto.

Kas Jāņos plūcams, kas atstājams pļavā

Tāpat aizsargājami ir pļavas un meža silpurene, staipekņi, lakši jeb mežloki, meža vizbulis, bezdelīgactiņa, Sibīrijas skalbe, jumstiņu gladiola un Eiropas saulpurene, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Vides, aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

 

Informējam, ka aizsargājamo augu lasīšana, pirkšana, pārdošana un dzīvotņu postīšana ir administratīvi sodāma. Likumdošanā noteiktie sodi par aizsargājamo augu plūkšanu un tirdzniecību ir visai bargi - fiziskām personām līdz 500 Ls, bet juridiskām personām līdz 1000Ls, konfiscējot nelikumīgi iegūtos augus.

 

Dzegužkurpīte - aizsargājamais Latvijas augs. Publicitātes foto.

 

Tādēļ pirms došanās puķu pļavā vai zāļu tirgū, aicinām noskaidrot, kuri augi ir aizsargājami, lai nesanāk iedzīvoties nepatikšanās, jo pieredze rāda, ka cilvēki augus visbiežāk plūc nezināšanas vai nevērības dēļ. Jāpiemin, ka pēdējos gados cilvēku attieksme ir uzlabojusies - Jāņu laikā veicot kontroles reidus, daudzi pārdevēji zina, kurus augus drīkst un kurus nedrīkst tirgot.

 

Taču, ja pamanāt tirgojam retos un aizsargājamos augus, par pārkāpumiem, lūdzu, zvaniet Dabas aizsardzības pārvaldei pa tālruni 67509545.

 

Reklāma
Reklāma

Ko drīkst pīt vainagos

Saviem ziedu pušķiem un vainagiem izmantojiet bieži sastopamus, bet ne mazāk krāšņus pļavas augus, kā, piemēram, pīpenes, madaras, rudzupuķes, āboliņu, smilgas, gandrenes, suņuburkšķus, kas nav aizsargājami. Ejot jāņuzāles lūkoties, ieraudzīsiet arī asinszāli un birztalu nārbuli, vībotnes, magones, raspodiņu un, protams, papardes. Tās visas ir plūcamas.

 

Bet par Latvijas retajiem un aizsargājamiem augiem priecājaties dabā vai līdzi ņemšanai iemūžiniet fotogrāfijās. Padomājiet arī par savu veselību - neplūciet nepazīstamus un indīgus augus!     

 

Der atgādināt, ka arī Jāņuzāles nevajag plēst ar visām saknēm vai noplūkt vienīgo augu pļavā - iespējams nākamajā gadā to būs jau vairāk un pļava kļūs krāšņāka.

 

Naktsvijoli Līgo vainagā nedrīkst pīt. Pasmaržo to, papriecājies un atstāj pļavā. Publicitātes foto.

 

Ielīgosim Jāņus kopā un būsim apzinīgi, saglabājot iespēju arī mūsu bērniem priecāties par dzegužpirkstītes burvīgo skaistumu un naktsvijoles reibinošo smaržu!