Māmiņām, kas apzināti dzemdējušas Valgā, izmaksas būs jāsedz pašām

Izskanējusi ziņa, ka Nacionālais veselības dienests izvērtēs gadījumus, vai tās 58 māmiņas, kuras mazuļus dzemdējušas Valgā (Igaunijā), izmantojot Eiropas Veselības apdrošināšanas karti (EVAK), ir atbilstoši tērējušas valsts naudu.

Foto iesūtījusi Ieva Putrāle, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Ieva Putrāle, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma

NDV šādu lēmumu skaidro ar to, ka Latvijas valstij no veselības aprūpes budžetapar dzemdībām Igaunijā jāmaksā dārgāk nekā par tām, kuras notikušas Latvijā. NDV pārstāvji uzskata, ka ka EVAK karte nebūtu izmantojama, ja sievietes jau iepriekš plānojušas dzemdības Valgā, jo  ar EVAK var saņemt medicīnas pakalpojumus tikai neatliekamās situācijās, nevis apzināti turp dodoties saņemt pakalpojumus. 

NDV norāda, ka Igaunijā valsts apmaksātas dzemdības vidēji maksā 737 eiro jeb aptuveni 510 latu, bet Latvijā izmaksas ir no 181 lata fizioloģiskām dzemdībām līdz 347 latiem dzemdībām ar ķeizargriezienu. 

 

Pēc NVD pārstāve atzina, ka NVD vēl skaidri nezina, kā rīkosies, taču viens no variantiem varētu būt rēķinu neapmaksāšana Igaunijai, ja pierādīs, ka tā ir bijusi plānveida palīdzība.

 

Reklāma
Reklāma

Lai arī Latvijā dzemdības skaitās bez maksas, ja sieviete vēlas kādas papildus ērtības vai nelielu komfortu, par to papildus jāmaksā. Piemēram, Vidzemes slimnīcā individuāla dzemdību aprūpe ar izvēlētu ārstu maksā 200,00 LVL,  individuāla dzemdību aprūpe ar izvēlētu vecmāti - 130,00 LVL,  ķeizargrieziena operācija pēc pacientes pieprasījuma - 805,00 LVL un piemaksa par dzemdībām ūden papildus maksā 50,00 LVL. Epidurālā anestēzija dzemdībās maksā 100,00 LVL.

 

Sievietēm Latvijā arvien mazāk un mazākir iespējas izvēlēties dzebrību apstākļus, jo par visu ir papildus jāmaksā. Arī mājdzemdības Latvijā valsts neapmaksā, sieviete par tām pilnībā maksā pati.