Zemeņogu vilinājums... Cik tās šodien maksā - REPORTĀŽA no tirgus

Zemene savā ziņā tiek uzskatīta par ogu karalieni. Ogas ir gan vizuāli skaistas, gan arī ļoti, ļoti vērtīgas. Nu jau kādu laiciņu lielveikalos, tirdziņos varam iegādāties zemenes no dažādām valstīm. Portāls mammamuntetiem.lv gāja lūkoties uz Rīgas Centrāltirgu, vai nav pieejamas jau Latvijā audzētās zemeņogas. Jāatzīst, ka Latvijā audzētās zemenes vēl ir visai maz un cenas ir augstas.

Latvijā audzēto zemeņu vēl ir maz, cenas augstas. Importa ogām piedāvājums liels.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijā audzēto zemeņu vēl ir maz, cenas augstas. Importa ogām piedāvājums liels.

Latvijā audzētas zemenes

Tirgū esam piektdienas rītā. Rosība liela un piedāvājums ar. Tirdzniecībā tiek piedāvātas zemenes no Grieķijas, Spānijas, Ungārijas, Polijas un Latvijas. 

Latvijas zemenes visā lielajā tirgū atradām vien pāris vietās. Cenas no 6-10 latiem par kilogramu. Dzirdēju, ka kāds arī tirgojot pa 12 latiem kilogramā, bet daudzās vietās cenu zīmes nav pieliktas, un pārdevējs novērtē pircēju "uz aci" - esi maksātājs, vai nē. 

 

Aprunājos ar pārdevēju, kura par 10 un 8 latiem kilogramā, atkarībā no ogu lieluma, tirgoja zemenes no kādas saimniecības Jelgavā. Stāstīju viņai, ka cits pārdevējs no Bauskas siltumnīcā audzētas zemenes man piedāvāja par 6 latiem. Pārdevēja neticīgi pārvaicāja, vai tiešām tās bijušas Latvijā audzētas ogas un solījās iet un apraudzīt tirgoni, kurš dempingo cenu.

 

Pārdevējs, kurš Bauskā auzdētās zemenes tirgoja par 6 latiem kilogramā atzina, ka ogu nav daudz, un tirgū viņi šodien esot pirmo dienu. Lai gan citi cenas "uzskrūvējuši" augstāk, šim pārdevējam pietiekot arī ar 6 latiem par vienu kilogramu. Drīz ogas jau būšot nogatavinātas arī uz lauka.

 

Imports lētāks

Ievestās zemenes ir daudz lētākas - izcilas ogas no Grieķijas un Spānijas var nopirkt par 2,80 latiem kilogramā, bet Polijā un Ungārijā audzētās - par 2,20 - 2,60 latiem par kilogramu. Portāla mammamuntetiem.lv novērojumi liecina, ka pagaidām ogām pircēju ir visai maz, galvenokārt izvēloties ogas no lētākā gala. Neviens no pārdevējiem ogas nepiedāvā nogaršot, vien cildina, ka tās ir saldas un sulīgas. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Viltus meža zemenes?

Pie vienas pārdevējas ieraudzījām meža zemenītes, aptuveni 150 gramu plastmasas glāzītēs. Cena klāt nebija. Vaicāta, cik maksā meža zemenes, pārdevēja ātri "uzmeta skatu" un noteica - 3 lati par glāzīti ogu. Citā vietā, runājot ar zemeņu tirgotāju, atstāstīju, ka piedāvā jau arī meža zemenes, bet pārdevēja skeptiski atteica, ka tās jau neesot mež zemenes, bet gan speciāla šķirne, ko audzē tāpat, kā dārza, lielogu zemenes.

 

Kas ir zemeņoga?

Zemenes ir labs C vitamīna, mangāna, joda, kālija, folskābes, B2 vitamīna, B5 vitamīna, B6 vitamīna un K vitamīna, magnija un vara avots.

Tiek uzskatīts, ka zemenes vislabāk lietot uzturā svaigas, gan vienas pašas, gan pievienojot dažādiem ēdieniem. Jāatceras, ka ogas termiski apstrādājot, samazināsies C vitamīna daudzums. Zemenes nevajadzētu uzglabāt siltumā un tiešos saules staros, pāris dienu laikā tās lieliski saglabās savu svaigumu ledusskapī.

 

Svaigus meža zemeņu augļus lieto kā diētisku līdzekli anēmijas, aknu, žultspūšļa, liesas, kuņģa un nieru slimību ārstēšanai un vielu maiņas regulēšanai, kā arī pret ginekoloģiskām asiņošanām, bet meža zemenītes īpaši noder cukurslimniekiem.

 

Saka, ka zemeņu laikā katram cilvēkam vajadzētu apēst vismaz 5 kilogramus ogu. Zemeņu sēkliņas iztīra no zarnām liekos sārņus, kas uzkrājušies ziemas periodā, līdz ar to uzlabojot sirds darbību. Tās normalizē asinsriti. Ogas ieteicams lietot pie sklerozes, hipertonijas, aizcietējumiem, zarnu trakta iekaisumiem, caurejas.

 

Ogām piemīt tonizējoša īpašība. Ieteicams lietot sirds slimību, garīgas pārslodzes gadījumos. Ogas pastiprina dzemdes kustību funkcijas, veicina audu atjaunošanos, dezinficē. Zemenes ir vispāratzīts antidepresants. 150 gramu ogas ir pietiekams daudzums, lai uzlabotu garastāvokli. Svaigas zemeņu ogas veicina arī zobakmens sadalīšanos.