Pirmo reizi notiks Lasīšanas diena: vienlaikus iecienītākās grāmatas lasīs visā Latvijā

Nākamnedēļ, 29.maijā, pirmo reizi Latvijā norisināsies Lasīšanas diena, kas pie savām iecienītākajām grāmatām pulcēs iedzīvotājus visā Latvijā. Ar mērķi atgādināt par lasītprieku un lasīšanas saistību ar emocionālo inteliģenci, bērni, jaunieši, pieaugušie, ģimenes, uzņēmumu darbinieki ir aicināti iesaistīties Lasīšanas dienā, veltot 15 minūtes savai mīļākajai grāmatai, vienlaikus lasot to kopīgi ar pārējiem Lasīšanas dienas dalībniekiem. 

Pētījumi vēsta, ka lasīšana ir saistīta ar apmierinātību ar dzīvi. Foto no portāla kasjauns.lv arhīva materiāliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pētījumi vēsta, ka lasīšana ir saistīta ar apmierinātību ar dzīvi. Foto no portāla kasjauns.lv arhīva materiāliem.

 

 

"Lasīšana ir pamatprasme, kas jāapgūst bērnībā un pusaudža gados, lai būtu iespēja dzīvot laimīgu un pilnvērtīgu dzīvi. Tā ir pamatprasme, kas nepieciešama gandrīz katrā dzīves jomā. Ja lasīšana sākas ar ābeci un vārdu burtošanu, tad lasītprasme sākas ar izlasītā izpratni. Pētījumi vēsta, ka lasīšana ir saistīta ar apmierinātību ar dzīvi, iekļaušanos darba tirgū, sabiedrisko aktivitāti un pilsonisko izpausmi.

 

Tādēļ pieaugušo cilvēku uzdevums pievērst bērnu un pusaudžu uzmanību lasītprasmes nozīmei un mudināt ikvienu lasīt, praktiski parādot to ar personīgo piemēru arī Lasīšanas dienas laikā. Aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju, mammu, tēti, vecmāmiņu vai vectētiņu, skolotāju, draugu vai paziņu, piedalīties Lasīšanas dienā. Vēlamies atgādināt, ka katram no mums ir kāda mīļa grāmata, kurai joprojām ir vērtība mūsu dzīvē un to, ka lasīt kopā ir aizraujoši," norāda Latvijas Universitātes (LU) projekta vadītāja Gunta Kraģe, aicinot ikvienu savā skolā vai pilsētā iedvesmot citus un izvēlēties lasīšanas vietu kopīgai dalībai Lasīšanas dienā. 

 

Ikviens ir aicināts izvēlēties mīļāko grāmatu, izvēlēties piemērotāko vietu, uzaicināt lasāmbiedrus un dalīties lasītpriekā trešdienā, 29.maijā no plkst.12 līdz plkst.12.15 no jebkuras vietas Latvijā. 


Lasīšanas dienu aizsāks LU rektora Mārča Auziņa uzruna tiešraidē, ko varēs vērot vietnē  www.lu.lv, no LU Bibliotēkas plkst. 11.45, lai plkst.12 dotu kopīgu startu Lasīšanas dienas 15 minūtēm visā Latvijā.

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat ikviens Rīgas ielās varēs vērot un iesaistīties zibakcijā "Latvija lasa", kurā piedalīsies LU Studentu padome pie visām LU fakultāšu ēkām. Pie tām pulcēsies studenti un mācībspēki ar savām grāmatām, lai kopīgi tās lasītu ārpus fakultāšu sienām pilsētas ielās. Ikviens ir aicināts pievienoties zibakcijai, ņemot līdzi savu mīļāko grāmatu un lasot to kopā ar studentiem.

 

Lai piedalītos Lasīšanas dienā, pirmkārt, katram ir jāizvēlas sava mīļākā grāmata, otrkārt, jāizvēlas lasīšanas vieta, treškārt, jāuzaicina savus draugus un radus uz kopīgu lasīšanu, ceturtkārt, jādalās lasītpriekā trešdien, 29.maijā no plkst.12 līdz plkst.12.15 no jebkuras vietas Latvijā, piektkārt, ja iespējams, pēc Lasīšanas dienas jāatsūta fotogrāfijas no kopīgas lasīšanas uz e-pastu lasisanasdiena@lu.lv, lai iekļautu to Lasīšanas dienas fotogalerijā un apliecinātu savu līdzdalību pirmajā kopīgajā Lasīšanas dienā Latvijā. 

 

Par Lasīšanas dienu

Lasīšanas diena ir daļa no projekta "Atbalsta programmu izstrāde un īstenošana sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu atbalsta sistēmas izveidei", ko īsteno LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte sadarbībā ar sešām Latvijas augstskolām, 15 pašvaldībām, 25 izglītības iestādēm, piecām nevalstiskajām organizācijām un Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības un satura centru, portālu mammamuntetiem.lv informēja projekta komunikācijas konsultante Kitija Balcare.