Smēķē? Pārbaudi savu plaušu veselību!

Visu septembri Latvijā norisināsies Pasaules Spirometrijas dienas. Tās rīko Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija, lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju fizisko aktivitāti un pievērstu uzmanību plaušu veselībai.

Esi smēķētājs? Noteikti pārbaudi plaušu veselību!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Esi smēķētājs? Noteikti pārbaudi plaušu veselību!

Pasaules Spirometrijas dienas norises Latvijā oficiāli tiks atklātas 29. augustā, kad no plkst. 15.00 tirdzniecības centrā Origo interesentiem būs iespēja pārbaudīt savu plaušu varēšanu, veicot spirometriju.

Šogad Pasaules Spirometrijas dienas norises ir saistītas ar Olimpiskajām spēlēm, to moto ir „Join the race for healthy lungs” jeb „Pievienojies plaušu veselības kustībai!”, jo sports un fiziskas aktivitātes būtiski uzlabo plaušu veselību.

Simboliski, ka 29. augustā Londonā tiks atklātas Paralimpiskās spēles, bet Latvijā sāksies Pasaules Spirometrijas dienas.

Spirometrija ir plaši pieejama plaušu funkcionālās diagnostikas metode. Veicot spirometriju, ir iespējams precīzi noteikt, cik daudz un cik ātri cilvēks var ieelpot un izelpot, tādējādi nosakot plaušu relatīvo vecumu. Vienam testam ir nepieciešamas 5-15 minūtes.

Pasaulē 19% no visiem nāves gadījumiem ir no respiratoriskajām jeb elpošanas slimībām. Tās kā nāves cēlonis pasaulē ir otrajā vietā aiz sirds un asinsvadu slimībām.

Reklāma
Reklāma

Spirometriju īpaši ieteicams veikt, ja:
•    Esi vai kādreiz esi bijis smēķētājs
•    Parādījušās iepriekš nepieredzētas elpošanas grūtības, sportojot vai fiziski strādājot
•    Ir sajūta, ka trūkst elpas, trūkst gaisa
•    Ir ilgstošs klepus
•    Ir bijušas plaušu slimības

Pasaulē 19% no visiem nāves gadījumiem ir no respiratoriskajām jeb elpošanas slimībām. Tās kā nāves cēlonis pasaulē ir otrajā vietā aiz sirds un asinsvadu slimībām.

Ļoti svarīgi ir savlaicīgi diagnosticēt plaušu slimības. Ja ir kaut vai mazākās aizdomas par plaušu veselības stāvokļa pasliktināšanos, jāvēršas pie ārsta. Spirometrija ir īpaši nozīmīga hroniskas obstruktīvas plaušu slimības (HOPS) un bronhiālās astmas diagnostikā. Astma ir biežākā hroniskā slimība bērnu vecumā. Hronisku obstruktīvu plaušu slimību, kas ir ceturtais biežākais nāves cēlonis pasaulē, Eiropā nediagnosticē 50% gadījumos, savukārt Latvijā pat 80-85%.

Spirometrijas dienas gan Latvijā, gan visā pasaulē tiek rīkotas ar mērķi izglītot par plaušu veselību, kā arī atgādināt par plaušu pārbaudes nepieciešamību un to, cik svarīgi būt fiziski aktīviem. Regulāri sportojot, veicot fiziskas aktivitātes, ir iespēja būtiski uzlabot dzīves kvalitāti un pašsajūtu arī tiem, kam diagnosticētas plaušu slimības.

Plašāka informācija – www.elpoviegli.lv vai 22017770.

Informāciju par 2012. gada Spirometrijas dienas norisēm pasaulē var atrast http://ej.uz/hhdn.