Sportojot palīdzi bez vecāku gādības palikušiem bērniem

“Annija savu īsto mammu neatceras. Viņas atmiņā palikusi maza, tumša istaba, kurā bieži bija auksts un skanēja pieaugušo lamas. Un vēl viņa atceras mokošo bada sajūtu. Tādēļ vēl šodien viņa savu šķīvīti vienmēr izēd tukšu,” ar tipisku stāstu par bērniem, kas nonāk SOS ciematu audžuģimenēs, iepazīstina Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas vadītāja Ilze Paleja. Viņa uzsver, ka ir pateicīga ikvienam, kurš piedalījies labdarības akcijā Samsung Iedvesmas skrējiens Hope Relay, lai dotu savu artavu un palīdzētu bērniem, kas zaudējuši savu vecāku aprūpi, uzaugt ģimenē.

Mammas Ineses lolotie Dadzīšu mājas bērni. Inese ar šiem bērniem bija pirmā ģimene, kura pirms vairāk nekā pieciem gadiem uzsāka dzīvi Valmieras SOS ciematā. Foto: Reinis Hofmanis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mammas Ineses lolotie Dadzīšu mājas bērni. Inese ar šiem bērniem bija pirmā ģimene, kura pirms vairāk nekā pieciem gadiem uzsāka dzīvi Valmieras SOS ciematā. Foto: Reinis Hofmanis.

SOS ģimene – ģimeniska alternatīva dzīvei bērnunamā
Nu šešgadīgā Annija jau gadu dzīvo SOS bērnu ciematā vienā ģimenē ar savām īstajām māsām un SOS audžumammu Dzintru. SOS mājā Annija un viņas māsas bauda ikdienišķus ģimeniskus priekus, siltumu un rūpes, ko šiem bērniem nav spējušas dot viņu dabiskās ģimenes. Mamma Dzintra ir viena no 23 SOS vecāku pāriem vai audžumammām divos SOS bērnu ciematos – Valmierā un Īslīcē, kuras uzņēmušās rūpes par bērniem, palikušiem bez bioloģisko vecāku gādības.


Katrā SOS audžuģimenē dzīvo 4 līdz 7 bērni, kopumā SOS ciematos un jauniešu mājās Latvijā – 150 bērni un jaunieši. Vide, kurā šeit aug bērni, ir pielīdzināma ģimenei, tādēļ tā daudz labāk kā bērnunams var palīdzētbērniņiem izaugt par pilnvērtīgiem, pašapzinīgiem un patstāvīgiem sabiedrības locekļiem.

Ļoti būtiski, ka SOS bērnu ciematu ģimenēs bioloģiskie brāļi un māsas  var augt kopā – vienas SOS mammas vai SOS vecāku pāra aprūpēti.

Dzīve SOS ciematu ģimenēs rit gluži tāpat, kā ikvienā daudzbērnu ģimenē – bērni kopā ar vecākiem saimnieko mājas darbos, apmeklē mācību iestādes un ārpusskolas nodarbības, pulciņus, kopā atpūšanas un kopā apgūst dzīvei nepieciešamās prasmes. Kā mēs visi, arī Annija ar māsām un savu SOS mammu, iet uz veikalu, gatavo ēst, spēlē riču-raču, mācās burtiņus, kopā svin svētkus. SOS vecāki – SOS mammas vai SOS vecāku pāri kopā ar saviem audžubērniem ir visu diennakti, arī nedēļas nogalēs un brīvlaikā.

 

SKATIES BILŽU GALERIJU!


Ļoti būtiski, ka SOS bērnu ciematu ģimenēs bioloģiskie brāļi un māsas  var augt kopā – vienas SOS mammas vai SOS vecāku pāra aprūpēti. Annija nu jau pilnībā saradusi ar savu jauno mammu Dzintru. Taču reizēm viņa mēdz atcerēties dzīvi bērnunamā. Piemēram, ģimeni no Francijas, kas esot gribējusi ņemt līdzi Anniju uz tālo zemi, taču māsiņām tad būtu jāpaliek bērnunamā un visu atlikušo mūžu jādzīvo šķirti vienai no otras. Tagad meitenes dzīvo kopā.

Reklāma
Reklāma


Ikviens atbalstītājs svarīgs, lai turpinātu
Tieši šī vienkāršā, ģimeniskā ikdiena un vecāku gādība ir labākais, kas vien var notikt ar bērnu, kurš palicis bez savu bioloģisko vecāku aprūpes. Latvijā ir tūkstošiem bērnu, kuri izaug bērnunamos, tā arī neuzzinot, ko nozīmē īsta ģimene. Sekas tam ir skarba realitāte – pieaugot viņi nereti neprot veidot paši savu, labāku ģimeni un tā arī nekad nejūtas kādam pa īstam vajadzīgi. SOS ciematu audžuģimenes ir vieta, kur šie bērni var atgūt zaudēto drošības sajūtu un izaugt ģimeniskā vidē.

Latvijā jau vairāki tūkstoši iedzīvotāju skrien, brauc ar velosipēdu vai kā citādi aktīvi mēro vismaz 3 kilometrus, un Samsung par katru no tiem ziedo 1 eiro SOS ciematu audžuģimenēm.

„Tāpēc mēs esam ārkārtīgi priecīgi par Samsung izloloto un ar aizrautību īstenoto ideju – Iedvesmas skrējienu Hope Relay. Esam ļoti gandarīti par plašo sabiedrības atbalstu akcijai – ir tik labi apzināties, ka Latvijā ir daudz cilvēku, kuriem rūp vecāku pamesto bērnu likteņi un kuri ir gatavi aktīvi iesaistīties, lai šos bērniņus atbalstītu un dotu viņiem iespēju izaugt ģimeniskā vidē. Lai arī akcijā izmantotā aplikācija ir virtuāla, tās rezultāts, pateicoties Samsung, būs pavisam reāls – noskrietie km pārvērtīsies atbalstā SOS audžuģimeņu budžetam, lai šīs ģimenes vairāk līdzekļu varētu ieguldīt bērnu attīstībā un izglītošanā, mājas vides uzturēšanā.  Mēs ticam, ka visu akcijas dalībnieku un Samsung atbalsts mainīs daudzu bērnu dzīves, pavēršot tās uz gaišāko pusi,” saka Ilze Paleja, Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore.


Kas ir Samsung Iedvesmas skrējiens?
Samsung Iedvesmas skrējiens Hope Relay ir veltīts SOS audžuģimenēs dzīvojošo bērnu atbalstam. Latvijā jau vairāki tūkstoši iedzīvotāju skrien, brauc ar velosipēdu vai kā citādi aktīvi mēro vismaz 3 kilometrus, un Samsung par katru no tiem ziedo 1 eiro SOS ciematu audžuģimenēm. Līdz šim Latvijā ir sakrāti jau vairāk nēkā 16 000 eiro, un tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji SOS audžuģimeņu bērnu labklājībai mērojuši jau teju 50 tūkstošus kilometru.


Akcijā sakrātie līdzekļi tiks izlietoti, lai nodrošinātu SOS ģimenēs augošo bērnu ikdienas vajadzības, ļautu ģimenēm droši skatīties nākotnē. Turklāt Samsung sadarbība ar SOS bērnu ciematiem iecerēta ilgtermiņā, un līdz 2013. gada beigām tās ietvaros tiks īstenota īpaša mūsdienu tehnoloģijās balstīta mācību programma.

 

Iedvesmas skrējienu atbalsta Samsung sūtne Londonas Olimpiskajās spēlēs, vieglatlēte Ineta Radeviča. Atbalstītāju vidū ir arī biatlonists Oļegs Maļuhins Latgalē, motosportists Lauris Freibergs Kurzemē, aktieris Juris Žagars Vidzemē, kā arī restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, kā arī daudzi citi sabiedrībā zināmi un iecienīti cilvēki.
Iedvesmas skrējiena Hope Relay aplikācija bez maksas pieejama Samsung Apps, Google Play un App Store.